14 val. papildyta skiltimi – „Dealroom“ komentaru: „Vilniuje įkurtos ir išplėtotos „Vinted“, „Baltic Classifieds Group“ ir „Nord Security“ yra Lietuvos trys pasaulinio vienaragių klubo nariai“.

„Sveikinu Lietuvos startuolių bendruomenę ir „Baltic Classifieds Group“ tapus oficialiu trečiuoju vienaragiu iš Lietuvos. Naujausi skaičiavimai Lietuvai šiemet suteikė ne tik vienos greičiausiai augančių startuolių ekosistemos statusą, bet ir oficialiai patvirtino trečią vienaragį. Juo tapo didžiausia Baltijos šalių skelbimų portalų valdytoja „Baltic Classifieds Group“, kuri anksčiau buvo laikoma vienu neoficialių Lietuvos vienaragių. Daugumai Lietuvos žmonių gerai žinomus „Aruodas“, „Autoplius“ ir kitus skelbimų portalus valdančios įmonės sėkmė yra puikus pavyzdys, kaip atkaklus ir ilgametis darbas virsta puikiais rezultatais ir pripažinimu“, – feisbuke trečiadienį dalijasi A. Armonaitė.

Išplatintame „Inovacijų agentūros“ pranešime detalizuojama, kad reamiamasi „Dealroom“ duomenimis.

„Dealroom“ vertinimai mums suteikė ne tik vienos greičiausiai augančių startuolių ekosistemos statusą, bet ir oficialiai patvirtino trečią vienaragį, kuriuo tapo „Baltic Classifieds Group“. Apie įmonės potencialą būti vienaragiu jau žinojome ir anksčiau, įmonės rodikliai rodė ryškius signalus. Sveikinu įmonę ir visą komandą, o Lietuvą su tapimu trijų vienaragių šalimi“, – sako A. Armonaitė.

Tačiau po A. Armonaitės įrašu kilo diskusija, kokiu būdu pripažintas naujasis vienaragis nusipelnė šio statuso.

Komunikacijos ekspertas sako, kad Lietuva gali apsijuokti, nes naujas „vienaragis“ neatitinka nei vieno vienaragio kriterijaus. Vieno milijardo vertės kompanija vis tiek yra svarus pasiekimas, tačiau tai nėra „vienaragis“, kaip jį supranta privataus kapitalo bendruomenė. Tačiau startuolių bendruomenė naująjį vienaragį priima kaip savą.
VIenaragių stotelė

Įsteigta Estijoje, parduota britams, seniai palikusi privataus kapitalo fazę

1999 metais įsteigta „Baltic Classifieds Group“ (BCC) yra ne Lietuvos, o Estijos įmonė, tačiau ji valdo Lietuvos įmonę „Diginet LTU“. Lietuvoje portalus valdanti „Diginet LTU“ įsteigta beveik prieš 20 metų, ji kontroliuoja tokius portalus kaip aruodas.lt, skelbiu.lt, autoplius.lt ir kitus.

Įmonė buvo parduota jau anksčiau – BCC 2019 metais nupirko Londone įsikūrusi investicijų grupė „Apax Partners“, iki tol ją valdė Estijos verslininkas Margusas Linnamae. Tuomet rinkoje vertinta, kad sandorio suma galėjo siekti 300-400 mln. eurų. Vėliau įmonės akcijos buvo išplatintos (IPO) Londono akcijų biržoje. „Apax Partners“ tebevaldo daugiau nei 35 proc. akcijų, rodo marketscreener.com.

SEB banko ekonomistas domėjosi, kur galima rasti oficialią nuorodą ar kitokį šaltinį į skaičiavimus.

Vienas feisbuko vartotojas rašė, kad įmonės rinkos kapitalizacija Londono akcijų biržoje mažesnė nei milijardas ir siekia apie 0,8 milijardo eurų. Ministrė atsakė: „Pakeista metodologija, kaip skaičiuojamas vienaragis. Dabar ne tik privataus kapitalo investicija, bet ir IPO (pirminis viešas akcijų platinimas). Taigi, turėtų būti virš 1 mlrd.“

Kiti vertino, kad tikėtina, jog vieno milijardo kartelę biržoje įmonė galėjo siekti pernai, vertinant retrospektyviai.

Tuomet vienas vartotojas netgi siūlė vienaragiu pripažinti „Achemą“, kitas – „Ignitį“, kurio kapitalizacija viršija milijardą.

Vilniaus vertybinių popierių biržoje milijardo eurų kapitalizacijos kartelę pranoksta ir „Telia“.

„Investopedia“ vienaratį apibrėžia taip: tai privačiai veikianti pradedanti įmonė (startuolis), kurios vertė viršija 1 milijardą dolerių. Dažniausiai šis terminas naudojamas rizikos kapitalo industrijoje auginamoms įmonėms.

„Kad taptų vienaragiais, įmonės turi turėti novatorišką idėją, aiškią augimo viziją ir tvirtą verslo planą, taip pat perspektyvų būdą prisistatyti rizikos kapitalistams ir privatiems investuotojams“, – rašo „Investopedia“.

Papildyta 14 val. „Dealroom“ vertinimu: BCG yra vienaragių klubo narys

LOGIN.LT papildomai gavo „Dealroom“ komentarą, kuriame pagrindžiama, kad BCG yra vienaragių klubo narys.

„BCG yra informacijos amžiaus įmonė, įkurta 1999 m. Šiuo metu bendrovės akcijos platinamos viešai, 2021 m. Londono vertybinių popierių biržoje ji surengė IPO (pirminį viešą akcijų platinimą), o pradinė rinkos kapitalizacija buvo apie 1,2 mlrd. svarų sterlingų. Tyrinėdami startuolių ekosistemas, vienaragio klubo dalimi laikome bet kurią privačią įmonę, kurios vertė viršija 1 mlrd. JAV dolerių, arba bet kurią įmonę, pasiekusią daugiau nei 1 mlrd. USD vertės pasitraukimą. Tai svarbios įmonės, kurios žengia pirmyn, ugdo talentus ir teikia grąžą, kuri bus panaudota vietinėse technologijų ekosistemose. Vilniuje įkurtos ir išplėtotos „Vinted“, BCG ir „Nord Security“ yra trys Lietuvos pasaulinio vienaragių klubo nariai“, – komentare rašo „Dealroom“.

Murin: nėra kuo džiaugtis, neatitinka nei vieno kriterijaus

Komunikacijos agentūros „more“ vadovas Erik Murin daug dirbo su rizikos kapitalo fondais, investicinėmis bendrovėmis. Jis vertina, kad Lietuva dar neturi trečio vienaragio.

„Pasidžiaukim trečiu unicornu? Nėra kuo džiaugtis. Tokio mes neturime. <...> „Baltic Classifieds Group“ nėra vienaragis. Geriausiu atveju, mūsų trečias vienaragis yra „Ignitis“, – dėsto jis.

Jis pabrėžė sąvokos „vienaragis“ prasmę – tai privačiai valdoma, pradedančioji įmonė, kurios vertė perlipa milijardą dolerių. Tuo metu BCS yra viešai akcijos kotiruojamos viešai. Akcijas išplatinusios „Apple“, „Alibaba“ ar bet kokios kitos įmonės būtent dėl to ir nėra laikomos vienaragiais.

„BCG šiuo metu yra verti 715 mln. svarų pagal savo akcijų vertę. 864 mln. USD. Vienaragiams yra du kriterijai – ir BCG neatitinka nei vieno. Yra argumentas, kad BCG vertė buvo virš 1 mlrd. kažkada anksčiau. Buvo, pražuvo. Jeigu įmonės vertė nebesiekia 1 mlrd., ji nebėra vienaragis“, – pabrėžė E. Murin.
Erik Murin

Jis pacitavo ir 2022 metų „Global Unicorn Index“ pranešimą: „Remiantis „Huru“" tyrimų instituto paskelbta 2022 m. „Global Unicorn Index“ pusmečio ataskaita, daugiau nei 228 startuolių, kurie 2021 m. įgijo vienaragio statusą, vertė per pastaruosius šešis mėnesius gerokai sumažėjo. 81 iš šių įmonių prarado šį taip trokštamą vienaragio statusą, kai jų vertinimas nukrito žemiau 1 mlrd. dolerių“.

„81 viena įmonė praranda vienaragio statusą, o „Dealroom“ mums tiesiog trečią vienaragį padovanoja, ne esmė, kokia įmonės vertė“, – stebisi ekspertas.

Jis pasidalino ir nuoroda į viešą pasaulio vienaragių sąrašą, iš jo įmonės, išplatinusios akcijas, taipogi išbraukiamos.

„2023 m. vasario mėn. duomenimis, pasaulyje yra daugiau kaip 1 200 vienaragių. Žinomiausi buvę vienaragiai yra „Airbnb“, „Facebook“ ir „Google“. Buvę vienaragiai. Nes jie viešai listinguojami. Tad šitą temą galime uždaryti ir reikėtų kaip tik visą neteisingą informaciją paneigti, kol mūsų neišjuokė. BCS nėra mūsų trečias vienaragis. Tai didelė, viešai listinguojama įmonė, sukurianti daug darbo vietų ir kažkiek garsinanti Lietuvą, bet ne vienaragis. Vienaragių, oficialiai, atitinkančius visus kriterijus, turim tik du: „Vinted“ ir „Nord Security“, – dalijosi feisbuke ekspertas.

Langaitė siūlo nesivaržyti: ir vienaragis, ir savas

Lietuvos startuolių asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė patikina, kad BCS yra ir vienaragis, ir savas.

„Startuolių bendruomenėje „Baltic Classifieds Group“ jau kurį laiką buvo laikomi neoficialiu Lietuvos vienaragiu, tačiau naujausi „Dealroom“ skaičiavimai ši statusą patvirtino oficialiai. Lietuvoje mes neretai dar save pernelyg plakame, kad tam tikri procesai ar pasiekimai nėra tobuli iki galutinio taško, mums būdingas kuklumas ir savikritiškumas, vis dėlto šis pripažinimas yra puiki galimybė pasidžiaugti mūsų startuolių ekosistemos įvertinimu, ¬– sako I. Langaitė.

