Kiekvieno „Android“ vartotojo gyvenimas susietas su „Google“ paskyra – čia ir e. paštas „Gmail“, ir žinutės, kontaktai, įvairiausi prisijungimai, slaptažodžiai, „Youtube“ prieiga, duomenų ar nuotraukų saugyklos ir daug kitų paslaugų.

Kiekvienas vartotojas gauna nemokamų 15 gigabaitų saugyklą, tačiau dažnam jos nebepakanka. Tuomet tenka rinktis – arba saugyklą atlaisvinti, arba mokėti už siūlomą planą. Pigiausias – 1,99 euro per mėnesį už 100 GB. Net ir jis ramybę, ypač jei telefonu daug filmuojama, gali garantuoti trumpam.

Daugumos žmonių saugyklas užpildė vienas gudrus bendrovės sprendimas – ji apsiėmė saugoti jūsų nuotraukų ir vaizdo įrašų atsargines kopijas. Dažname telefone be „Google“ nuotraukas dar saugo ir kitos dubliuojančios saugyklos „debesyse“, pvz., „OneDrive“, ar paties telefono gamintojo siūlomos.

Elgiantis išmaniai, galima lengvai sutilpti į nemokamus 15 gigabaitų.

Kas nutiktų dokumentams saugyklos limitą viršijus?

„Jei viršysite saugyklos limitą, nieko neprarasite. Tačiau negalėsite saugoti naujų failų „Google Drive“, arba saugoti naujų nuotraukų ar vaizdo įrašų „Google Photos“, ir galite negauti elektroninių laiškų savo „Gmail“ adresų“, – įspėja vartotojus pati „Google“.

Pirmas žingsnis – kas užima vietą

Pirmiausia verta pasitikrinti, kas užima daugiausia vietos „Google“ saugykloje. Tą galima padaryti čia, prisijungus su savo paskyra – spauskite čia.

Atsidariusiame puslapyje paaiškės, kokia dalis naudojamų duomenų tenka „Google“ diske įkeltiems dokumentams, kokia dalis – „Gmail“ paštui, o kokia – nuotraukoms ir vaizdo įrašams „Google Photos“. Taipogi pamatysite, kokių prietaisų atsargines kopijas daro „Google“.

Vienas nustatymas leis suglaudinti visas nuotraukas

Būtent „Google“ nuotraukos daugumai yra eilutė, užpildžiusi visą talpyklą. Čia sukrenta visos telefonu padarytos nuotraukos ar nufilmuoti vaizdo įrašai.

Norint valdyti šiuos duomenis, tenka eiti į kitą, „Google Photos“ svetainę (galite spausti ant šios nuorods) ir rinktis saugyklos nustatymus.

Pati „Google“ siūlo aibę pasirinkimų: peržiūrėti ir trinti dideles nuotraukas ir vaizdo įrašus, susiliejusias nuotraukas, ekrano kopijas ir pan. Čia galima atlikti higieną – atrasti neryškias ar nereikalingas nuotraukas, peržiūrėti, ar nesaugomi itin dideli vaizdo įrašai, kurių nebereikia.

Tačiau dažniausiai tai tebūna trumpalaikis sprendimas – fotografuojant ir filmuojant saugykla netrukus vėl užsipildo.

Yra kitas nustatymas, kuris leidžia suspausti saugomas atsargines kopijas ir taip iškart atlaisvinti nemažą dalį vietos. Mano atveju iš naudojamų 15 GB teliko 8 GB.

„Konvertuokite esamas nuotraukas ir vaizdo įrašus naudodami Saugyklos taupymo priemonę“, – taip aprašytas nustatymas, kurio turėtų dairytis tie, kuriems nėra svarbu saugoti originalios raiškos nuotraukas.
Google ir Facebook turi ambicijų Afrikoje

Jei pas jus saugykloje įjungta „Pradinė kokybė“ – nuotraukos ir vaizdo įrašai bus saugomi tos originalo kokybės. O įjungus saugyklos taupymo priemonę, nuotraukos per kelias valandas būtų suglaudintos į mažesnes ir saugykla atlaisvėtų.

Tačiau atsargiai – šį nustatymą įjungus, saugomos nuotraukos ir vaizdo įrašai bus suglaudinti, ir šio proceso atgal atsukti nebegalima.

Taip 3-4 megabaito dydžio nuotraukos liktų telefone, o „Google“ saugykloje jos būtų konvertuotos į maždaug 300-500 kilobaitų – dešimteriopai mažesnes. Atitinkamai, 1,16 GB vaizdo įrašas po suspaudimo „tesvėrė“ 314 megabaitų.

Saugyklos taupymo priemonė didesnes nei 16 megapikselių nuotraukas suspaudžia į 16 megapikselių. O vaizdo įrašai, kurie yra geresnės nei 1080p kokybės, suspaudžiami į 1080p. Tačiau „Google“ įspėja, kad dalis informacijos, kaip pridėti subtitrai, gali nukentėti.

