Abejones V. Sirvydis iškėlė feisbuke.

„Ar žinoma Jums, kad Lietuvos teismuose sėkmingai naudojama tokia garso įrašymo (su eile funkcijų, kaip balso atpažinimas, visas panašus softas, instaliuojamas ir atnaujinamas), kaip SRS „Femida“? Jau pati „F“ raidė leidžia atpažinti slavišką tos įrangos ir softo kilmę.

Tai einam toliau: šios sistemos kūrėjas ir softo palaikytojas yra tokia ЗАО «Инфорсер», kuris savo reklaminiuose įrašuose džiaugiasi, kad jų kurta programinė iranga naudojama ne tik visoje Rusijoje, bet ir Armėnijoje, Kazachstane ir dar visoje eilėje Vidurio Azijos valstybių.

Žinoma, programinę įrangą reikia atnaujinti ir mokėti biudžeto lėšas Rusijos subjektams, kad šie pinigai pavirstų dronais, raketomis ir kita žudymo įranga, skirta Ukrainai naikinti. Tokiame kontekste nepamirškime, kad teismų serveriuose sukasi ne tik balso atpažinimo sistemos, bet galimai ir dar įdomesni dalykėliai, leidžiantys (galimai, žinoma), prisijungti ir prie kitų el.valdžios resursų. Kol kas nei teismų administracijai, nei prokuratūrai, nei ten visokiems elektroninio saugumo konglomeratams (išlaikomiems iš biudžeto, žinoma) tas visiškai neįdomu, nors tos sistemos pavadinime esančios raidės SRS reiškia ne ką kita, o „Специальные регистрирующие системы“. O ko gi mums ir neleisti registruotis Maskvoje?“ – rašė advokatas.

Jo įrašu aktyviai pradėta dalintis socialinio tinklo vartotojai.

Tačiau Nacionalinė teismų administracija LOGIN.LT pateiktame komentare informavo, kad Lietuvos teismuose nuo 2013 m. naudojama Ukrainos gamintojo „Special Recording Systems Ltd“ sukurta programinė įranga „SRS Femida“.

„Ji buvo įsigyta viešųjų pirkimų būdu. 2013 m. buvo įrengta 61 posėdžių salė, o 2015 m. – 308 posėdžių salės ir įsigyti 27 kilnojamosios garso įrangos komplektai. Norėtumėme akcentuoti, kad Ukrainos gamintojo programine įranga naudojasi ir šios šalies teismai, taip pat Sakartvelo, Armėnijos, Uzbekistano teismai.

Norime pažymėti, kad šiuo metu Lietuvos teismuose programinę įrangą prižiūri bendrovė, kuri yra atlikusi įrangos aptarnavimą aukščiausio lygmes tarptautinėse konferencijose ir kituose svarbiuose vietiniuose ir tarptautiniuose renginiuose, be to, ši bendrovė aptarnaus ir liepos mėn. vyksiantį NATO viršūnių susitikimą Vilniuje“, – pabrėžė Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus vedėja Rūta Andriuškaitė.

Ukrainietišką įmonės kilmę patvirtina ir viešųjų pirkimų metu pateikti įmonės dokumentai.
Viešojo pirkimo metu pateikta gamintojo informacija

Pačios „SRS Femida“ programinės įrangos svetainėje nurodoma, kad gamintojas yra „Special Recording Systems“, visi nurodomi kontaktai – Kijive. Įmonė nurodo, kad veiklą pradėjo 1998 metais kaip skaitmeninių garso įrašymo sistemų kūrėja greitosios pagalbos centrams, dispečerinėms, vėliau, 2001 m. sukūrė ir pristatė teismų įrašymo sistemas Ukrainos Aukščiausiajam teismui. Įmonė nurodo, kad veikia 16-oje pasaulio šalių, yra gavusi daug apdovanojimų Ukrainoje, įskaitant prezidento kanceliarijos.