Naujosios taisyklės paveiks 20 tūkstančių „Telia“ darbuotojų Lietuvoje ir kitose 6 valstybėse, kuriose veikia kompanija, jos įsigalioja gegužės pabaigoje, remdamasis grupės pranešimu informavo Sumijos visuomeninis transliuotojas „Yle“. „Telia“ tokį sprendimą grindžia rizika duomenų saugumui, apie kurį įspėjo saugumo institucijos.

„Telia tinklai yra kritinės nacionalinės infrastruktūros dalis, todėl, remdamiesi kruopščiu įvertinimu, galiausiai nusprendėme drausti programą darbo įrenginiuose“, – teigia „Telia Finland“ verslo kokybės ir saugumo vadovas Kalle Kaasalainenas.

Anot jo, „TikTok“ iš vartotojų reikalauja daugybės duomenų, tai gali privesti prie situacijų, kurios keltų grėsmę „Telia“ verslo saugumui ir galinčių pakenkti bendrovei ar klientams. „Telia“ atstovas taip pat pažymėjo, kad daugelis Suomijos valdžios institucijų jau anksčiau uždraudė naudoti programėlę darbuotojams.

„Mes esame IT saugumo bendrovė, kuri užtikrina paslaugas, ir mums tenka ypatinga atsakomybė apsaugoti klientų elektroninius ryšius ir duomenis nuo galimo piktnaudžiavimo“, – pabrėžė K. Kaasalainenas.

Jis pripažino, kad darbuotojams dėl to kilo daug klausimų, juolab, kad „Telia“ pati turi paskyras „TikTok“ socialiniame tinkle ir jame dalijasi turiniu.

„TikTok“ yra populiari programėlė. Ateityje su paskyrų priežiūra susitvarkysime specialiais susitarimais, darbuotojai programėle galės naudotis asmeniniais telefonais“, – paaiškino „Telia“ atstovas.

„Telia“ atstovas žiniasklaidai Audrius Stasiulaitis patvirtino, kad naujos taisyklės įsigalioja ir Lietuvoje.

„Telia“ atidžiai stebėjo vykstančias kibernetinio saugumo diskusijas dėl „TikTok“ ir, atsižvelgdama į ES Komisijos ir Parlamento, taip pat kelių už saugumą atsakingų institucijų susirūpinimą kai kuriose rinkose, nusprendė uždrausti „TikTok“ programėlės naudojimą visuose įmonės darbiniuose įrenginiuose. Nors ne visos šalys, kuriose mes veikiame yra uždraudusios šią programėlę, manome, kad, siekdami nuoseklaus požiūrio, šį draudimą tikslinga buvo įgyvendinti visose grupės šalyse“, – teigia jis.

Saugumo institucijos teigia, kad „TikTok“ programėlė turi per daug prieigos prie informacijos apie jus ir tai, ką jūs veikiate. Renkami duomenys apima buvimo vietą, kontaktus, naršyklės istoriją ir kitą informaciją. Naudodamasis programėle, naudotojas taip pat paprastai leidžia programėlei pasiekti ir kamerą, ir mikrofoną. Kai kurių saugumo institucijų teigimu, programėlės surinkti duomenys gali būti panaudoti šnipinėjimui prieš programėlės naudotoją ir įmonę, kurioje jis dirba.

Iki šiol bene griežčiausio draudimo socialiniam tinklui „TikTok“ ėmėsi JAV Montanos valstija, kuri yra pirmoji jurisdikcija uždraudusi naudoti „TikTok“, šį sprendimą socialinis tinklas skundžia teisme.