LOGIN.LT jau rašė apie Lietuvoje pritaikytą beprecedentę priemonę: pirmą sykį nurodyta blokuoti tam tikrus IP adresus – jie iš Lietuvos nebėra pasiekiami, nebent naudojami tarpiniai serveriai kitose šalyse (VPN paslaugos).

Tačiau kas atsitiko po to?

Rusiškos propagandos hidros netruko atsiauginti naujas galvas – vartotojams dažnai net nieko nereikėjo daryti, nes TV kanalų nelegalias transliacijas jie gauna kitais IP adresais.

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) skaičiuoja, kad procesas truko 6 mėnesius, bet vis tiek džiaugiasi rezultatais, kadangi prieiga prie Rusijos propagandos ir nelegalaus turinio apsunkinta. Tik dabar IP teks peržiūrinėti nuolat – jei, pvz., „blokuotu“ IP adresu pradėtų veikti legali naujienų svetainė, tektų atblokuoti.

Didžiausią ryšių infrastruktūrą valdanti „Telia“ esamą praktiką lygina su skrendančio lėktuvo remontu, tai reiškia ir papildomas sąnaudas. Tačiau patikina: „Tikime valstybinių institucijų kompetencija ir mes blokuojame tai, ką aptinka ir nurodo LRTK ekspertai“.

O informacinių technologijų ekspertas Justinas Rakašis vertina, kad „medalio tikrai neturėtume kabintis“: verčiau pastangas būtume nukreipę tikslingiau.

Ką bandyta padaryti – ir kas pavyko

LRTK kovo 8 dieną priėmė sprendimą, kurį interneto teikėjai Lietuvoje privalėjo įgyvendinti per 5 darbo dienas – panaikinti galimybę pasiekti 12 IP adresų, kuriuos naudojo 9 nelegalių paslaugų teikėjai. Nelegalios TV teikėjai siūlė už kelis dolerius per mėnesį gauti prieigą prie šimtų ar netgi daugiau nei tūkstančio TV kanalų, tarp jų Rusijos propagandos skleidėjų: RT, „Sputnik“, RTR, NTV, „Rossiya 24“, „TV Centre International“ ir pan.

Kaip tokios paslaugos veikia? Nelegalaus TV turinio vartotojas turi prisiregistruoti nelegalaus paslaugų teikėjo svetainėje. Nors svetainės jau buvo blokuotos vardų registre, tai lengvai „apeinama“ pakeitus naudojamą DNS vardų serverį, pvz., į 1.1.1.1.
Lietuva bando blokuoti nelegalų turinį ir Rusijos propagandą – tačiau nelegalių paslaugų teikėjai prisitaiko labai greitai

Svetainėje prašoma susimokėti nedidelę sumą – kelis eurus ar dolerius už šimtus TV kanalų. Tuomet vartotojui belieka atsisiųsti nedidelį tekstinį failą „.m3u“ ar „.m3u8“ formatu, kurį atsidarius VLC ar kita programa, pvz., išmaniajame televizoriuje, gaunamos transliacijos.

Šiame faile sudedami ne IP adresai, o internetinės nuorodos (URL) į transliacijas. Jei vienas IP adresas blokuojamas, nelegalios paslaugos teikėjas jį gali tiesiog pakeisti, ir vartotojui nieko nė daryti nereikia.

Galima sankciją apeiti ir kitu būdu – vartotojams sugeneruojami nauji failai, kuriuose yra kitos nuorodos, vedančios į kitus IP adresus.

Ką padarė LRTK – kadangi svetainių adresų blokavimas lengvai apeinamas, ji stebėjo, į kokius IP adresus veda nelegalios transliacijos.

12 IP adresų, kuriuos naudojo 9 nelegalios TV teikėjai, buvo užblokuoti. Šie IP tikrai nebeveikia – Lietuvoje nebepasiekiami. Tačiau transliacijos – toliau pasiekiamos.

Praėjus kiek daugiau nei savaitei nuo blokavimo, LOGIN pabandė pasiekti visų 9 teikėjų nurodomas transliacijas: 4 iš jų veikė tais pačiais URL adresais. Dar po savaitės veikė ir dar vienas teikėjas, kai vartotojams net nereikėjo nieko pakeisti – tos pačios internetinės nuorodos vedė į kitus IP adresus.

Negalima teigti, kad likusių nelegalių teikėjų paslaugos neveikia – nelegalūs teikėjai naudoja aibes serverių, tą atspindi jų pavadinimai su įtraukta numeracija arba atsitiktiniais generuojamais simbolių rinkiniais. Pvz., vieno teikėjo serveris „str01.ottg.tv“, blokavus IP adresą, nebeveikia, tačiau veikia „str02.ottg.tv“ serveris. Kito teikėjo serveris „3.troya.tv“ irgi neveikia, nes veda į blokuotą IP adresą, tačiau, pvz., veikia „4.troya.tv“. Ir t.t.
Serveriai, kurių IP buvo blokuoti, jau turi kitus IP. Kiti tiekėjai turi ir naujus serverius, ir naujus IP.

