Naršydami per „TikTok“ programėlę rizikuojate savo asmeniniais duomenimis. Remiantis Felixo Krause atliktu tyrimu, jei naršote programėlėje, o ne išoriniame lange, kiekvienas jūsų žingsnis gali būti sekamas.

F. Krause paskelbtoje ataskaitoje nagrinėjamas socialinių medijų programėlių „JavaScript“ kodas, kurį jos naudoja sekti tam tikrą vartotojų veiklą, rašo „The Guardian“.

Tyrėjo sukurtas įrankis inappbrowser.com parodė, kad „TikTok“ programėlė „iOS“ programinėje sistemoje geba fiksuoti visus ekrano braukymus, paspaudimus ar informacijos įrašymą. Tai reikštų prieigą prie tokios asmeninės informacijos kaip banko kortelių duomenys ar slaptažodiai.


Bet kaip pažymi pats F. Krause, vien tokio kodo egzistavimas negali pagrįsti, kad „TikTok“ vartotojai iš tikrųjų yra sekami, kadangi nėra žinoma, kaip bendrovė išnaudoja surinktus duomenis.

„Mes negalime žinoti visos informacijos apie tai, kokius duomenis renka kiekviena programėlė, naršyklė – kaip tie duomenys naudojami, ar kam nors perduodami ir pan.“, – patikslino jis.

Net jei bendrovė šiuo metu piktų kėslų neturi, vien tai, kad „TikTok“ turi galimybę sekti vartotojų įpročius internete, kelia nerima, pastebi „The New York Times“.

TikTok

Informacijos apie tai, ką žmonės įveda telefonuose, rinkimas, dažnai yra kenkėjiškų programų ir kitų įsilaužimo įrankių savybė.

„Nesvarbu, į kurią svetainę eitumėte, jos registruoja jūsų duomenis“, – sako Sidnėjaus technologijos universiteto mokslininkas Priyadarsi Nanda ir pabrėžia, kad tai – iššūkis bet kuriai programai, kuria vartotojai nepasitiki.

„TikTok“ kaltinimus atmeta

„Ataskaitos išvados apie „TikTok“ yra neteisingos ir klaidinančios“, – „The Guardian Australia“ komentavo „TikTok“ atstovas.

Bendrovės atstovas tvirtino, kad net pats tyrėjas pripažino, kad „JavaScript“ kodas nepatvirtina, kad bendrovė ką nors seka.

„Priešingai, nei tvirtinama analizės išvadose, mes nerenkame nei klavišų paspaudimų, nei teksto įvesties. Visa tai naudojama tik programinių iššūkių tvarkymui, trikdžių šalinimui ir našumo stebėjimui“, – tvirtino „TikTok“ atstovas.

Telefonas

Be „TikTok“, F. Krause įvertino ir kitas socialinių tinklų platformas – „Facebook“, „Facebook Messenger“, „Snapchat“ ir kt. „TikTok“ buvo vienintelė programa, kuri neleidžia vartotojams naudoti išorinės naršyklės.


„Daugelis žmonių, kurie naudojasi programėle, nežino, kad yra stebimi, o kadangi šiuo socialiniu tinklu naudojasi daugiausiai jaunesni žmonės, jie dar labiau pažeidžiami“, – sako Sidnėjaus universiteto verslo informacinių sistemų profesorius Uri Gal.

Tai jau nėra pirmas kartas, kai suabejojama „TIkTok“ asmens duomenų saugumu. Anksčiau programėlė buvo kritikuojama dėl patronuojančios bendrovės „ByteDance“ ryšiais su Kinijos komunistų partija.