Procedūras atliko gydytojas, iki tol apgamų neturėjo

Mergina grupėje dalijosi, kad po procedūrų ant jos kūno atsiradus apgamui, ji pradėjo aiškintis, kas jį galėjo sukelti.

„Daug variantų nebuvo, paaiškėjo, kad atsirado nuo lazerio. Kažkoks ten specifinis ląstelių pakitimas matosi“, – rašė ji.

Pasak Saulės, jos onkologas pasakojo, kad po tokių procedūrų žmonėms padidėja limfmazgiai, gali prasidėti limfomos.

„Dar onkologai pasakojo, kad pas nemažai pacienčių išgydo melanomas, bet būna persimeta į moteriškus organus kaip gimdos kaklelis, kiaušidės, gimda ar krūtinė“, – vardijo mergina.

Plaukų šalinimas lazeriu

Saulė taip pat patikslino, kad iki procedūros neturėjo jokių apgamų bikini zonoje, procedūras klinikoje atliko gydytojas.

„Baisu, kur mano galva buvo, kai dariausi. Tos nelemtos reklamos... Kitas merginas noriu perspėti – galvokit, ką darot, kol dar ne vėlu“, – perspėjo ji.

Taip pat mergina tikslino, kad turi šviesą odą ir niekada nesidegino nei saulėje, nei soliariume, o onkologai teigė, kad tokių kaip ji – daug.

„Dariausi 6 procedūras diodu ir 6 aleksandritu. Grynai po aleksandrito pradėjo rastis apgamiukas, nesureikšminau, tik kai išdidėjo, pradėjo skaudėt, kraujuot, tada nuėjau pas gydytojus. Nesu turėjus jokios spinduliuotės, šeimoj niekas neserga“, – rašė Saulė.

Padidėjo limfmazgiai, pakito apgamas, nudegino odą

Jos įrašas sulaukė daug dėmesio, kitos moterys taip pat pradėjo dalintis savo patirtimi po plaukų šalinimo lazeriu.

„Man nuo lazerio pažastyje taip padidėjo limfmazgiai, kad teko pjauti. Sakė ne retas atvejis“, – dalijosi viena grupės narė.

„Man taip pat pakito apgamas po lazerinio plaukelių šalinimo. Dabar apgamas yra stebimas. Lapkritį buvo įvertintas vizualiai. Nudegęs. Kiti apgamai atsistatė, vienas ne. Pavasarį tirsiu išsamiau“, – rašė kita „Facebook“ vartotoja.

Apgamas

„Gyvenime nebeeičiau ir nedaryčiau, nes man po antro karto blauzdas taip nudegino, jog kilo limfotakos uždegimas, kapiliarai sutrūkinėjo, kojos ištino per 3 cm ir ne tik kojos, o ir visas kūnas. Laukiu sprendimo būdo. Baisu... o dar baisiau, kai mamos savo nepilnametes dukras veda atlikinėti šios procedūros“, – rašė kita komentatorė.

K. Stašys: sertifikuota įranga yra saugi

Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Inovacijų ir projektų vadovas Karolis Stašys teigia, kad plaukų šalinimas lazeriu, atliekamas su sertifikuotomis lazerinės sistemomis, negali sukelti vėžinių susirgimų, nes šio proceso metu yra naudojama ne jonizuojanti spinduliuotė.

„Plaukų šalinimui yra dažniausiai naudojamas rubino lazeris, kurio išskiriamos šviesos bangos ilgis yra 694 nm (nanometrai) arba aleksandrito lazeris (755 nm), Nd:YAG lazeris (1064 nm), arba intesyvus nekoherentinės šviesos impulsinis šaltinis, kurio bangos ilgis yra ruože 590–1200 nm.

Vaizdžiai tariant, yra naudojama „labai raudona“ šviesa, kurios nešamos energijos neužtenka paveikti ląstelių DNR molekulių. Ši šviesa negali suardyti DNR ar atlikti kitų pažaidų ir jos poveikis yra labiau šiluminis ir veikia labiausiai plauko folikulą, sustabdydamas jo vystymąsi“, – aiškina K. Stašys.