Nelegalios TV teikėjai gali vartotojams suteikti naujus „.m3u“ ar „.m3u8“ failus – pvz., vieno iš teikėjų ilook.tv, prie kurio prisijungti pabandė LOGIN.LT, faile dabar įtraukti visiškai kitokie URL adresai, nei stebėsenos metu nustatė LRTK.

Panagrinėjus pačių nelegalių svetainių turinį panašu, kad jos dažnai orientuotos ne į Rusijos propagandą, o kuo platesnį kanalų pasirinkimą ir didesnius pardavimus. Kai kurie netgi „remia“ Ukrainą ir ukrainiečius – siūlomi nemokami „socialinės nemokamos transliacijos paketai“, į juos įtraukti ne tik ukrainietiški, bet ir populiarūs Vakarų kanalai, tokie kaip BBC ir kt.

LRTK nustatė, kad visais blokuotais adresais yra pasiekiami ir propagandiniai Rusijos TV kanalai, kuriems pritaikytos ES sankcijos. Rusijos Federacija vykdo sistemingą tarptautinę manipuliavimo žiniasklaida ir faktų iškraipymo kampaniją, siekdama sustiprinti kaimyninių šalių ir Europos Sąjungos bei jos valstybių narių destabilizavimo strategiją, rašyta LRTK sprendime.
Nelegalų turinį siūlo pigiai

„Kadangi draudžiamos platinti televizijos programos perduodamos naudojant interneto ryšį, darytina išvada, kad interneto paslaugų teikėjai prisideda prie draudžiamų platinti televizijos programų transliacijos“, – konstatavo LRTK.

Telia palygino su skrendančio lėktuvo remontu

Ryšių tinklą valdanti „Telia Lietuva“ patikina, kad tiki valstybinių institucijų kompetencija ir nurodymus vykdo.

„Tačiau mums, kaip įmonei, tokios priemonės be jokios abejonės reiškia papildomas darbo sąnaudas, nes turime įsivertinti technines galimybes, ieškoti tinkamų technologinių sprendimų ir vertinti rizikas, kad nenukentėtų mūsų klientai.

Tokio gylio ir masto intervencija į tinklą buvo daroma pirmą kartą, tai galima prilyginti skrendančio lėktuvo remontui, nes mūsų tinklas yra pats kompleksiškiausias Lietuvoje. IP adresų blokavimas turi vienodai veikti tiek ant seniausių varinių tinklo dalių, tiek šviesolaidinėje, tiek pačioje naujausiose 5G infrastruktūroje“, – rašoma „Telia“ atsiųstame komentare.
Lietuva bando blokuoti nelegalų turinį ir Rusijos propagandą – tačiau nelegalių paslaugų teikėjai prisitaiko labai greitai

LRTK vertina, kad rezultatai teigiami

Pati LRTK savo sprendimo rezultatus vertina palankiai.

„Rezultatai kol kas yra teigiami – interneto paslaugų teikėjai Lietuvoje sėkmingai blokuoja IP adresus, o jais pasiekiamų ir ES sankcijomis uždraustų televizijos programų prieinamumas yra ypač apsunkintas“, – teigiama komentare.

Anot institucijos viešojoje erdvėje jau matosi tam tikrass sujudimas: kai kurie neteisėtų IPTV (liet. interneto protokolo televizija) paslaugų teikėjai keitė IP adresus ir prieglobos paslaugų teikėjus (angl. hosting services providers), bandydami išvengti blokavimo, tačiau taip elgėsi tik mažoji dalis teikėjų.

„Kiti programų platintojai pasirinko IP adresų nekeisti, galbūt dėl to, kad Lietuvos vartotojai sudarė mažesnę neteisėtų paslaugų rinkos dalį lyginant su kitomis šalimis, todėl vykdyti pokyčių neapsimokėjo. Atkreipiam dėmesį, kad iš 12 blokuojamų IP adresų 10 yra serverių, kuriuose talpinamos programų transliacijos IP adresai – jų svetainių domenų vardai LRTK blokuoti seniau“, – pažymėjo LRTK.

