Specializuoti telefonai nėra mano daržas. Jie man tiek įdomūs, kiek įdomus nematytas didelis vabzdys – pasižiūri, pasistebi, ir eini toliau gyventi savo gyvenimo.

Todėl kai „Samsung“ atstovai pasiūlė pabandyti „Galaxy XCover6 Pro“, nelabai ir žinojau, ką su juo nuveikti kito, nei kad su įprastu telefonu.

O lyginant su įprastu telefonu jis visokeriopai pralaimi. Pirmiausia, dabar jo oficiali kaina – net 549 eurai. Už ją gauni prastesnį nei vidutinišką ekraną, prastesnę nei vidutinišką kamerų sistemą, mažesnės nei vidutiniškos talpos bateriją, vidutiniškas technines savybes. Ką už tai gauni mainais? Padidintą atsparumą išoriniam poveikiui. Nors, tiesą sakant, telefonas neatrodo toks jau atsparus.

Šis telefonas labiau primena ne „sutvirtintą telefoną“, o įprastą išmanųjį: yra plonas ir patogus, tik turi plastikinius apvadus. Iš pirmo žvilgsnio pagalvotum, kad tiesiog įprastas telefonas, įvilktas į įprastą dėklą. Tai nėra „plyta“, su kuria nebijotum vinis kalti.
Samsung Galaxy XCover6 Pro

Tačiau ekranas – stiklinis. Mano žiniomis, dar nėra išrasto stiklo, kuris nesibraižytų ar nedužtų nuo smūgio, ypač, jei nukristų ant aštraus kieto daikto, kad ir kokia ten „Corning Gorilla“ variacija bebūtų.

Tai kodėl aš norėjau šį telefoną įkišti į orkaitę, bet jis taip ir liko „neiškeptas“?

Ogi dėl to, kad telefono reklamoje rašoma: „MIL-STD 810H“ klasės patvarumas suteikia galimybę išmaniuoju naudotis ten, kur tik reikia.“

Kas yra „MIL-STD 810H“?

Tai JAV kariuomenės bandymų standartas, skirtas nustatyti, ar gaminys gali atlaikyti itin sudėtingų aplinkos sąlygų poveikį.

Tarp tūkstančio puslapių įvairiausių testų, skirtų atsparumui, šis standartas numato ir įrenginių naudojimą ekstremaliai aukštoje temperatūroje. Įprastai šį standartą atitinkančios elektronikos gamintojai taikosi bent nuo minus 40 iki 55 laipsnių Celsijaus, bet gali būti tokių aplinkų, kur prietaisai būtų saugomi iki 71 laipsnio Celsijaus, rašoma standarte.
Samsung Galaxy XCover6 Pro

Ar šį standartą atitinka telefonas, ant kurio baterijos šviečia aiškus įspėjimas – neviršyti 45 laipsnių Celsijaus? Komponentų techninėmis specifikacijomis aš paprastai pasikliauju – jos būna parengtos ne šiaip sau, tą gali paliudyti dešimtys perdegusių LED lempučių, SMD komponentų ar kondensatorių, kurie neatlaikė mano bandymų matuojantis elektronikos hobį.

Kad būčiau sąžiningas – „Samsung“ informacijoje apie šį telefoną mažomis raidėmis pateikiama: „MIL-STD 810H“ sertifikatas: laikysena, drėgmė, panardinimas, druskos rūkas, dulkės, vibracija, kritimas ir kt.“

Temperatūra aprašyme nenurodyta, tad matyt, negaliu to tikėtis. Todėl telefonas keliauja ne į orkaitę – į akvariumą.

Ar jums tikrai reikia atsparaus telefono?

Bandydamas „XCover 6 Pro“ visą laiką tegalvojau, koks, palyginti, yra geras visai kitas telefonas – „Galaxy A54“, kuris dažnai tituluojamas vienu geriausių savo klasės telefonų.

Palyginkime. Visų pirma, „A54“ kaina yra mažesnė 100-u eurų. Ekranas irgi stiklinis atsparus, bet jau šviečia ne blyškus LCD, kurio ryškumas testų metu siekia kiek daugiau nei 500 nitų, o aukščiausios klasės AMOLED, „išspaudžiantis“ iki 1000 nitų. Tai kone dvigubai daugiau, nei apsaugoto telefono, o ir vaizdo kokybė nelyginti geresnė, kadangi spalvos ir kontrastai gerokai pranašesni.
Galaxy A54

„A54“ dizainas taipogi atrodo nepalyginimai geriau, tai modernus telefonas, kai „XCover 6 Pro“ turi gana išraiškingą „smakrą“ ir „kaktą“ bei plastikinį apvadą.

„A54“ vaizdo kamerų sistema taipogi gerokai geresnės vien dėl to, kad turi optinį vaizdo stabilizavimą (OIS).

Net jei kada nors gyvenime tapčiau ekskavatorininku, kur būtų daug purvo, vibracijos, ir norėčiau nufotografuoti statybų aikštelę brigadininkui – be optinio stabilizavimo vaizdas gautųsi lyg blyški migla.

Dar „A54“ turi gana kokybišką stereo garsą, o „XCover 6 Pro“ – mono. „A54“ turi gerokai talpesnę bateriją – 5000 mAh, o „XCover 6 Pro“ – 4050 mAh.
Samsung Galaxy XCover6 Pro

Tiesa, sparta abiejų telefonų gana panaši.

