T. Hinrikus yra finansinių paslaugų kompanijos „Wise“ įkūrėjas, vienas turtingiausių Estijos žmonių. Jis vadinamas verslo „super“ angelu, dėl daugybės investicijų į Europos startuolius, tarp jų „Bolt“, „Veriff‘, „Skeleton Technologies“, LHV, „Xolo“, „Oyster HR“, „Pactum, „Starship, „Curve, „Sunrise“, „Acapela“ ir kiti.

Tačiau apie ką jis norėjo pasikalbėti Lietuvoje – pelno nesiekiančią technologijų mokyklą „kood/Jõhvi“, kurią kuria Estijos vyriausybė bendradarbiaudama su Estijos technologijų verslininkais. Pirmą kartą šiemet čia mokytis kviečiami ir gyventojai iš Lietuvos, mokslas – nieko nekainuoja.

LOGIN.LT verslininkas atskleidė, kad „Wise“ (anksčiau vadinosi „TransferWise“) jis paliko norėdamas nuveikti kitų dalykų gyvenime. Jei reikėtų verslą pradėti nuo nulio, dabar tai būtų susiję su klimato kaita.

– Kodėl susitelkėte į IT specialistų mokymą, rengimą?

– Mokyklą „kood/Jõhvi“ įsteigė grupė Estijos technologijų antreprenerių. Žinote, visi kūrėme savo kompanijas, visi turime savo didelius biurus Estijoje. Vienas dalykas – Estijoje patyrėme didžiulę sėkmę kurdami technologijas, bet mes tiesiog neturime pakankamai žmonių, kurie galėtų atlikti darbus.

Ką tu gali dėl to padaryti? Gali dėl to skųstis. Arba gali atsikelti ir pats kažką dėl to padaryti. Mes su keliais kitais verslininkais supratome, kad galime ir patys padaryti dalykų, kurie padėtų spręsti darbuotojų trūkumo krizę. Štai iš kur kilo mokyklos idėja.

Grįžtant dar vienu žingsniu atgal – iš kur gauname daugiau darbuotojų į technologijų sektorių?

Paprasta. dalį gauname iš universitetų, ir Estijoje universitetai atlieka puikų darbą. Jie galėtų paruošti ir daugiau žmonių, tačiau tai užtrunka. Antras šaltinis – gauname dalį dėl imigracijos, ir labai daug jaunų žmonių, kurie dirba technologijų sektoriuje Estijoje, atvyksta iš posovietinių respublikų, o taip pat dalis imigruoja ir iš trečiųjų šalių.

Imigracija yra jautrus klausimas Estijoje, esu įsitikines, kad panašiai jautru tai yra ir Lietuvoje

Trečias būdas – turime rasti netradicinių būdų „kurti žmones“, kuriuos galėtų samdyti IT sektorius. Ir čia ateina „kood/Jõhvi“ mokykla, siūlanti alternatyvų metodą – alternatyvią programą, kuri suteiks reikalingus įgūdžius per 18-24 mėnesius.