Kaip muzikantas, redaktorius A. Lukošius pavirto technologijų ekspertu? LOGIN.LT studijoje jis patikina, kad mikroschemos rūpėjo dar mokykloje – su merginomis pradėdavo kalbėti apie tranzistorius, ir tuo pašnekesiai pasibaigdavo.

„Man labai patikdavo, aš lituodavau šviesos muziką. Antras etapas yra muzika. Vis dėlto sintezatorius yra šiokia tokia technologija, analoginio prietaiso programavimas yra gana paprastas, skaitmeninio aš taip ir neperpratau. Bet kai 1988 m. atėjau dirbti su kompiuteriu į įmonę, kada kompiuteriai buvo dar tik atsiradę, tai pirmiausia, klausia, o tu moki iš viso, ar tu matei tą kompiuterį gyvenime? Na, aš sakau, sintezatorių programavau. Skeptiškai į mane pasižiūrėjo. Bet išmokau, gana greitai“, – prisiminė A. Lukošius.

Jis neslepia, kad technologijos jo aistra, net ir skaitoma literatūra yra vienintelė fantastika. Buvo įstojęs į fiziką, bet ją sutrukdė baigti rokas. O vėliau karjera pasisuko į žiniasklaidą – apie 2010 m. A. Lukošius pradėjo rašyti apie IT ir technologijas.
„Samsung Galaxy S22 Ultra“

„Išmaniųjų telefonų pristatymai tada buvo geriau už roko koncertus. Žmonės ir dabar žiūri transliacijas, bet tada žiūrėjo tiesiog pamaldžiai: visi laukė dar vieno dalyko, kad kiekvieną sykį bus pristatyta kažkas blizgančio, naujo“, – paaiškina jis.

Automatiškai sektorius įtraukė gylyn – bendraujant su daugybe kompanijų, važinėjant po konferencijas, bandymai augino patirtį: „Netyčia tapau kažkokiu srities ekspertu“.

Taip sutapo, kad „Tele2“ kūrė savo Inovacijų biurą, čia A. Lukošių įtraukė nutrūktgalviški eksperimentai. Daugiau apie juos ekspertas papasakojo laidoje.

Telefonas – „Android“ flagmanas

Į studiją A. Lukošius atsinešė net kelis savo telefonus. Patį pirmąjį senutį „Nokia“, kurio neįveikė nei fizinis smurtas, nei laikas, pirmasis išmanusis HTC, kuris vis dar įsijungia ir veikia.

Ekspertas neslepia, kad jį jaudina laukimas, kas dar pasirodys naujo.

„Išmanusis telefonas yra augimo lyderis – į tokią mažą dėžutę tiek visko sudėta. Daug žmonių gal skundžiasi, kad jis labai brangus. Bet kai gerai pagalvoji, čia yra ir kompiuteris, ir fotoaparatas, ir užrašų knygutė, ir viskas, ką mes sugalvojame, lyg visraktis“, – sako A. Lukošius.

Jis neslepia per karjerą išbandęs begales telefonų. Tad koks jo asmeninis pasirinkimas?

„Paskutinis mano nuosavas telefonas yra „Samsung Galaxy S22 Ultra“. Jūs tikriausiai sakytumėte, kad aš „Samsung“ žmogus. Aš greičiau „Android“ žmogus. Man labai patiko „Note“ modelis – nusipirkau patį pirmą, vėliau jį man pavogė Londone naktį po koncerto viešbutyje. Kitą dieną pristatė „Note 2“, aš jį nusipirkau“, – pasakoja A. Lukošius.
Arnoldas Lukošius, Ernestas Naprys

Jis paaiškina, kad kiekvieną rytą skaito naujienas, dėl to jam reikia didelio ekrano – „Note“ ir pirko ne dėl vadinamojo pridėto „pieštuko“, bet dėl didelio ekrano, o tada jis tebuvo 5,1 colio.

„Aš neskaitau fizinių knygų, kadangi knygas skaitau telefone. Daug kas vertina popieriaus kvapą, o aš galvoju – man tie lapai užsiverčia, lankstosi viršelis, vonioje negali skaityti. Dabar telefonai atsparūs vandeniui – galiu sėdėt vonioj ir skaityt knygą. Tikrą knygą paskaičius ji nebeužsiverstų, lapai prisigeria drėgmės“, – juokiasi ekspertas.

Tačiau ir apie „Apple“ jis tik geriausios nuomonės – patikina, kad nesirenka stovyklos.

