Nesvarbu, ar esate naujokas fotografijos pasaulyje ir norite išbandyti savo meninius gebėjimus naudodami savo išmanųjį telefoną, ar esate visą darbo dieną dirbantis profesionalas, norintis geriausiai fotografuoti galinčio išmaniojo telefono kaip atsarginės įprastos kameros kopijos, ypač svarbu žinoti, kaip teisingai išsirikti.

Operacinė sistema

Prieš pradėdami galvoti apie aparatinę įrangą, pirmiausia turite nuspręsti, kokia operacinė sistema jums yra priimtinesnė. Daugelyje pasaulio šalių yra dvi pagrindinės operacinės sistemos: „iOS“ ir „Android“. Pirmoji skirta tik „Apple“ mobiliesiems įrenginiams, o vėlesnė – ir daugybė jo variantų – naudojami beveik visuose kituose įvairių gamintojų įrenginiuose.

Nors tikrai yra argumentų ir niuansų, kuriuos reikia pabrėžti dėl kiekvienos operacinės sistemos dėliojant visus „už“ ir „prieš“, bendras sutarimas yra toks, kad „Android“ naudoja daugelis išmaniųjų telefonų gamintojų, todėl ji yra lankstesnė pritaikymo ir valdymo atžvilgiu. Kita vertus, „Apple“ naudojama „iOS“ yra skirta tik „iPhone“ įrenginiams, tačiau paprastai taip pat yra labiau patobulinta įrenginių ir programų veikimo nuoseklumo požiūriu.

Kameros moduliai

Prieš dešimt metų išmaniuosiuose telefonuose paprastai buvo tik dvi kameros: viena priekinė, skirta asmenukėms ir vaizdo skambučiams, o kita – gale, skirta tradicinėms nuotraukoms fotografuoti. Dabar dauguma išmaniųjų telefonų turi nuo trijų iki keturių atskirų kamerų modulių, o net vidutinio lygio išmanieji telefonai paprastai siūlo du ar tris.

Yra išimčių, tačiau trys kameros moduliai paprastai reiškia, kad rasite itin plataus kampo (atitinka 10–20 mm objektyvą viso kadro fotoaparate), plataus kampo (nuo 24 mm iki 35 mm ekvivalento) ir standartinį teleobjektyvą (nuo 50 mm iki 80 mm ekvivalento), o ketvirtasis modulis gali būti ilgesnis teleobjektyvas (80 mm ekvivalentas ar net ilgesnis).