Kibernetinio saugumo ekspertas pataria, kad visų pirma kompiuterio valymą reikėtų pradėti užtikrinant, kad visi reikalingi duomenys, kurių nenorime prarasti, yra išsaugoti, kadangi panaudojus specialias priemones duomenų atstatyti jau nebebus galima.

„Po to viskas paprasta – yra nemokamų priemonių, pavyzdžiui „Disk Wipe“, kurią atsisiuntus į kompiuterį, specialūs algoritmai perrašo kietojo disko segmentus. Tokiu būdu, atstatyti be specialios, labai brangios įrangos, nepavyktų“, – detalizuoja E. Kerza.

Kaip pasakoja kibernetinio saugumo ekspertas, yra net kelios vietos, iš kurių žmonės pamiršta ištrinti savo asmeninius duomenis.

„Kartais nepagalvojame, kad kartais būname diską padalinę į kelis. Sako, turėsiu C diską, o D diske laikysiu kitokius duomenis. Tada nutinka taip, kad dalis duomenų atsiduria ne D diske, o kitur – „Dokumentuose“, „Nuotraukose“, ar disko laikiname „routiniame“ kataloge, į kurį talpinama informacija vėliau pamirštama“, – pamirštamas vietas pristato E. Kerza.

Kita vartotojų pamirštama vieta – naršyklėse esantys duomenys, kuriuos sudaro slaptažodžiai, prisijungimo vardai ir kita jautri informacija.

„Jei perduodame nevalytą kompiuterį su naršyklėje išsaugotais slaptažodžiais, tai naujasis šeimininkas be problemų pasižiūrės, koks yra jūsų pašto, socialinio tinklo, ar elektroninės parduotuvės vartotojo vardas ir slaptažodis“, – apie grėsmę praneša ekspertas.