Mokslininkas Tadas Stumbrys teigia, kad niekas negali visiškai kontroliuoti savo sapnų.

„Visuomenėje susiformavęs mitas, kad sąmoningai sapnuojantys žmonės visiškai kontroliuoja savo sapnus. Iš tiesų mes tikrai negalime visiškai kontroliuoti savo sapnų, todėl man labiau patinka terminas „sapno įtakojimas“. Tai ir yra vienas didžiausių sąmoningo sapnavimo įdomumų – netikėtumo efektas. Mes niekada nežinome, kaip sapno aplinka sureaguos į tai, ką mes jame darome“, – teigia mokslų daktaras.

Anot jo, yra žmonių, kurie natūraliai sąmoningai sapnuoja be jokių pastangų. 

„Tokie žmonės gali tai daryti labai dažnai, yra net tokių, kurie sąmoningai sapnuoja kiekvieną naktį po kelis sapnus. Tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad kelissyk per savaitę sąmoningai sapnuojančių žmonių tėra 1 proc. bendros populiacijos. Tokių, kurie sąmoningai sapnuoja bent kartą per mėnesį, yra apie ketvirtadalis ar penktadalis pasaulio populiacijos.

Aš pats nesu iš tų, kurie natūraliai sąmoningai sapnuoja. Esu iš tų žmonių, kuriems reikia naudoti įvairias technikas ir tokiu būdu patirti sąmoningą sapnavimą. Mano susidomėjimas sąmoningais sapnais prasidėjo prieš keliolika metų, kai sužinojau apie sąmoningus sapnus, ko niekad iki tol nebuvau girdėjęs. Tada, radęs vieną iš sąmoningo sapnavimo technikų, nusprendžiau išbandyti ir man pavyko iš pirmo karto. Tai buvo debiutanto sėkmė. Tas sapnas pakeitė mano gyvenimą – atvėrė naują mokslinių interesų kryptį ir įvairių vidinių suvokimų“, – dėsto pašnekovas.

T. Stumbrys pasakoja, kad norintiems pradėti sąmoningai sapnuoti reikia žinoti du pagrindinius dalykus.