Kompiuterio rodomos klaidos – ženklas, kad jau vėluojate

Jeigu kartais nutinka taip, kad kompiuteris „išmeta“ mėlynąjį mirties ekraną (žinomą kaip „BSOD“), tokio ženklo ignoruoti jau negalima ir kompiuterį naujinti reikia kaip įmanoma greičiau. Jeigu turite stacionarų kompiuterį, reikia tikrinti vaizdo plokštės ir procesoriaus temperatūras, taip pat RAM veikimą, tuo tarpu nešiojamų kompiuterių atveju, dažniausiai paprasčiau yra nusipirkti naują įrenginį, nes tokios problemos retai gali būti išspręstos.

Kaitimas ir keisti garsai ilgainiui gali reikšti rimtas problemas

Vienas iš pagrindinių faktorių, sukeliančių rimtesnes kompiuterių bėdas, yra jų kaitimas. Dažnai tam tikros kompiuterių dalys labiau kaisti pradeda dėl aušinimo problemų, senstančios termopastos ir kitų faktorių. Nors kaitimas kenkia ir stacionarių kompiuterių dalims, nešiojamiems kompiuteriams tai yra itin pavojinga: plastikiniai korpusai dažnai nuo to suskilinėja, nuo aliuminio atkimba dažai ir jis darosi nemalonus liesti. Kompiuterio dalių temperatūrą visada galima patikrinti specialiomis programomis, tokiomis kaip „HWiNFO“.

Be abejo, kartais nereikia netgi ir jų. Jeigu jūsų kompiuterio aušintuvai veikia garsiau nei buvo įprasta anksčiau ar kompiuteris netgi pradėjo skleisti papildomus garsus, visų pirma, kompiuterio aušintuvus ir kitas dalis reikėtų pabandyti pravalyti. Tai nesutvarkė įrenginio kaitimo problemos? Tuomet reikėtų keisti termopastą ar netgi kompiuterio dalis. Kaip visada, jeigu jūsų kompiuteris yra nešiojamas – dažnai paprasčiau nusipirkti naują įrenginį.

Neužtenka greičio? Kartais galima pakeisti dalis, o kartais teks keisti visą kompiuterį

Jūsų kompiuteriui nėra būtina sugesti, kad turėtumėte pakankamai priežasčių atsinaujinti. Pakanka pajausti, kad jums paprasčiausiai trūksta greičio ir stabilumo. Jeigu pradeda pastebėti, kad programos įsijungia ne taip greitai, kaip norėtųsi, realu, kad turite kietąjį diską ir jį jau reikėtų keisti (geriausias variantas – SSD). Galbūt stringa naujesni žaidimai? Tokiu atveju jus nuvilia esama vaizdo plokštė.

Stacionariuose kompiuteriuose galima keisti visas detales – nuo operatyviosios atminties iki vaizdo plokštės ar procesoriaus. Tuo tarpu nešiojamuose kompiuteriuose įprasta nebent pakeisti kietąjį diską ar SSD, kai kuriais atvejais – įsidėti daugiau RAM. Jeigu spartos trūkumas jūsų atveju nėra susietas su atmintimi, turint nešiojamą kompiuterį, daug paprasčiau yra įsigyti naują įrenginį. Na, o namų kompiuterių turėtojams naujinantis svarbu atkreipti dėmesį į dalių tarpusavio suderinamumą.

Nešiojami kompiuteriai turi būti atnaujinami dažniau

Stacionarūs kompiuteriai gali būti atnaujinami dalimis, todėl tokie smulkūs patobulinimai kainuoja mažiau ir erzina mačiau. Tuo tarpu nešiojami kompiuteriai turi būti atnaujinami daug dažniau, kadangi be jau minėtų problemų, jie gali susidurti ir su kitomis bėdomis: ilgainiui gali gerokai susibraižyti kompiuterio korpusas, nebetenkinti ekrano kokybė, o ypač dažna bėda yra baterijos tarnavimo laiko suprastėjimas. Paprastai po 5 metų nešiojamų kompiuterių baterija tarnauja dvigubai prasčiau nei pirmą dieną. Ir nors naudojantis kompiuteriu namuose tai netrukdo, kažkur išvykstant tai gali erzinti itin smarkiai ir todėl rekomenduojama pirkti naują prietaisą.