Per 13 metų gyvenimo nuosavame name teko išbandyti įvairių tiekėjų paslaugas. Prisimenu, kaip anksčiau naudojomės „Bitės“ „Vodafone Mobile Connect“ mobiliojo interneto paslauga, kuri tuo metu mums buvo geriausias pasirinkimas, tačiau, kaip ir daugelio kitų, mūsų adresu netenkino interneto greitis, todėl teko atsisakyti.

Vėliau nusprendėme gyventi be interneto, o prireikus jį bendrinti per išmaniuosius telefonus, kadangi turime neriboto interneto planus. Šis variantas taip pat nėra pats geriausias, kadangi bendrinant interneto ryšį į kompiuterį arba televizorių, žiūrimas turinys vis tiek stringa, taip pat nebeįmanoma naudotis telefonu, nes šis neužkrauna svetainių, o kažkam paskambinus ryšys atsijungia.

Taigi praėjusios savaitės naujiena apie paleistą 5G ryšį Lietuvoje mums suteikė vilties – interneto tiekėjai teigia, kad ši nauja technologija pagaliau išspręs tokių žmonių kaip mes, kurie gyvena ten, kur kokybiško interneto prieigos šiandien dar nėra, problemą, ir šis 5G ryšys taps puikia alternatyva šviesolaidiniam internetui.

5G

Nieko nelaukę paskambinome į „Telia“ bei „Tele2“ ir paprašėme išbandyti jų siūlomą 5G ryšį. „Bitė“ tokios paslaugos kol kas dar nesiūlo. Abiejų tiekėjų konsultantai iš karto informavo, kad mūsų adresu yra geras tinklo padengimas, tad internetas turėtų veikti neblogai. Taip pat suteikė galimybę 14 dienų nemokamai išbandyti internetą, ir, jei šis netiks, nutraukti sutartį be jokių mokesčių ar įsipareigojimų.

Abu tiekėjai įrangą pristatė per 3 darbo dienas. Akį iš karto patraukė modemai: „Telios“ „ZTE MC801A“ ir „Tele2“ „Nokia FastMile 5G“. Pastarasis yra didesnis nei „ZTE MC801A“, tačiau kaina yra panaši – „ZTE“ belaidžio interneto modemas įprastai kainuoja 399 Eur, dabar su sutartimi taikoma akcija – 198 Eur, o „Nokia“ modemas kainuoja 399 Eur. Galima pirkti išsimokėtinai arba iš karto sumokėti visą sumą. Taip pat galima naudoti ir savo turimą modemą.

Toliau reikėjo įdėti SIM korteles į modemus, juos įjungti ir aktyvuoti „Wi-Fi“ tinklus. „Telios“ modemą reikėjo priregistruoti prie tinklo naudojantis dėžėje įdėta instrukcija ir specialia svetaine, o „Tele2“ reikėjo atsisiųsti programėlę į išmanųjį telefoną ir nuskenuoti QR kodą, esantį ant modemo, ir šis susikonfigūravo automatiškai. Tad pastarasis procesas buvo lengvesnis.

„Nokia FastMile 5G“

Norėdami susidaryti pirmą įspūdį apie interneto greitį, pasinaudojome nemokama interneto greičio matuokle „Speedtest“. Ši matuoklė nustato ir parodo, koks yra interneto greitis, t. y. kokiu greičiu yra išsiunčiami bei gaunami duomenys.

Tiek „Telia“, tiek „Tele2“ parodė žymiai didesnį greitį nei 4G ryšys. Palyginimui, esame išbandę interneto tiekėjo „Fastlink“ siūlomą 4G internetą, kuris, anot jų konsultantų, turėjęs veikti neblogai, parodė tik 10 Mbps/s.

Vis dėlto mūsų adresu „Telia“ parodė beveik tris kartus didesnį duomenų atsiuntimo greitį nei „Tele2“, o kartais siekia net 200 Mbps/s. Tai – dar niekad neregėtas greitis mūsų adresu.

„Speedtest“ rezultatai

Taip pat nustatėme vienodą serverį, esantį Niujorke, JAV, kad sužinotume, kokie parametrai būtų naudojantis tarptautiniu tinklu. Rezultatai panašūs:

„Speedtest“ rezultatai tarptautiniame tinkle

Žiūrėdami sporto varžybas ir rungtynes per internetinę televiziją su 4G ryšiu turėdavome problemų – beveik visada transliacijos strigdavo arba suprastėdavo jų kokybė. Jau pirmą dieną, naudodamiesi 5G internetu, su tokiomis problemomis nesusidūrėme.

Taip pat nuolat žiūrime filmus ir serialus per „Netflix“ platformą. Nors su 4G ryšiu nekildavo didelių problemų, kartais erzindavo vaizdo kokybė, šios problemos taip pat nebeliko.

Tokio interneto greičio pakanka dviems žmonėms dirbti nuotoliniu būdu iš namų. Kol kas nepastebėjome jokių trikdžių – tokio greičio užtenka ir vaizdo skambučiams, kurių metu reikia naudotis ekrano dalijimosi funkcija. Viskas puikiai veikia.

Dar vienas puikus dalykas – palyginus su turėtu 4G interneto greičiu, dabar atsisiųsti įvairius žaidimus į žaidimų konsolę tapo net 15–20 kartų greičiau.

„ZTE MC801A“

Apibendrinant galiu pasakyti, kad likome maloniai nustebinti 5G internetu. Jis tikrai veikia žymiai greičiau nei visi kada nors išbandyti. Ir nors tai nėra šviesolaidinis internetas, panašu, kad tokio greičio kol kas turėtų pakakti mūsų šeimos poreikiams.

Pastaba: tai nėra išsamus palyginimas, o greičio testas viename Vilniaus taške. Kitose vietose greičiai gali reikšmingai skirtis – kiekvienu atveju reikia tikrinti. Operatoriai nuolat įrenginėja papildomas bazines stotis, situacija skirtingose vietose gali kisti. Išsamesnius padengimo ir greičio tyrimus atlieka Ryšių reguliavimo tarnyba.