„Manau, kad „iPhone“ yra fantastiškas įrenginys ir apskritai „Apple“ gamina fantastiškus įrenginius. Tik aš, kaip daug žmonių, dirbančių IT, lalbiau linkęs turėti „Windows“ kompiuterį – aš galiu pasikapstyti viduje, surasti problemą. Gal man pasakys, kad ten problemų daug daugiau, bet aš žinau, kaip tą problemą spręsti. „Apple“ daugiau kontroliuoja, pateikia viską labai patogiai, bet man labiau patinka laisvė“, – paaiškino A. Lukošius.

Nors jam pačiam labiau patinka raustis po nustatymus, vidinius katalogus, daug kam jis rekomenduotų nesukti galvos, ir rinktis „iPhone“.

Kompiuteris – „MSI Stealth“

A. Lukošius dirba namuose ir daug laiko prieš akis turi kompiuterį. Jis naudoja nešiojamąjį kompiuterį, prijungtą prie dviejų didelių monitorių.

„Šiuo metu pas mane yra žaidybinis „MSI Stealth“ – jau ne pats naujausias. Na bet jie labai brangūs, negaliu jų pirkti labai dažnai. Turiu gana galingą. Aišku, vėl man visi sakys, ko tu neperki „Mac“, išspręs tau visas problemas. Bet, kadangi mėgstu lįsti į vidų, pasikeisti operatyviąją atmintį į didesnę, ir taip šiek tiek sutaupyt, ar dar ką padaryt, vis tiek prie „Windows“ esu. Perku galingus kompiuteris nes man reikia grojimui. Pas mane įjungta garso korta ir sintezatorius, virtualus instrumentai, DAW programa (skaitmeninė garso įranga) ir kita“, – paaiškino didelės galios poreikį A. Lukošius.

Televizorius – tik OLED

A. Lukošius patikina, kad vaizdas jam taipogi itin svarbu, todėl namuose filmus ar serialus žiūri tik per OLED ekraną. Ši technologija leidžia individualiai įžiebti ir išjungti kiekvieną pikselį, todėl šie ekranai užtikrina „tobulą“ juodą spalvą, milžinišką kontrastą.

„Anksčiau pas mane buvo plazminis, o kai jau galėjau nupirkti OLED, LED aš nenorėjau. Aš šiaip esu toks pelėda, naktį mėgstu žiūrėti serialus arba filmus iš visų transliavimo platformų. Visas išbandžiau, ir „Disney+“, ir „Netflix“, ir „Go3“ ir „Amazon“ – visose kažką pasižiūriu. Ir man HDR (didelis dinaminis diapazonas) yra svarbu. Pas mane televizorius – konkrečiai tai „Panasonic“. Tai yra labai keista, dėl to, kad OLED ekranus gamina LG ir LG tarsi turėtų būti pirmas pasirinkimas. Net ir operacinė sistema „Panasonic“ yra viena prasčiausių“, – kalbėjo A. Lukošius.
Arnoldas Lukošius

Televizoriaus įstrižainę jis rinkosi, kad nebūtų nei per didelė, nei per maža, todėl pasirinko 55 colius.

„Jeigu jis bus per didelis, tai labai nepatogu žiūrėti televiziją. Filmus žiūrėti patogu. Bet dienos metu įsijungus televizorių pažiūrėti naujienas, politiko veidą tau rodys didesnį už viską – nejauku, nes kamera dažnai juda“, – pasirinkimą paaiškino A. Lukošius.

O kompiuterio monitoriai turi aukštą 4K raišką, tai leidžia juose sutalpinti daug langų ir daug informacijos.

Vietoje garso sistemos jungia ausines

A. Lukošius papasakojo, kad namuose turi įsirengęs 5 kanalų erdvinio garso sistemą be žemųjų dažnių kolonėlės, tačiau kolonėlės gana didelės ir jų pakanka visam dažnių spektrui.

„Aš jas teoriškai turiu, bet praktiškai aš jų nenaudoju dėl to, kad na, beveik nėra tam progos. Dabar visi žmonės dirba namie, ir nėra kada paleisti taip, kad niekam netrukdytum. Naktį visi atbėgs pabudę, o dieną visi sakys, ką tu išprotėjai. Reikia namą turėti ir namų kino vietą. Bet kolonėles turiu kartais muzikai paklausyti. O šiaip aš su ausinėmis žiūriu visą laiką. Anksčiau naudodavau laidines. Dabar „Beyerdynamic“ turiu muzikai kurti, o „Sennheiser“ turiu televizoriui“, – papasakojo A. Lukošius.

Dar jis patikino, kad turi ir bevieles „Bluetooth“ ausines, tenka rinktis pačias mažiausias, kokias tik įmanoma rasti dėl siaurų ausies kanalų. Renkantis ausines jam svarbiausia kuo geresnis garsas.

