„Tai džiuginančios tendencijos, rodančios augantį atvirų duomenų poreikį. Šiemet tikimės dar labiau suaktyvinti patį duomenų atvėrimo procesą ir atverti ne mažiau kaip 500 duomenų rinkinių, tarp kurių bus ir didelės vertės duomenys, galintys tapti naujų produktų ir technologijų pagrindu. Todėl šiame procese tikimės sklandaus bendradarbiavimo iš visų viešojo sektoriaus institucijų“, – pranešime spaudai sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Apžvalgos duomenimis, Lietuvos atvirų duomenų portale (ADP) atvertų duomenų nuo 2020 m. kiekis išaugo 94 proc., o tai savo ruožtu beveik 5 kartus padidino ir besidominčių atvertais duomenimis naudotojų skaičių. 2021 metais duomenų rinkinių peržiūrų skaičius, palyginti su 2020 metais, išaugo 20 kartų – jie buvo peržiūrėti beveik 140 tūkst. kartų ir beveik 11 tūkst. kartų buvo parsisiųsti naudoti.

Tarp vertingiausių – Registrų centro atverti Adresų registro ir Juridinių asmenų registro duomenys. Dėl jų portale sulaukiama ir daugiausiai lankytojų užklausų.

Praėjusiais metais atvirais duomenimis gausiausiai papildytos ūkinės veiklos ir verslo bei ekonomikos ir finansų sričių kategorijos – atitinkamai 52 ir 50 rinkinių. Aplinkos srities kategorija pasipildė 25 rinkiniais, valstybės valdymo, viešojo administravimo – 21 rinkiniu, transporto ir ryšių –18 rinkinių, sveikatos apsaugos – 15, socialinės apsaugos – 9, švietimo – 4 duomenų rinkiniais.

„Viešasis sektorius disponuoja milžiniškais didžiulį komercinį potencialą turinčiais duomenų ištekliais, kuriais tereikia gebėti protingai pasinaudoti kuriant įvairius naujus technologinius sprendimus. Džiugu, kad jau beveik pusė duomenų portale yra atverta didesniu nei 3 brandos lygiu. Tai reiškia, kad šie duomenys yra itin kokybiški ir juos galima lengviau pakartotinai naudoti kuriant naujus produktus, paslaugas ar inovatyvius sprendimus“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė.

Šiemet planuojama atverti Georeferencinio pagrindo kadastro duomenis – čia kaupiami vektoriniai žemėlapio duomenys gali būti itin plačiai naudojami visose srityse, kur reikalingas žemėlapis. Taip pat Lietuvos atvirų duomenų portale šiais metais turėtų būti pateikti meteorologiniai duomenys, kurie būtų ypač naudingi ūkininkams, taip pat leistų tiksliau informuoti apie oro sąlygas.

Be to, šiais metais bus ieškoma būdų atverti bent dalį prekių ir paslaugų duomenų rinkinių – verslas ir visuomenė galėtų atsisiųsti duomenis apie gamintojus ir paslaugų teikėjus, prekių ir paslaugų parametrus, prekės ekologiškumą ir pan. Ateityje bus prieinami ir nekilnojamojo turto duomenų rinkiniai – jie būtų itin vertingi planuojant įsigyti nekilnojamąjį turtą, norint patikrinti privačių valdų sklypų ribas, taip pat planuojant verslo veiklą atsižvelgiant į žemės panaudojimą ir paskirtį.

Lietuvos atvirų duomenų portalas buvo sukurtas ir pradėtas naudoti 2020 m. vasarą. Jis vieno langelio principu leidžia verslui ir visuomenei patogiai gauti ir naudoti viešojo sektoriaus tvarkomus duomenis. Čia institucijų skelbiami duomenų rinkiniai apdorojami ir atveriami centralizuotai per Lietuvos statistikos departamento valdomą Valstybės duomenų valdysenos informacinę sistemą, kur jie nuasmeninami, tikrinami ir pagal poreikį sujungiami į prasmingus papildomus atvirų duomenų rinkinius.

Skaičiuojama, kad racionalus duomenų panaudojimas papildomai gali sukurti apie 2 proc. nacionalinio BVP.