C. Hadfieldas – Kanados ir NASA astronautas, inžinierius, naikintuvo pilotas ir muzikantas. Pirmasis kanadietis, kosmose atlikęs ekstramobilinę veiklą, jis dalyvavo „Space Shuttle“ misijose, taip pat vadovavo Tarptautinei kosminei stočiai. Dabar astronautas aktyviai užsiima mokslo komunikacija, bendrauja su vaikais, ir vien „Twitter“ turi daugiau nei 2.5 mln. sekėjų.

C. Hadfieldas dalyvavo Armėnijoje vykusiame „Starmus“ festivalyje, kuriame ir skyrė šiek tiek laiko savo gerbėjams iš Lietuvos.

– Kaip pasikeitė jūsų pasaulėžiūra, kai Žemę pamatėte iš kosmoso? Astronautai vieninteliai turi privilegiją Žemę pamatyti iš tokios perspektyvos.

– Neišskridau į kosmosą, prieš tai apie tai neapgalvojęs. Nusprendžiau, kad būsiu astronautu, kai buvau 9 m., o pirmas mano skrydis į kosmosą buvo, kai buvau… Jei gerai pamenu, 36 m. Taigi turėjau 26 m., per kuriuos pamažu keičiau savo pasaulėžiūrą – itin daug keliavau, treniravausi, mokiausi užsienio kalbų. Taigi dalis pasaulėžiūros susiformavo procese tampant astronautu.

Be to, bendravau su astronautais, kurie buvo Mėnulyje – žmonėmis, kurie kilo į kosmosą prieš mane. Mokiausi iš jų, todėl galvojau, kad buvau gana gerai pasiruošęs.

Visgi galimybė pamatyti Žemę be jokių filtrų yra labai edukaciška, sakyčiau. Supratau, kad mano suvokimas apie pasaulį yra gana skylėtas, nes jis paremtas šališkais kitų žmonių apibūdinimais.

Ir staiga – Žemė prieš mano akis. Tiesiog pribloškė faktas, kad Žemės rutulį apskriejame per 90 min. Kaip kokiam cirke – visko tiek daug. Tačiau skriedamas aplink rutulį antrą, penktą, šimtąjį ir tūkstantąjį kartą ėmiau pamažu susivokti ir performuoti visas išankstines nuostatas, pamačiau pasaulį kaip vieną objektą.

Kitas dalykas, ką suvokiau kosmose – kokia sena ir daug ką atlaikiusi yra mūsų planeta. Kai sakau, kad Žemei yra maždaug 4,5 mrld. metų – ką tai iš tiesų reiškia? Ką reiškia „milijardas“? Mes neturime intuicijos to suvokimui. Kadangi kosmose išbuvau pusmetį, apkeliavau ir pusę kelio, kurį aplink Saulę per metus nukeliauja Žemė, taigi… suvokiau, koks senas mūsų pasaulis. Iš kosmoso matosi, kaip formavosi žemynai, gali pamatyti, kurioje vietoje Indija susidūrė su Azija prieš maždaug 55 mln. metų, kaip susiformavo Himalajai. Pirmą kartą suvokiau Žemės amžių ir gyvybės gebėjimą išlikti.