Prievaizdai patikina, kad prieš priimdami kraštutinį sprendimą ne kartą kreipėsi į duomenų centrus Europoje su reikalavimais nutraukti paslaugas neteisėtos IPTV teikėjams.
Lietuva bando blokuoti nelegalų turinį ir Rusijos propagandą – tačiau nelegalių paslaugų teikėjai prisitaiko labai greitai

„Tačiau buvo reaguojama labai lėtai arba visai nereaguojama. Žvelgiant į teismų praktiką matyti, kad kai kurie duomenų centrų valdytojai buvo įtariami dėl neteisėto duomenų kaupimo ar perdavimo (neteisėtų televizijos programų transliavimo ir autorių teisių pažeidimų) jau anksčiau. Reikia suprasti, kad prieglobos paslaugų teikėjai yra atsakingi už minėtas veiklas, nes jų IT infrastruktūra yra naudojama neteisėtoms veikloms vykdyti“, – pažymi LRTK.

Prieglobos paslaugų teikėjų atsakomybės klausimas šiuo metu yra plačiai aptarinėjamas Europos Komisijoje ir ES intelektinės nuosavybės tarnyboje, kuriose LRTK, turėdama gerosios praktikos pavyzdžių, dalinasi atliktais tyrimais ir teikia pasiūlymus dėl poveikio priemonių taikymo.

Procesas truko 6 mėnesius

Visas procesas LRTK sprendimui priimti truko ilgiau nei 6 mėnesius, nurodoma komentare. Stebėseną dėl neteisėtų IPTV paslaugų teikimo LRTK vykdo nuolatos, tačiau tyrimų skaičius ypač padidėjo nuo 2022 m. pradžios, išaugus priešiškos informacijos srautui.

„Norisi pasidžiaugti Lietuvos interneto paslaugų teikėjais, dauguma jų aktyviai dalyvavo procese ir entuziastingai laukė sprendimo vykdymo pradžios“, – komentuoja LRTK.

Kiek įgyvendinimas rinkai galėjo kainuoti – preliminarių vertinimų nėra.

„Tačiau iš turimų duomenų galima teigti, kad didžioji dalis sprendimo vykdymo krūvio atiteko IPT turimiems žmogiškiesiems ištekliams, o IT infrastruktūrai įtakos turėjo minimaliai“, – vertina LRTK.

LRTK pabrėžė, kad blokuoti duomenų centrai talpino ne tik ES sankcijomis uždraustus kanalus, bet kartu ir šimtus kanalų, kurie buvo transliuojami pažeidžiant autorių teises. Užkardant prieigą prie šių šaltinių, vartotojai skatinami rinktis teisėtas audiovizualines paslaugas

„Taip pat reikia paminėti, kad vartotojams sunkiai pavyksta „apeiti“ IP blokavimą naudojant VPN (angl. virtual private network) paslaugas: nemokami ar pigesni VPN paslaugų teikėjai smarkiai apriboja interneto greitį, todėl vartotojai kanalų transliacijas mato su trikdžiais. Žinant, kad kokybiškos VPN paslaugos kainuoja sąlyginai brangiai atsižvelgiant į teisėtos IPTV kainas, pirkti neteisėtą televiziją tampa mažiau aktualu“, – vertina LRTK.

Jei „atsilaisvinusį“ blokuotą IP kiti naudos teisėtai – kas tada?

LOGIN.LT komisijos pasiteiravo, kas atsitiks su „atsilaisvinusiais“ IP adresais, kurie Lietuvoje jau užblokuoti – jei jie, pvz., naudojami legalioms veikloms, tarkime žinių ar naujienų svetainei, ar taip nebus nepagrįstai suvaržytos Konstitucinės teisės.

„LRTK sprendimas ateityje privalės būti peržiūrimas: jei LRTK surinks pakankamai duomenų, kad tam tikru IP adresu pažeidimas yra pašalintas ir jis naudojamas teisėtu būdu, blokavimo apimtis kis.

Kaip ir minėta, LRTK toliau vykdys stebėseną dėl neteisėtų IPTV paslaugų teikimo ir jų valdytojų veiksmų – nuo sprendimo vykdymo pradžios praėjus tik keliolikai dienų, jau galima stebėti, kaip keičiasi neteisėtų paslaugų rinka. Bet kokiu atveju, ateityje LRTK bendradarbiaudama su ES ir nacionalinio lygmens teisėsaugos institucijomis dės didesnes pastangas užkardyti neteisėtas veiklas pačiuose duomenų centruose“, – pabrėžė LRTK.

Ekspertas: kaip ir buvo tikėtasi

Informacinių technologijų ekspertas J. Rakašis patvirtino: „Rezultatas toks, kaip ir buvo galima tikėtis. Daugiau nei pusė domenų, kurių ankstesni IP adresai užblokuoti, matome, vėl prieinami, jų IP adresai pakeisti“.

