Tačiau, kaip ir visi kiti techniniai įrenginiai, kompiuterinės kameros yra patrauklios įsilaužėliams, o tai gali sukelti rimtą, beprecedentį privatumo pažeidimą. Pagalvokite apie atvejį, kai jums nepažįstamas asmuo be jūsų žinios prisijungia prie jūsų kompiuterio kameros ir neteisėtai perima jos valdymą. Toks žmogus be vargo galės šnipinėti jus ir aplinkinius žmones. Ir, atsižvelgiant į pavogtų duomenų vertę ir kiekį, tai gali turėti siaubingų pasekmių.

Vien todėl, kad jums taip dar nenutiko, neturėtų būti priežastis įsivaizduoti, kad esate saugus. Istorijos, kai nusikaltėliai įrašinėja vaizdo medžiagą, o paskui už ją iš žmonių reikalauja pinigų, nėra tuščia Holivudo klišė; taip nutinka tikriems žmonėms. Štai kodėl turėtumėte būti ypač atsargūs, kai pamatysite įtartinus kameros nustatymų pakeitimus.

Kaip įsilaužėliai įlenda į jūsų kompiuterį?

Programišiams nereikia daug, kad jie galėtų įsilaužti ir perimti jūsų kompiuterio kameros valdymą. Viskas, ko reikia įsilaužėliui, yra sukurti kenkėjišką programą, kuri „nulaužtų“ kompiuterio kamerą, nuotoliniu būdu įdiegtų reikiamą programą jūsų kompiuteryje ir be jūsų žinios imtų filmuoti jūsų vaizdo įrašus ir vaizdus kamerą valdydami per nuotolį. Jei įsilaužėlis domisi jūsų asmenine informacija, pvz., kompiuteryje saugomais failais ir naršymo istorija, kenkėjiška programa taip pat padės surinkti šią informaciją ir ją perduoti programišiams.

Vis dėlto, jums nereikia panikuoti! Yra būdų, kaip sužinoti, ar įsilaužėlis stebi jus per kamerą. Be to, nėra lengva nuotoliniu būdu valdyti jūsų kompiuterio kamerą ir išlikti nepastebėtiems ar nesukelti įtarimų, kad kažkas yra negerai. Suvokę savo pažeidžiamumą, visada galite naudoti virtualų privatų tinklą arba VPN, kad išvengtumėte įsilaužėlių.

Toliau galite rasti 4 požymius, kurie gali padėti suprasti, ar įsilaužėliai naudojasi jūsų internetine kamera, kad jus šnipinėtų.