Kartais sudėtingesnės problemos kyla dėl programų, skirtų kitiems sekti, pavyzdžiui, skirtų tėvams stebėti savo vaikus. Kai kurios specialios programėlės leidžia tėvams stebėti savo vaiko buvimo vietą, kam jie skambina, kam rašo žinutes, kokias programėles naudoja, ką žiūri internete, ir kokius kontaktų telefono numerius turi telefone.

Vis dėlto, tokių programėlių naudojimas kelia nerimą, kad auklėjimas iškeičiamas į nuolatinį stebėjimą, kurio duomenys nebūtinai būna visiškai saugūs.

Įmonės siekia pelno

Pirmoji priežastis yra susijusi su susirūpinimu dėl pačios technologijos.

Stebėjimo programos, pirmiausia, nėra skirtos apsaugoti vaikus ar padėti juos auklėti. Jos skirtos užsidirbti pinigų renkant daugybę informacijos, kurią galima parduoti kitoms įmonėms.

Dar 2017 m. rinkodaros tyrimų įmonės ataskaitoje buvo skaičiuojama, kad vien sveikatos savikontrolės technologijos per 5 metus bendrosios pajamos sieks 71,9 mlrd.

Didžioji dalis pelno yra gaunama ne parduodant įrenginį, o iš jo vartotojų surinktų duomenų.

Siekiant gauti kuo daugiau duomenų, šių programų kūrėjai sunkiai dirba, kad jomis būtų nuolat naudojamasi, o tai yra skatinama siunčiant tiesioginius pranešimus ir naudojant kitus būdus.