„Amazon“ yra elektroninės prekybos milžinė, jos darbuotojams išsiųstoje atmintinėje generalinis direktorius Andy Jassy teigia, kad iš viso bendrovė atleis 18 tūkstančių darbuotojų dėl neaiškios ekonomikos. Tai 8000 darbuotojų daugiau, nei anksčiau planavo technologijų gigantė.

Naujaisiais 2023 metais dėl ekonomikos lėtėjimo ir stagnuojančių pardavimų apie atleidimus paskelbė ir kitos kompanijos, tarp jų „Salesforce“ ir „Vimeo“, rašo „Business Insider“.

Kaip rodo svetainės Layoffs.fyi renkami duomenis, pernai technologijų kompanijos atsisakė 150-ies tūkstančių darbuotojų, kai 2021 m. atleidimai palietė vos 15 tūkst. darbuotojų, o 2020 m., daugiausia dėl pandemijos, buvo atleista 80 tūkst. darbuotojų.

„Amazon“ iš viso turi apie 1,5 milijono darbuotojų, dauguma jų dirba sandėliuose, tačiau atleidimai daugiausia sukoncentruoti korporatyviniuose grupės padaliniuose. „Amazon“ atleidimus pradėjo praėjusių metų pabaigoje, paskelbtas bendra atleidimų apimtis (18 tūkst. darbuotojų) yra didžiausia visame technologijų sektoriuje.

Technologijų kompanija „Salesforce“ taip pat pranešė, kad pradės didelio masto atleidimus – sausio 4 dieną įmonės vadovas Marcas Benioffas informavo apie tai, kad planuojama atsisakyti 10-ies procentų darbuotojų, tai būtų apie 7-8 tūkst. Restruktūrizuojant veiklą ir mažinant išlaidas kai kurie įmonės biurai bus uždaryti. „Salesforce“ klientams siūlo ryšių su klientais valdymo platformą, apimant rinkodarą, pardavimus, prekybą ir kitas paslaugas.

„Aplinka yra sudėtinga, o mūsų klientai imasi labiau pamatuoto požiūrio spręsdami dėl pirkinių. Tai turėdami omenyje, priėmėme labai sunkų sprendimą sumažinti savo darbo jėgą maždaug 10 procentų, daugiausia per artimiausias savaites“, – elektroniniame laiške darbuotojams rašė M. Benioffas.

Jis prisiėmė atsakomybę, teigdamas: „kadangi mūsų pajamos per pandemiją didėjo, pasamdėme per daug žmonių, kai atėjome į šį ekonomikos nuosmukį, ir aš dėl to prisiimu atsakomybę“.

„Vimeo“ yra vaizdo įrašų dalinimosi socialinis tinklas, orientuotas į kūrybinių industrijų darbuotojus. Įmonė paskelbė 11 proc. mažinanti darbuotojų skaičių, nors dar vasarą darbuotojų skaičių mažino 6 proc. „Vimeo“ vadovas Anjali Sud į darbuotojus kreipėsi sausio 4 dieną: „Tai buvo labai sunkus sprendimas, kuris giliai paveikia kiekvieną iš mūsų. Tačiau taip pat yra teisinga siekti, kad „Vimeo“ būtų labiau susitelkusi ir sėkminga kompanija, veikianti laikantis reikiamos disciplinos neapibrėžtoje ekonominėje aplinkoje“.

Atleidimai metasi ir į kitus sektorius. Investicinis bankas „Goldman Sachs“ paskelbė, kad 8 procentų darbuotojų atleis pirmoje sausio pusėje, rašo „Insider“. Taip norima mažinti išlaidas kopijuojant konkurentus „Morgan Stanley“ ar „Citi“, kurie darbuotojų skaičius mažino 2022 m.