Sukčiavimo schema buvo susijusi su kriptovaliutomis. Nuo 2014 metų R. Ignatova įsteigė „OneCoin“ ir kartu su grupe asmenų pritraukė milijardus dolerių iš investuotojų visame pasaulyje. Bulgarijoje įkurta kompanija prekiavo tariama kriptovaliuta, rašoma FTB paieškos puslapyje.

R. Ignatova, kad įgyvendintų savo klastingas užmačias, investuotojams teikė melgaingą informaciją ir pareiškimus, skatino investuoti į „OneCoin“, kvietė ir instruktavo aukas, kaip pervesti lėšas į įmonės sąskaitas už parduodamus investicinius „paketus“. Pavedimai plaukė.

Per šią schemą, vertinama, „OneCoin“ iš aukų pritraukė ir pradangino daugiau nei 4 milijardų JAV dolerių. Iki 2017 m. spalio R. Ignatova ėjo vadovės pareigas. Žinoma, kad 2017 metų spalio 25 dieną R. Ignatova spruko iš Sofijos, Bulgarijoje, į Atėnus, Graikijoje, ir, tikėtina, po to keliavo kažkur kitur. Ji gali naudotis vokišku pasu, kad patektų į Jungtinius Arabų Emyratus, Bulgariją, Vokietiją, Rusiją, Graikiją, ar Rytų Europą, rašoma FTB puslapyje.
Ruja Ignatova

JAV apygardos teisme 2017 m. spalio 12 dieną R. Ignatovai buvo pareikšti įtarimai ir išduotas federalinis orderis jai suimti. 2018 m. vasario 6 dieną paskelbtas kaltinamasis aktas, kuriame R. Ignatova kaltinama sukčiavimu, pinigų plovimu, vertybinių popierių ir kitomis apgaulėmis.

Nuo 2017-ųjų spalio moters vieta nebežinoma. FTB agentai paaiškina, kad „OneCoin“ nuo pat pradžių buvo bevertė, ji niekada nebuvo pagrįsta jokia blokų grandinės technologija, kurią naudoja kitos kriptovaliutos. Iš esmės tai veikė kaip „Ponzi“ schema, pridengta ir maskuota kriptovaliutomis.

„Ji puikiai suplanavo savo schemą, pasinaudodama pasiutusiomis spekuliacijomis ankstyvosiomis kriptovaliutų rinkos dienomis“, – BBC cituoja Damianą Williamsą, federalinį prokurorą Manhetene.

FTB tikisi, kad įtraukus į TOP 10 ieškomųjų sąrašą, moterį padės atrasti plačioji visuomenė. Ketvirtadienį paskelbtame pranešime siūloma 100 tūkstančių JAV dolerių atlygis už bet kokią informaciją, kuri leistų suimti R. Ignatovą.
Ruja Ignatova

FTB agentai mano, kad R. Ignatova gali keliauti su ginkliuotais asmens sargybiniais ar bendražygiais.

Apgaulingą sukčiavimo schemą tyrinėjęs BBC tyrėjas Jamie Bartlettas teigia, kad R. Ignatova dingo mažiausiai su 500 milijonų JAV dolerių, dėl to ją taip sunku susekti.

„Mes manome, kad ji turi aukščiausios kokybės suklastotus dokumentus ir pakeitė savo išvaizdą“, – teigia jis ir spekuliavo, kad galbūt moteris apskritai gali būti nebegyva.

„OneCoin“ viena iš aukų, moteris Jen McAdam, dar 2019 metais BBC teigė, kad kartu su šeima ir draugais „išmetė“ ketvirtį milijono eurų. Viskas prasidėjo nuo draugo žinutės apie „investavimo galimybę“, kurios negalima praleisti. Tuomet moteris prisijungė prie „OneCoin“ internetinio seminaro, valandą klausėsi žmonių, kurie entuziastingai kalbėjo apie naują kriptovaliutą, kuri sukraus visiems turtus.
Ruja Ignatova

„Visi jie buvo labai energingi, sėdintys ant žirnių, pilni aistros. Jums taip pasisekė, kad šiuo metu matote šį internetinį seminarą. Jūs dalyvaujate tokioje ankstyvoje stadijoje ir viskas bus taip, kaip su bitkoinu. Tai bus dar didesnis uždarbis“, – prisiminė, kaip buvo suviliota, moteris.

Prireikė mėnesių suprasti, kad viskas tebuvo apgavystė.