Jis primena, kad tai galioja tik tada, kai lazerinė sistema yra sertifikuota – patikrinta nepriklausomų organizacijų kai yra patvirtintas jos veikimas ir naudojami saugūs bangos ilgiai.

Karolis Stašys

„Jei lazeris yra nesertifikuotas arba melagingai sertifikuotas nepatikimų šaltinių, tai ten gali būti bet koks lazeris. Kraštutiniu atveju ten gali būti net ultravioletinės šviesos šaltinis ir poveikis tada yra neprognozuojamas.

Tad labai reikėtų vengti darytis plaukų šalinimo procedūrų nepatikimose, šešėlinėse įstaigose su neaiškia įranga“, – perspėja pašnekovas.

Jis taip pat pabrėžia, kad mes nežinome visos vėžiu susirgusios vilnietės istorijos.

„Egzistuoja tikimybė, kad buvo atliekama ne vien plaukų šalinimo procedūra, bet gali būti ir einama į soliariumą po to. Oda, likusi be plaukų ir gavusi stiprią ultravioletinės spinduliuotės dozę soliariume, gali jautriai sureaguoti ir tada gali įvykti ląstelių pažaidos, nes soliariumai išties padidina vėžinių susirgimų tikimybę“, – teigia K. Stašys.

Ilgalaikis lazerio poveikis – neištirtas

Vis dėlto mokslininkai iš „Cancer Council“ teigia, kad ilgalaikis plaukų šalinimo lazeriu poveikis, įskaitant ir galimą padidėjusią vėžio riziką, nėra iki galo ištirtas.

„Kai kurie tyrėjai pastebėjo netipinių apgamų pokyčius po plaukų šalinimo lazeriu. Todėl jie rekomenduoja atsargiai naudotis plaukų šalinimo lazeriu paslauga žmonėms, kurių asmeninėje ar šeimyninėje anamnezėje yra odos vėžio ar netipinių apgamų, kol tolesniais tyrimais bus nustatyta, ar šie pokyčiai gali būti piktybiniai, ar ne“, – rašo cancer.org.

Mokslininkai teigia, kad šiuo atveju lazerio spindulys naudojamas plaukų folikulams (ląstelėms, iš kurių auga plaukai) sunaikinti, todėl plaukai iš tų folikulų nebeauga.

Plaukų šalinimas lazeriu

„Čia nenaudojami tokie patys ultravioletiniai (UV) bangų ilgiai, kokie yra saulės šviesoje (t. y. UVA ir UVB), kurie, kaip žinoma, pažeidžia ląstelių DNR ir sukelia odos vėžį“, – rašoma straipsnyje.

Be plaukų šalinimo, lazerių terapija naudojama ir kitoms kosmetinėms (pvz., tatuiruočių šalinimui) ir odontologinėms procedūroms, venų varikozei gydyti, prostatos, odos ir akių operacijoms bei inkstų akmenims šalinti. Lazeriai taip pat plačiai naudojami vėžiui, įskaitant odos vėžį, gydyti.

Rizika didėja, jei procedūra atliekama netinkamai

Medicinos svetainė „Healthline“ rašo, kad daugumai žmonių plaukų šalinimas lazeriu yra saugus, o procedūra taip pat nesusijusi su jokiais ilgalaikiais šalutiniais poveikiais.

„Tik retais atvejais plaukų šalinimas lazeriu gali sukelti sunkesnį šalutinį poveikį. Rizika padidėja, jei naudojate namuose naudojamus lazerio rinkinius arba jei kreipiatės į paslaugų teikėją, kuris nėra apmokytas ir sertifikuotas“, – rašoma svetainėje.

Jei bandoma atlikti šią procedūrą savarankiškai arba kreipiamasi į nekvalifikuotą specialistą, gali pasireikšti retas šalutinis plaukų šalinimo lazeriu poveikis.

Nudegimas

„Jei plaukų šalinimas lazeriu atliekamas netinkamai, kyla nudegimų, pūslių ir randų pavojus. Kaip ir bet kuris kitas kosmetinis plaukelių šalinimo būdas, visada yra infekcijos rizika. Gali kilti ir akių sužalojimo rizika, todėl procedūros metu privaloma dėvėti apsauginius akinius“, – rašo healthline.com.