O ką geresnio gali pasiūlyti „XCover 6 Pro“? Iš tiesų, yra keli dalykai. Šis telefonas turi keičiamą bateriją, kai praktiškai išnyko tokie telefonai – egzempliorius iš „Raudonosios išmaniųjų knygos“. Tik kad baterijos gana neišskirtinės talpos, o iš kitos pusės – kam ją ir keisti, jei vienos pakanka visai dienai? Neštis šį telefoną į trijų dienų žvalgybą? Bet tokiu atveju verčiau ieškočiau geresnės ir toliau matančios kameros.

Dar man patiko du papildomi mygtukai, kuriuos galima programuoti. Vienas skirtas naudoti telefoną lyg raciją – paspaudus ir palaikius išsiųsti garsinį pranešimą.

Kas pasirodė gana įspūdinga – šiuo telefonu iš tiesų galima naudotis net ir vilkint gumines pirštines. Net į plastiko prisilietimus ekranas reagavo. 3,5 mm ausinių jungtis man irgi yra pakankamai vertinga, ji šiame telefone yra.

Pagrindinis „XCover 6 Pro“ „arkliukas“ – siūlomos atsparumo charakteristikos. Tik, bent jau manęs, jos nenustebino. Labiausiai dėl to, kad telefono „nugarėlė“ (dangtelis) nuimama – taip galima prieiti prie baterijos. Kuo baigtųsi telefono skrydis į balą?
Samsung Galaxy XCover6 Pro

Kaip baigėsi panirimas į vandenį?

Video apžvalgininkai savo darbą su šiuo telefonu jau nudirbę. Vienas paleido telefoną iš maždaug dviejų metrų aukščio ant betoninių plytelių – sukūlė ekraną. Maudyti telefoną vandenyje irgi bandyta – po dangteliu atrasta vandens.

Maudynių eksperimentą pakartojau ir pats.
Samsung Galaxy XCover6 Pro
Pakako trumpiau nei minutę palaikyti telefoną vandenyje fotosesijai, ir, ištraukus, nuėmus galinį dangtelį, matyti, kad vien dangtelis vandens nesulaiko, jis prasisunkia į telefono vidų.
Samsung Galaxy XCover6 Pro
Papildoma apsauga – guminis apvadas – nuo vandens geriau apsaugo baterijos ir elektronikos sritį, čia vandens nebuvo. Priklijuoti drėgmės indikatoriai liko balti. Tačiau tokia apsauga irgi neatrodo labai patikima, kadangi dangtelį pats vartotojas gali uždėti ir prispausti nepakankamai. Vėlgi, jei telefonas kristų į balą, tikėtina, kad nugarėlė gali atšokti, tada jau sušlaptų viskas.
Po dangeteliu matyti vandens lašeliai, tačiau guminis apvadas apsaugojo elektronikos ir baterijos sritį
Tą ir pademonstravo kiti video apžvalgininkai purtydami telefoną vandens stiklainyje – pateko vandens, ir, nors telefonas po to veikė, „užrasojo“ priekinė kamera, asmenukės gaudavosi lyg pro rūką, nepaisant to, kad telefonas deklaruoja IP68 atsparumą vandeniui ir dulkėms.
Po dangeteliu matyti vandens lašeliai

IP68 įvertinimas reiškia, kad telefonas turėtų būti atsparus vandeniui iki 30 minučių 1,5 metro gylyje gėlame vandenyje, jis apsaugotas nuo dulkių, purvo bei smėlio. Bet vien dėl to, kad dangtelis nuimamas, matyt labiau pasitikėčiau jau minėto „A54“ modelio turimu kiek prastesniu IP67 įvertinimu. Tiesiog čia nebūtų pro kur vandeniui prasisunkti – „A54“ telefonas yra vientisas.

Jei telefono kritimas, dužimas, drėgmė, yra pagrindinės telefono „mirties“ priežastys, stiklinis ekranas ir abejotinas telefono sandarumas neįkvepia.
Po dangeteliu matyti vandens lašeliai

Atsparūs dėklai – nuo 20 eurų

Prašyti antkainio už telefono atsparumą galima, bet tas antkainis turėtų būti pagrįstas.

Šiuo metu bet kokiam populiaresniam telefonui galima atrasti apsauginių dėklų, kurie siūlo atsparumą vandeniui ar sukrėtimams, o jų kainos internete prasideda nuo maždaug 20 eurų.

Sumokėjus dar kelias dešimtines telefoną galima paversti į „tanką“. Trūkumas – reikia telefoną pačiam „aprengti“. Privalumas – grįžęs iš pelkės, karjero ar ištraukęs iš betono maišyklės, dėklą gali nuimti, ir vakare naudotis patogesniu kokybiškesniu prietaisu.

Yra dėklų, kuriuose įvilkus telefoną mėtyti bus galima ne iš 1,5 metro, o, kaip reklamuojama, iš beveik 4 metrų aukščio (tai nėra rekomendacija). Vandenyje bus galima telefoną ne atsargiai mirkyti, o fotografuoti nardant. Yra situacija – yra ir sprendimas jai.
Samsung Galaxy XCover6 Pro

O šiam „Samsung Xcover 6 pro“, bent jau man, sunku atrasti tokią situaciją, kuriai jis būtų optimaliai pritaikytas. Tai tiesiog prastesnių nei vidutiniškų specifikacijų telefonas, su vidutiniška papildoma apsauga, už gana didelę kainą. Kompromisai per dideli reikliam vartotojui.

10 atvejų iš 10-ies rinkčiausi „Samsung Galaxy A54“, ar netgi dar pigesnes alternatyvas, jei aukštų telefono specifikacijų nereikia, ir tuomet jau įvilkčiau į konkrečiai situacijai tinkamą „rūbą“.

Bet galbūt turite kitokią nuomonę? Pasidalinkite komentaruose.