„Vartotojams nieko net keisti nereikėjo. Tame VLC failiuke esantys domenų adresai gali vesti į vis naujus IP adresus. Nelegalių transliacijų teikėjai gi žino, kad juos visą laiką blokuoja, jiems tai nėra naujiena. Ir blokuoja juos ne dėl to, kad transliuoja rusišką turinį, juos blokuoja dėl autorinių teisių pažeidimų. Jie daugybę kanalų siūlo nelegaliai. Didžiosios pasaulio televizijos deda milžiniškas pastangas, kad nelegalūs teikėjai būtų užblokuoti, kad nepažeidinėtų jų autorinių teisių“, – apžvelgė J. Rakašis.

Dar daugiau – nelegalių paslaugų teikėjai turi aibes serverių, generuoja aibes URL adresų automatiškai, paslaugos teikiamos naudojant „Cloudflare“ infrastruktūrą be žmogiškojo įsikišimo, todėl nelegalios paslaugos toliau, tikėtina, prieinamos.

„Žiauriai paprasta apeiti – „Cloudflare“ leidžia kurti tiek subdomenų ir IP, kiek nori ir kada nori, nereikia žmogaus rankų, viskas veikia sistemiškai, automatiškai. Jei serverio adresas yra kažkoks raidžių kratinys – tai tik parodo, kad kažkokia sistema jį sugeneravo, nusiuntė per API (programinė sąsaja), „Cloudflare“ sukūrė ir veda į kažkokį IP adresą. Po kurio laiko automatiškai ištrynė ir sukūrė kažkokį naują“, – paaiškino J. Rakašis.
Informacinių technologijų ekspertas Justinas Rakašis

O kur dar įvairūs tarpiniai serveriai leidžiantys nelegalių paslaugų teikėjams „sumėtyti pėdas“. Blogiausiu atveju vartotojams tereikia susigeneruoti naują „.m3u“ failą ir jį parsisiųsti.

„Iš subdomenų matosi, kad jų yra daugybė – 01, 02, 06, ir t.t. Reiškia, tų serverių yra aibės, atsisiuntęs naują failą gausi vis naujus URL adresus. Kaip bebūtų gaila, šioje vietoje LRTK nereikėtų sau medalio kabinti. Reikia suprasti, na taip internetas veikia – nesigavo ir nesigaus niekada jo užblokuoti“, – sako J. Rakašis.

Jis dabartinėje IP blokavimo praktikoje įžvelgia kelias rimtas problemas. Pirma, IP adresai priklauso teisėtai veikiantiems duomenų centrams.

„Jis priklauso duomenų centrui, jis yra nuomojamas, jis nėra išpirktas kažkokios įmonės ar pan. Galima labai smarkiai ir prisižaisti, jei sugalvotų dabar ištisai prižiūrėti tuos domenus, ir visus IP adresus blokuoti, tai galima užsiblokuoti labai daug ko, ir to, ko nereikia blokuoti“, – įžvelgė J. Rakašis.

Antra, jis patvirtino, kad interneto ryšio teikėjams, ypač didiesiems, yra daug techninių rūpesčių ir papildomų sąnaudų.

„Tikrai būtų labai daug darbo. Didelėje infrastruktūroje būna labai daug dubliuojančių sistemų, kurios įsijungia tuomet, jei kažkas nustotų veikti. Tai reiškia, kad visose sistemose turi būti užblokuota ir panašiai. Ypač didiesiems teikėjams tai didžiulis galvos skausmas ir rūpestis, todėl, kad Lietuvoje niekada nebuvo tokio atvejo, kad blokuotume IP adresasu. Jie tam neturi sistemų pasiruošę, kad galėtų atsidaryti, įvesti ir visur automatiškai pasileistų. Gaunasi labai daug rankinio darbo susižiūrėti, susitikrinti, ar, neduok Dieve, jei kažko neužblokuos, ar patys baudos negaus“, – vertino ekspertas.

Jis skeptiškai įvertino LRTK komentarą, kad duomenų centrai nenoriai reaguoja – J. Rakašis pastebėjo, kad kai kurie duomenų centrai, pvz., „Vultr“ yra itin dideli, tiesioginiai „Amazon“ konkurentai.

„Ne draudimais, ne blokuojant, o tik edukuojant galima kažką pasiekti. Lietuvoje labai trūksta kokybiško turinio rusų kalba – kiek mes tokio turime, kuris būtų kokybiškas, kuriuo rūpintųsi valstybė? Rusakalbių pas mus tikrai nemažėja ir dar kurį laiką nemažės. Diskusija ši labai plati, bet tai, kaip dabar bandoma problemą išspręsti, yra ir neveiksminga, nes internetas ne taip veikia, ir labai neefektyvu“, – apibendrino ekspertas.