Įstatymų leidėjai ketvirtadienio balsavimą vadino „istoriniu“ ir pareiškė viltį, kad bus priimtos „pirmosios pasaulyje taisyklės“, reguliuojančios dirbtinį intelektą. Tekste minimi dar prieš dvejus metus Europos Komisijos (EK) pristatyti siūlymai, kuriuos papildė užmojai uždrausti biometrinę stebėseną ir emocijų atpažinimą. Jais siekiama priskirti tokias dirbtinio intelekto sistemas, kaip „ChatGPT“ ir „Midjourney“ kategorijai, reikalaujančiai taikyti specialias skaidrumo priemones, įskaitant pranešimus vartotojams, kad tam tikras turinys buvo sukurtas ne žmogaus, o mašinos.

Negana to, EP tekste taip pat numatyta nustatyti papildomus kriterijus, nusakančius, ką būtų galima laikyti „didelės rizikos“ dirbtinio intelekto pritaikymo sritimi. EK pasiūlytas sąrašas apima kritinę infrastruktūrą, švietimą, žmogiškuosius išteklius, viešąją tvarką ir migracijos valdymą. Be kita ko, Komisija siūlo reikalauti dirbtinio intelekto bendrovių palaikyti savo algoritmų kontrolę, kurią prižiūrėtų žmonės, taip pat pateikti techninius dokumentus ir turėti rizikos valdymo sistemas „didelės rizikos“ programoms.

Nors ES apie panašius teisės aktus kalba jau kurį laiką, dirbtinio intelekto potencialas didžiulio visuomenės dėmesio susilaukė tik pastaraisiais mėnesiais, praėjusių metų pabaigoje pasirodžius greitai išpopuliarėjusiai sistemai „ChatGPT“. Europos ir kitų regionų įstatymų leidėjai vis labiau nerimauja dėl galimo tokių technologijmų pasitelkimo apgaudinėjant žmones, paveikiant viešąją nuomonę ir rinkimus.

EP komitetų priimtas pozicijos tekstas pilnos sudėties Parlamentui bus pateiktas kitą mėnesį. Tada bus balsuojama dėl priėmimo. Veliau dar numatomos derybos su ES šalimis narėmis dėl galutinio įstatymo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją