Aukciono komisija nustatė aukciono dėl 3400‒3700 MHz radijo dažnių juostos naudojimo didžiausiosios kainos siūlytojus. Jais tapo „Telia Lietuva“, AB už 100 MHz radijo dažnių bloką pasiūliusi 7 mln. Eur, taip pat UAB „Bitė Lietuva“ ir UAB „Tele2“, kurios už du kitus tokio pat pločio radijo dažnių blokus pasiūlė po 3 mln. Eur.

Naudojant šiuos radijo dažnius (kanalus) Lietuvos Respublikos teritorijoje bus diegiami naujos kartos 5G radijo ryšio tinklai ir teikiamos 5G elektroninių ryšių paslaugos.

Šioje dažnių juostoje teikiamos paslaugos užtikrins itin aukštos spartos internetą tankiai apgyvendintose vietovėse. Aukciono laimėtojai privalės pradėti teikti 5G paslaugas nuo 2023 m. bent viename iš didžiųjų Lietuvos miestų, o nuo 2024 m. įrengti 5G tinklus pagrindiniuose miestuose, rašoma RRT pranešime.

Operatoriai nuo 2025 m. visiems namų ūkiams privalės sudaryti galimybes prisijungti prie 100 Mb/s sparta veikiančių stočių. Aukciono laimėtojai taip pat privalės nuo 2023 m. sausio 1 d. užtikrinti, kad viešąsias elektroninių ryšių paslaugas būtų galima gauti įrenginiais su integruotais abonento identifikavimo moduliais (eSIM). O nuo 2023 m. pabaigos – užtikrinti duomenų srautų maršrutizavimą naudojant IPv6 protokolą.

Visi aukciono dalyviai turi teisę pateikti pretenzijas dėl procedūros pažeidimų per 7 darbo dienas. RRT priims galutinį sprendimą dėl aukciono laimėtojų išnagrinėjusi gautas pretenzijas, o jų nesant – po 7 darbo dienų nuo preliminarių aukciono rezultatų paskelbimo.

Šiuo metu tebevyksta kitas RRT aukcionas dėl 5G paslaugų teikimo naudojant dažnius iš 713-733 MHz ir 768-788 MHz radijo dažnių juostų, kurios daugiausia bus naudojamos efektyviam teritorijos padengimui, mažiau gyvenamose vietovėse.

Laukia formalaus patvirtinimo

„Iki šiol nuosekliai vykdėme pasiruošimo ir plėtros darbus, o 3400-3700 MHz dažnio bloko užtikrinimas yra puikus startas 5G technologijai. Tai atvers duris mūsų privatiems ir verslo klientams į 5G erą bei jos teikiamus privalumus“, – sako „Tele2“ generalinis direktorius Baltijos šalims Petras Masiulis.

Aukciono rezultatus formaliai turi patvirtinti RRT. Galutinį sprendimą RRT dėl aukciono laimėtojų priims po 7 darbo dienų nuo preliminarių rezultatų paskelbimo.

Mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“ visose Baltijos šalyse 5G tinklo įrangą diegs kartu su „Nokia“. Ši technologijų bendrovė pasirinkta radijo prieigos taško (angl. Radio Access Network, RAN) ir centrinės (angl. Core) 5G tinklo dalies diegimui. Šių darbų metu bus atnaujintas ir 4G tinklas – tai padės užtikrinti didesnį greitį ir talpą bei pagerins ryšio padengimą Baltijos šalyse.

O „Bitė“ siekė įsigyti tą dažnių ruožą, kurių dalį jau dabar naudoja kita telekomunikacijų ir žiniasklaidos grupės „Bitė Group“ valdoma bendrovė UAB „Mezon“. 2020 metų gruodį įsigijimo sandorio metu už „Mezon“ verslą ir jo radijo dažnius „Bitė“ sumokėjo net 30 mln. eurų.

„Šiais metais „Bitė“ pradėjo didžiausią investicinį projektą į ryšių tinklus per visą bendrovės istoriją –„BITĖ | Naujos kartos tinklas 2025“. Projekto metu „Bitė“ investuoja ne tik į visiškai naujo 5G tinklo statybą, kuriam ir reikalingi naujieji dažniai, bet ir į jau naudojamų tinklų modernizavimą. Klientams tai reikš dar didesnį interneto greitį, ryšio stabilumą ir veikimą dar platesnėje teritorijoje“, – teigia G. Butėnas.

„Telia“ savo dažnį vadina švariausiu

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad daugiau sumokėta už „švariausią 5G dažnių juostą“.

„Aukcione iškovotas vertingiausias 3,5 GHz dažnių ruožas yra švariausia ir mažiausiai apribojimų turinti 5G ryšio juosta, kurią Lietuva pasiūlė rinkai. Ją įsigijome todėl, kad tai yra nuosekli mūsų verslo strategijos dalis šalyje teikti tik kokybiškiausią ir greičiausią internetą. Puikiai pažįstame šią 5G technologiją, kurią Lietuvoje kartu su savo klientais bandėme nuo 2018 metų. Jau šiandien visoje šalyje esame įrengę apie 1000 bazinių stočių parengtų 5G ryšiui, todėl tikimės, jog dažnių perdavimas vyks kuo greičiau, kad Lietuva su 5G plėtra galėtų vytis kitas Europos šalis“, – sako „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Anot bendrovės, 3,5 GHz dažnis, kuriame bus galima naudoti 100 MHz pločio ruožus, leis užtikrinti didžiulę mobiliojo interneto spartą. Nors 3,5 GHz aukcionas jau baigtas, nekantriai laukiama dar gegužės mėnesio pabaigoje prasidėjusių varžytuvių dėl trijų 700 MHz radijo dažnių blokų rezultatų.

Nuo 2018 metų 5G technologiją Lietuvoje testuojanti „Telia“ nuo šių metų sausio 5G paslaugas teigia turimoje 2100 MHz dažnių ruožo atkarpoje. Vilniuje su komerciniais dažniais veikia 20 bazinių stočių.