Išmaniojo laikrodžio nebenusisega

Į LOGIN studiją A. Lukošius atėjo segėdamas patį naujausią „Samsung“ 5 kartos išmanųjį laikrodį – jį šiuo metu apžvelginėja, o juo nuosavas yra viena karta senesnis.

„Aš nesu sportininkas, nes dažniausiai dabar laikrodžiai yra orientuoti sportui, arba sveikatos priežiūrai. Šis laikrodis gali pamatuoti ne tik pulsą, dabar jau gali kraujospūdį matuoti, arba rodyti kardiogramą. Nelabai tiksliai matuoja – čia žaidimas, viskas tvarkoje, jie man patinka, galbūt netgi ateityje kada nors pravers. Bet aš nesu sportininkas, o dauguma laikrodžių pritaikyti sportui“, – patikino A. Lukošius.

Tačiau jam išmanusis laikrodis labiausiai praverčia vairuojant automobilį – akies krašteliu gali pamatyti žinutę ir suprasti, kas atsitiko, netraukiant telefono.
Arnoldas Lukošius

„Automobilis tau nenori rodyti žinutės, „Android auto“ sako – paspausk ir aš perskaitysiu. O perskaityti balsu lietuviškių žinučių jis labai labai nemoka“, – sako A. Lukošius.

Nors išmanusis laikrodis atrodo ne itin reikalingas įreinginys, bet „ilgainiui pripranti, priaugi“, ir tuomet pradedi jaustis blogai, jei jo nebeturi prisisegęs. Net ir paprasčiausias laikrodis yra naudingas prietaisas, pripažįsta ekspertas.

Planšetė pravertė vaikams

A. Lukošius prisiminė, kad turi labai seną planšetinį kompiuterį „iPad“ – ketino panaudoti koncertuose, bet praktikoje liko prie tradicinio kompiuterio.

„Dabar jau praktiškai nebenaudoju, jis labai senas, būtų labai lėtas, fiziškai. Bet aš realiai planšetei neradau pritaikymo. Vis dėlto manau, kad planšetinis kompiuteris yra idealus vaikams tam tikrame amžiuje – nes tai labai patogus įrenginys mokytis, ypač pradinukams. Gali fotografuoti aplinką, turi didelį ekraną, kuriame gali patogiai matyti dalykus. Patogu, jei esi anglakalbis žurnalistas – gali tekstus rašyti paprastai. Jei esi rašantis lietuviškai, tada gana komplikuota – reikia paspaudus laikyti, kol iššoks lietuviška raidė, bus labai lėtai“, – paaiškino A. Lukošius.

Anot jo, planšetė nepamainoma būtų kitoms specialybėms, nuo elektrikų iki medikų.

„Dar labiau man neprireikė virtualios realybės akinių – dėl to, kad „Samsung“ nutraukė palaikymą“, – prisiminė A. Lukošius.

Išmanus jungiklis namuose praverčia

A. Lukošius pasidalijo, kad namuose turi įsirengęs kelis išmaniuosius kištukus, jungiklius.

„Tai naudinga ne dėl to, kad naudoju nuotoliniu būdu įjungt ar išjungt. Galiu namuose įjungti telefonu šviesą kambaryje, nustebtų, jei kas yra namie. Bet tai leidžia nustatyti laikmačio funkcijas, kada automatiškai įsijungs, išsijungs. Tokiu būdu aš kraunu šluotą-dulkių siurblį nustatęs, kad įsijungtų tik nakties metu“, – paaiškino A. Lukošius.

O telefonu išjungti šviesą taip pat patogu naktį, kuomet baigi žiūrėti serialą jau lovoje, ir tingisi atsistoti.

„Mesh“ internetas išsprendė problemą

„Tele2“ Inovacijų biuro ekspertas paaiškino, kad namie naudojasi laidiniu internetu, kuris išskaidytas į bevielį „Mesh“ tinklą. Vieno maršrutizatoriaus nepakako, kadangi dėl mūrinių sienų smarkiai susilpnėdavo signalas.

„Anksčiau pirkdavau stiprintuvus – bet nei vienas nepasiteisino, kol neatsirado „Mesh“ tinklas. Dabar du siųstuvai veikia idealiai, greitis puikus, viskas padengta – labai patogu“, – paaiškino A. Lukošius.

Pagrindinis privalumas – pakanka vieno slaptažodžio, nesvarbu, prie kurio įrenginio jungsiesi.

Išdavė svajonių pirkinį ateityje

A. Lukošius išdavė, kad jau kurį laiką dairosi į robotus dulkių siurblius.

„Mes visi namuose praleidžiame vis daugiau laiko, bet vis mažiau laikome turime tvarkyti tuos namus“, – šypsosi ekspertas.

