Jekaterina Govina, finansinių inovacijų ekspertė ir buvusi Lietuvos banko finansų rinkos priežiūros tarnybos vadovė, savo mintimis, apie sparčiai besikuriančias kriptokeitykas, pasidalino socialinėje erdvėje. Ekspertė teigė, kad kasdien tokių keityklų sukuriama bent dvi, o kol uoliai didinama Fintech sektoriaus branda, Lietuvoje „brandinasi“ kriptokeityklų rojus.

„Vien per vasarį-kovą Lietuvoje užregistruota 70 kriptokeityklų/piniginių operatorių. Mėgstam labai estus lenkti, tad greitai galėsime perimti estafetę pagal kripto kompanijų skaičių. Patys estai baigia masinį sektoriaus valymą daryti ir tvarką įvedinėti, nes gavo pylos iš tarptautinių vertintojų, kad normaliai sektoriaus neprižiūri. Tai tas sektorius permigruos čia, jei nepaskubėsime normalaus reguliavimo padaryti“, – rašė J. Govina.

Kyla daug rizikų

Lietuvos banko Investicinių paslaugų ir bendrovių priežiūros skyriaus vadovas Audrius Šilgalis teigė, kad Lietuvos bankas tiesiogiai kriptoturto srities neprižiūri, tačiau yra ne kartą išreiškęs poziciją, jog finansų rinkos dalyviai privalo griežtai atskirti veiklą, susijusią su kriptoturtu nuo licencijuojamų paslaugų.

„Finansų rinkos dalyviai negali tiesiogiai teikti su kriptovaliutomis susijusių paslaugų, gauti mokėjimų virtualiuoju turtu – į jų sąskaitas gali patekti tik atsiskaitymai tradicinėmis valiutomis. Jeigu licencijuoti rinkos dalyviai nusprendžia tarpininkauti paslaugas su kriptovaliutomis teikiantiems subjektams, jie privalo taikyti griežčiausias pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones rinkdami, stebėdami ir naujindami klientų pažinimo informaciją, užtikrinti, kad būtų tinkamai taikomos tarptautinės sankcijos. Už šių reikalavimų nepaisymus gresia griežtos poveikio priemonės, įskaitant ir pinigines baudas ar net licencijos atšaukimą“, – aiškino A. Šilgalis.

Ekspertas atkreipė dėmesį, kad su kripto turtu susijęs investavimas yra labai rizikingas, todėl nerekomenduojama jo rinktis, ypač neprofesionaliems investuotojams. Pašnekovas pabrėžė, kad tai Lietuvos bankas ne kartą akcentavo savo įspėjimuose, komentaruose ir atsakymuose. Įspėjimus apie kriptoturto pavojų yra skelbusios ir Europos priežiūros institucijos – Europos vertybinių popierių ir rinkų institucija, Europos bankininkystės institucija bei Europos draudimo ir profesinių pensijų institucija.