IT darbuotojų – tiek pat, kiek ir kavinėse ar viešbučiuose

Karantinas ir pandemija išaugino IT sektoriaus darbuotojų skaičių ketvirtadaliu, ir šiuo metu IT specialistų skaičius Lietuvoje prisivijo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sektorių, kuris su kiekvienu pastarųjų metų iššūkiu vis bando atsigauti iš naujo, rašoma pranešime spaudai.

Šiuo metu restoranų ir viešbučių segmentas yra antras po IT tarp sparčiausiai darbinančių sektorių, čia dirba 11 proc. daugiau darbuotojų nei prieš metus. Per gegužę maitinimo ir apgyvendinimo įmonėse įsidarbino papildomi 5 proc. darbuotojų, dabar sektoriuje dirba 48 tūkst. darbuotojų.

„Kitų sektorių įmonės taip pat sėkmingai augina savo darbuotojų skaičių, išskyrus žemės ūkio bendroves. Čia per metus darbuotojų sumažėjo 3 proc., – sako „Scorify“ verslo sprendimų vadovė Jurga Tamašauskaitė. – Daugiausiai darbo vietų per metus buvo sukurta Vilniaus ir Kauno apskrityse, tačiau mažėjo dirbančiųjų Utenos ir Alytaus regionuose“.

Iš viso per metus dirbančiųjų Lietuvos įmonėse ir organizacijose padaugėjo 3 proc., per gegužę – 0,6 proc.

Kredito rizika gerėja

Įmonių kredito rizika išlieka stabili jau nuo pat metų pradžios, be to, palyginti su pernai metais 55 proc. Lietuvos įmonių savo kredito reitingą pagerino – iš jų daugiau nei pusės rizika sumažėjo bent per dvi rizikos klasės.

„Toks įspūdingas rizikos sumažėjimas demonstruoja ypač sėkmingą įmonių veiklą pernai metais ir jos tęsinį šiais metais. Prie to neabejotinai prisidėjo ir teigiami pernai metų finansiniai rezultatai – įmonių, pateikusių 2021 m. finansus, analizė ir palyginimas su 2020 m. rodo, kad jų pajamos ir pelnas augo apie 20 proc., – sako J.Tamašauskaitė. – Žinoma, verta atkreipti dėmesį, kad šiuo metu vis dar tik apie 60 proc. įmonių yra pateikusios savo finansines ataskaitas Registrų centrui palyginti su pernai metais. Todėl tikėtina, kad įmonėms ir toliau teikiant finansines ataskaitas, kredito rizikos lygis gali ir toliau mažėti“.

Tarp smulkaus ir vidutinio verslo įmonių aukštos rizikos įmonių per metus sumažėjo beveik du kartus – nuo 9 proc. iki 5 proc. „Šiame segmente ypač spartus mažiausios rizikos įmonių skaičiaus augimas, – komentuoja „Scorify“ atstovė. – Šiuo metu ketvirtadalis SVV segmento yra mažiausios rizikos, o bendrai 75 proc. mažų ir vidutinių įmonių vertiname kaip žemos rizikos. Tai rodo, kad šis verslo segmentas, nors jau keli metai susiduriantis su nemenkais iššūkiais, sugebėjo rasti būdų auginti veiklą ir stiprinti savo patikimumą“.

Visos Lietuvos kredito rizikos žemėlapyje labiausiai savo aukšta rizika išsiskiria statybų sektorius, tačiau būtent mažesnės šio sektoriaus įmonės turi aukštesnius kredito reitingus, ir tik 10 proc. jų yra vertinamos kaip aukštos rizikos.