Kraštutinis sprendimas – nesaugoti atsarginių kopijų

Pernai birželį „Google“ pakeitė paslaugų naudojimo taisykles, todėl net ir suspaustos nuotraukos įsiskaičiuoja į saugyklą, ir, laikui einant, galiausiai ji vis tiek užsipildys.

„Svarbu. Visos nuotraukos ir vaizdo įrašai, kurių aukštos kokybės atsargines kopijas sukursite iki 2021 m. birželio 1 d., nebus įskaičiuojamos į „Google“ paskyros saugyklą“, – rašo „Google“.

Kraštutinis sprendimas, nenorint į 15 GB limitą atsiremti – apskritai atsarginių nuotraukų kopijų „Google“ nesaugoti.

Galbūt naudojates kita debesijos programėle, pvz., jei naudojatės biuro paketu „Microsoft 365“, į jį įeina ir 1 terabaitas duomenų saugyklos „OneDrive“, tai dešimt kartų daugiau nei pigiausias „Google“ mokamas planas.

Išjungti „Google“ daromas atsargines kopijas galima telefone ar kitame naudojamame išmaniajame prietaise.

Pvz., „Samsung“ telefone reikėtų eiti į „Nustatymai“, tuomet pasirinkti „Google“. Toliau, bent mano telefone, nustatymai pateikiami angliškai. Reikėtų rinktis „Backup“ (Atsarginės kopijos), žemiau pasirinkti „Photos & Videos“ (Nuotraukos ir vaizdo įrašai), tuomet išjungti „Backup“.

Jei kaltininkas elektroninis paštas – padės naudingos funkcijos

Elektroninis paštas paprastai neužima daug vietos, net jei ir susirašinėjate intensyviai. Tačiau naudojant „Gmail“ ilgiau nei dešimtmetį, net ir čia esantys duomenys ima kauptis į reikšmingesnį dydį.

Tačiau surasti, kas čia suvalgo vietą, nėra labai paprasta. Paieškos laukelyje įvedus tam tikras frazes galima išrūšiuoti arba labai senus laiškus, arba labai didelius.

Pavyzdžiui, įvedus „older_than:1y“ (be kabučių), paieška atrūšiuos laiškus, kurie yra senesni nei vienerių metų. „older_than:2y“ – senesni nei dvejų metų, norint, galima keisti ir į mėnesius, pvz., „older_than:6m“ – atrūšiuotų laiškus, senesnius nei 6 mėnesių.

Nenorint trinti visų senų laiškų, galima išsirūšiuoti, kurie laiškai yra didžiausi. Įvedus į paieškos laukelį „size:10m“, paieška išrūšiuotų laiškus, kurie užima daugiau nei 10 megabaitų vietos. Galima skaičių koreguoti, ir, pvz., „size:20m“ išrūšiuotų daugiau nei 20 megabaitų „sveriančius“ laiškus.

Tuomet telieka pasirinkti, kuriuos laiškus norite trinti.

Į saugyklos vietą įsiskaičiuoja ir pašto šiukšlės (angl. spam), ir reklaminiai laškai ar socialinių tinklų pranešimai.

„Google Drive“ leidžia išrūšiuoti didžiausius dokumentus

Jei daugiausia duomenų saugoma „Google Drive“, atsidarius saugyklos „Google Drive“ paskyrą, pasirinkus skiltį „Saugykla“ (ją lengvai pasieksite čia), bus pateikti daugiausiai vietos užimantys dokumentai.
„Google Drive“ saugykla

Čia pat paprasta pašalinti tuos, kurių nereikia – tereikia paspaudus pažymėti nereikalingą dokumentą ir spustelėti ant šiukšlių dėžės piktogramos. Dokumentas nukeliaus į šiukšlių dėžę, kurioje dar bus saugomas 30 dienų. Norint ištrinti negrįžtamai, procesą galima pagreitinti, pasirinkus „Šiukšliadėžė“, ir tuomet spustelėti mygtuką „Ištuštinti šiukšliadėžę“.

Ieškant nereikalingų dokumentų galima pasinaudoti paieška – ieškoti tam tikro tipo failų, pvz., vaizdo įrašų, kurie gali užimti labai daug vietos. Paieškos laukelio dešinėje yra paieškos nustatymų mygtukas, kuris leis pasirinkti norimą ieškoti dokumentų tipą.

Vienaip ar kitaip, šiais laikais daugumai žmonių praverčia debesijos paslaugos. „Google One“ sprendimas šiuo atveju yra itin patogus ir leidžia vienoje vietoje saugoti visus svarbiausius duomenis – daliai susimokėti už planą taipogi gali būti išeitis.