Dauguma žmonių iš pat ryto griebiasi kavos, nes ji padeda greičiau pabusti ir tapti žvalesniais. Taip yra todėl, nes kavoje esantis kofeinas (apie 80–115 mg viename 200 ml kavos puodelyje) pradeda veikti maždaug per valandą, jei kava geriama tuščiu skrandžiu, kaip daro daugelis žmonių.

Kofeinas yra stimuliatorius, veikiantis smegenis ir nervų sistemą. Todėl geriant kavą padidėja kraujospūdis ir kvėpavimo dažnis, o tai taip pat gali padidinti budrumą ir suaktyvinti medžiagų apykaitą, rašo businessinsider.com.

Nors kavą geriate tam, kad pabustumėte, kava turi ir kitų naudingų savybių. Kaip rašoma Harvardo visuomenės sveikatos leidinyje, kavos gėrimas siejamas su mažesne rizika susirgti tokiomis lėtinėmis ligomis kaip 2 tipo cukrinis diabetas, Parkinsono liga, kepenų cirozė, podagra ir kt.

Kava

Kava tam tikrais atžvilgiais yra tikrai naudinga, tačiau ji gali turėti ir neigiamą poveikį organizmui, ypač jei esate jautrūs kofeinui. Nacionalinės medicinos bibliotekos duomenimis, per didelis kofeino kiekis gali sukelti nervingumą, nerimą, nemigą, dehidrataciją ir skrandžio sutrikimus.

O štai obuoliuose yra natūralaus cukraus, vadinamo fruktoze, kuris, pasak Tarptautinės maisto informacijos tarybos fondo, yra svarbus energijos šaltinis mūsų organizmui. Fruktozė nesukelia tokio neigiamo poveikio kaip kava, nes tai nėra stimuliuojanti medžiaga, tačiau suteikia ilgalaikės energijos. Jei jūsų cukraus kiekis kraujyje yra žemas, obuolio suvalgymas gali padėti atsibusti ir jaustis žvaliau. Be to, fruktozė yra labai svarbi smegenų veiklai.

Harvardo T. H. Čano visuomenės sveikatos mokyklos duomenimis, obuoliuose taip pat gausu tirpiųjų ir netirpiųjų skaidulų, daug fitocheminių medžiagų, vitamino C, ląstelienos ir mineralinių druskų (geležies, mangano, kalio, natrio, kalcio).

Tiesa, pasirinkę obuolį, o ne puodelį kavos, nesulauksite tokio paties stimuliuojančio efekto, tačiau gausite maistinės naudos ir daugiau energijos, kuri veiks ilgą laiką, skirtingai nei kofeino suteikiama energija, kuri yra laikina ir šokinėjanti.

Obuolys

Jei nenorite visiškai atsikratyti kavos, galite rasti kompromisą ir pusryčiams suvalgyti obuolį, o kavą išgerti maždaug po pusvalandžio. Tokiu būdu kava ne taip greitai paveiks jūsų organizmą ir sumažės kofeino šalutinis poveikis.