Jis patikina, kad bandė ankstesnius robotų siurblių modelius ir jie būdavo juokingi.

„Į juos žiūri kaip į aklą kačiuką, nes kažkodėl pirmu numeriu, tik išvažiavęs iš savo vietos, iškart pasuka ten, kur daugiausia laidų ir į juos įsivelia. Pirmi robotai visi taip daro, bet kuo toliau, tuo geriau jie tvarkosi. Dabar jau atsirado keli, kurie man jau patiktų, bet kol kas man labai jų kaina nepatinka“, – palygino A. Lukošius.

Nauji siurbliai jau leidžia ištuštinti dulkes į stotelę, jie plauna grindis ir patys pakeičia vandenį, o tai idealu namuose kietomis grindimis.

Energijos taupymui – daugiafunkcinis puodas

Kitas pirkinys, kurio norėtų A. Lukošius – daugafuncinis puodas. Tai būtų sprendimas, leidžiantis taupiau naudoti elektros energiją.

„Aš norėčiau „multi“ puodo, kuris turi gali virti ir aukštame slėgyje, ir lėtai. Logika – ne dėl to, kad man jo labai reikia, bet, aš galvoju, kad jis padėtų taupyti energiją kokybiškai ruošiant maistą. Jei verdi maistą aukštame slėgyje, tai vietoje 6 valandų virimo, gali per pusvalandį pasiekti tą patį rezultatą. Tad gal aš jo ir norėčiau, bet virtuvė pas mane ne tokia didelė, kad galėčiau talpinti visus įrenginius“, – kalbėjo ekspertas.

išbandė daug keistenybių

Apžvalgininko darbas lemia, kad dažnai parodose tenka bandyti įvairiausius ir keisčiausius dalykus, dažnai bandoma kurti inovacijas grožiui. A. Lukošius prisiminė, kaip jam buvo siūloma kepurė, skirta atauginti plaukus.

„Viduje pridėta lazerių. Aš įsivaizduoju, kad tie lazeriai padeda atauginti plaukus turbūt tiek pat, kiek 1950-aisiais metais radioaktyvus kristalas padėdavo atauginti plaukus. Tiesiog, kas nauja – tas madinga. Klausiau, o man padės? Kaip čia reikės naudoti? Atsakė, kad man jau vėlu“, – juokiasi A. Lukošius.

Jis neabejoja, kad nuolat ateityje vis atsiras keistų prietaisų ir išradimų – startuoliai ieško vis naujų būdų užkariauti pasaulį robotais barmenais, miego kokybę matuojančiomis paklodėmis, nervus raminančiais masažuokliais ir t.t.

„Dažnai, jei įsivaizduoji, kad tau paprasčiau padaryti pačiam, nei naudotis technologija – tai ji nelabai reikalinga“, – apibendrino A. Lukošius.

Pasidalijo receptu: kaip pyktis feisbuke

A. Lukošius patikino, kad labai daug laiko socialiniuose tinkluose nepraleidžia.

„Turiu receptą labai gerą, kadangi aš labiausiai mėgstu komentuoti, mėgstu daug kalbėti, kaip matote. Aš skaitau kažkokį man nepatinkantį parašytą dalyką ir aš noriu jį pakomentuoti kaip nors sarkastiškai, aš tiksliai žinau: jei svetiname burbule, arba žmonių tarpe, kurie tam pasisakymui, kuris man nepatinka, pritaria, ir aš rašysiu kažką prieš, tai mane greičiausiai tik užsipuls, naudos iš to greičiausiai nebus jokios, tie žmonės tik piktesni pasidarys. Tai aš parašau komentarą, ištaisau klaidas, peržiūriu, kad nebūtų jokių aiškių įžeidimų, vėl ištaisau, dar kartą peržiūriu klaidas, įsitikinu, viskas gerai – ir ištrinu. Toks mano receptas, kiekvienam patarčiau dažniau taip elgtis, pasaulis bus gražesnis“, – pamokė technologijų žinovas.

Antras receptas: kaip išsirinkti geriausia įrenginį?

Kokie pagrindiniai kriterijai renkantis kitą pagalbininką, paklausėme eksperto.

„Kas patinka. Iš tikrųjų, kiek begalvotume apie bet ką kitą, gal šitas racionalesnis, šitas geresnis, šitas pigesnis, šitas man per brangus, šitas toks, šitas anoks. Jei tavo akys žiūri čia, kad šis man labiau patinka, tai šitą ir rinkis – nes visą laiką gailėsies, kad pasirinkai ne tą“, – paprastą taisyklę žino A. Lukošius.

Daugiau apie ekspertą ir jo pasirinkimus žiūrėkite vaizdo įraše.