Jis akcentavo, kad sprendimas grindžiamas dėl rizikos, kad naudotojų duomenys gali būti pasiekiami Kinijos žvalgybai.

„Galiu atsakyti, kiekviena institucija, kiekviena įmonė atsako už savo infrastruktūrą, jos valdymą. Šita programėlė nėra įtraukta į mūsų leidžiamos programinės įrangos sąrašą, todėl jos tikrai neturėtų būti nei viename įrenginyje“, – kalbėjo A. Aleknavičius.

Jis paaiškino, kad visos įrenginiuose diegiamos programėlės turėtų būti reikalingos darbui, todėl kiti socialiniai tinklai gali būti naudojami viešųjų ryšių funkcijoms. „TikTok“ atveju prie duomenų gali turėti prieigą ne tik pats programėlės kūrėjas.

„Kiek mums žinoma, pagal Kinijos liaudies respublikos galiojančias normas yra galimybė, kad tie duomenys patenka ir į jų žvalgybos institucijas“, – paaiškina A. Aleknavičius.

Jis pripažino, kad nėra atliktų vertinimų ar sprendimų, kurie būtų taikomi ir kitoms šalies institucijoms, dėl to jos turėtų spręsti atskirai.

„Kiekviena institucija yra pasirinkusi prižiūrėti savo informacinių technologijų infrastruktūrą, visus tarnybinio naudojimo įrenginius. Galiu pasisakyti tik už krašto apsaugos sistemą, kad
mes leistinos programinės įrangos sąraše, kurią būtų galima naudoti mūsų turimuose įrenginiuose, tokios programėlės tikrai neturime. Už visą valstybę tikrai negaliu pasakyti, kaip institucijos susidėliojusios pas save“, – paaiškino A. Aleknavičius ir papildė, kad tokia informacija nerenkama.

Žurnalistų paklaustas, ar nereikėtų aiškių bendrų rekomendacijų dėl abejonių keliančių programėlių, kaip pvz., „Yandex“, A. Aleknavičius patikino, kad abejotinų programėlių „yra ne viena ir ne dvi, kuriomis galbūt vertėtų ar reikėtų pasidomėti, bet tai reikalauja labai didelių resursų“

„Rekomendacija, kadangi gaminys yra iš tos teritorijos, kur mes laikome nepatikimu tiekėju, tai mes rekomenduojame tiesiog jos („TikTok“) neįsidiegti, arba jei įdiegta - ištrinti“, – sako A. Aleknavičius.

Kalbėdamas apie kylančias kibernetinio saugumo grėsmes, A. Aleknavičius patvirtino, kad šiuo metu nėra informacijos, kad tokių kiltų „TikTok'e“, pirmiausia kyla susirūpinimas dėl asmens duomenų panaudojimo.

„Žmonės turėtų suprasti, kuo jie rizikuoja, o jie rizikuoja savo asmens duomenų saugumu ir tie duomenys gali būti panaudoti labai įvairiais būdais: nuo priėjimo prie tų žmonių, nuo galimo manipuliavimo jų elgesiu, ar kaip vartotojais, ar kaip atskirais individais. Tą reikėtų žinoti, kad tai yra potenciali grėsmė, ir nebūtinai ta grėsmė pasireikš rytoj, nebūtinai pasireikš po mėnesio, bet gali būti panaudota po metų“, – įspėjo A. Aleknavičius.

Pastaruoju metu vis daugiau institucijų skelbia apie draudimus naudoti „TikTok“. Europos Komisijos personalas privalės pašalinti šią programėlę iš telefonų ir kitų darbo prietaisų, siekiant „apsaugoti duomenis ir padidinti kibernetinį saugumą“, anksčiau pranešė BBC. Draudimą naudoti „TikTok“ visuose Vyriausybiniuose įrenginiuose nuo antradienio įveda Kanada. Anksčiau panašus draudimas įvestas ir JAV.