Anot jos, patys „Baltic Classifieds Group“ pasirinko apie vienaragio statusą viešai iki šiol nekalbėti, todėl ir oficialaus patvirtinimo iki naujausios analizės nebuvo. Tačiau tai niekaip nekeičia fakto, kad Lietuva išaugino jau 3 oficialius vienaragius ir tikrai dar turi puikų potencialą ateičiai.
Inga Langaitė

„Lietuvoje yra ne vienas sėkmingas startuolis, kuris greičiausiai jau yra neoficialus vienaragis arba gali greitai juo tapti, tačiau renkasi augti tvariai, iš pelno, o be oficialaus sandorio nėra ir vienaragio titulo. Tarp potencialių kandidatų įvardyčiau sveikatos technologijų srities įmonę „KiloHealth“, profesionalias hostingo paslaugas teikiančius „Hostinger“, rinkodaros paslaugų startuolį „Omnisend“, saulės energetikos programinę įrangą kuriančius „PVcase“, „Bored Panda“, „TransferGo“, „Oxylabs“ ar „Furniture1“.

Visos šios įmonės demonstruoja ne tik augančius skaičius, bet ir vienaragiams būdingus išskirtinumus: griauna įprastas verslo rinkas ir formuoja naujas, keičia kasdienius veikimo įpročius, o taip pat iš Lietuvos kuria naujas globalias tendencijas, aktualias visam pasauliui, ir kartu augina šalies ekonomiką“, – pabrėžė I. Langaitė.

Investicijos į startuolius sumažėjo, bet jų pajamos augo

Skelbiama, kad Lietuva yra viena iš greičiausiai augančių startuolių ekosistemų. Per penkerius metus jos vertė išaugo beveik 17 kartų ir šiuo metu yra vertinama 9,5 mlrd. eurų. Lietuvą lenkia tik Kroatija, kurios vertė per penkmetį išaugo beveik 20 kartų. Bendras Vidurio Europos šalių startuolių ekosistemos augimo vidurkis – 4,2 kartai.

„Dealroom“ apžvalga rodo, kad 2022 m. Lietuvos startuoliai pritraukė 295 mln. eurų investicijų, o tai – beveik perpus mažiau nei 2021 m., kuomet jos siekė 465 mln. eurų. Didžiausią įtaką 2021 m. pritrauktų investicijų mastui turėjo įspūdingas „Vinted“ sandoris, kurio vertė siekė net 250 mln. eurų. Žvelgiant į ankstesnius rekordinius metus, praėjusių metų investicijų krepšelis juos gerokai lenkia: 2019 m. buvo pritraukta apie 170 mln. eurų, 2018 m. – 182 mln. eurų.

Tarp Centrinės ir Vidurio Europos šalių pagal rizikos kapitalo investicijų pritraukimą Lietuva užima 6-tą vietą ir trečią pagal pritrauktas investicijas vienam gyventojui. Didžiausios Lietuvos investicijos telkiasi Vilniuje – sostinės startuoliams tenka net 93 proc. visų šalies startuolių 2022 m. pritrauktų investicijų, rašoma Inovacijų agentūros pranešime.

Inovacijų agentūros duomenimis, pirmąjį 2022 m. ketvirtį startuolių pardavimų pajamos buvo beveik tokios pat kaip ir ankstesniais metais. Antrą ketvirtį, tikėtina, didelę įtaką turėjo prasidėjęs karas, tad pajamos smuko net 30 proc. lyginant su 2021 m. Tačiau trečią ketvirtį startuoliams pavyko pardavimų pajamas padidinti net 37 proc., o ketvirtą ketvirtį – 25 proc.
VIenaragių stotelė

Pernai iš tiesų gimė antrasis Lietuvos vienaragis – 2022 m. balandžio mėnesį startuolis „Nord Security“ paskelbė apie pritrauktą 92 mln. eurų finansavimą, kuris įmonės vertę išaugino iki beveik 1,5 mlrd. eurų.

Kiti trys 2022 m. didžiausias investicijas pritraukę Lietuvos startuoliai: „Kevin“ – 61,6 mln. eurų, „Argyle“ – 51 mln. eurų, „Zenith Chain“ – 35 mln. eurų.

Startuoliai tampa vis reikšmingesni Lietuvos ekonomikai – „Unicorns.lt“ ir „Startup Lithuania“ duomenimis, lyginant su 2021 m., jie sumokėjo net 50 proc. daugiau mokesčių į valstybės biudžetą, mokesčių suma siekė 297 mln. eurų.

Nors viena dažniausiai startuolių įvardinamų problemų yra talentų pritraukimas, 2022 m. Lietuvos startuoliai toliau intensyviai samdė. Bendras darbuotojų skaičius startuolių įmonėse per metus išaugo 18 proc., jų skaičius siekė 17,4 tūkst. Penktadaliu pakilo ir atlyginimai, startuolių vidutinis atlyginimas siekė 3,5 tūkst. eurų.