Neverta ieškoti jaunystės eliksyro: rinkoje – amžių kontroliuojančios tabletės

Nikotinamido mononukleotidas (NMN), metforminas, resveratrolis – tai tik keletas ypatingo dėmesio susilaukiančių medžiagų, sukėlusių revoliuciją senėjimo tyrimuose. Iš pirmo žvilgsnio tai – atsitiktinės molekulės, tačiau visos jos turi bendrą bruožą: galimybę kovoti su senėjimo procesais.

Pradėkime nuo to, ką kiekviena iš šių molekulių daro.

NMN – tai natūrali, daugumoje gyvų organizmų randama medžiaga, vadinamasis prekursorius, iš kurio mūsų organizmas sugeba pasigaminti NAD+. Jo svarbą gali padėti paaiškinti toks pavyzdys:

Įsivaizduokime, kad degindamiesi vasarą gavome didelę UV spinduliuotės dozę. Odos ląstelėms tai pražūtinga – puikiai žinome, kad dėl to gali išsivystyti ir vėžys. Kai mūsų ląstelės patiria įvairiausių pažeidimų, NAD+ tampa būtinu mechanizmams, kurie tas pažaidas (įvairias mutacijas) pataiso.

Apie tai ėmė kalbėti daug tyrėjų, kurių tarpe yra ir profesorius David Sinclairas – vienas žymiausių jaunėjimo procesus tiriančių mokslininkų, dirbančių Harvardo universitete.

Jis savo tyrimuose įrodė ne tik NMN naudą, bet ir kitos medžiagos – resveratrolio – veikimą. Tik ši molekulė, turinti antioksidacinių savybių, yra kiek kitokia. Ji gausiausiai randama ne žmonių organizme, o augaluose, pvz., vynuogėse. Dėl šios priežasties resveratrolio ypatingai daug ir gėrimuose, pvz. raudonajame vyne.