Surenkama netgi tai, ką ištrinate

Jaunius Špakauskas, „Bitė Lietuva“ korporatyvinės komunikacijos vadovas, teigė, kad didžiosios technologijų bendrovės stengiasi surinkti praktiškai visą informaciją apie tai, ką mes darome internete. Negana to, pašnekovas pabrėžė, kad kartais stengiamasi ne tik rinkti informaciją apie naršymo istoriją, tačiau ir ją sukryžminti su veikla, kuria žmogus užsiima būdamas neprisijungęs. Šiam tikslui neretai pasinaudojama ir duomenų brokerių paslaugomis.

„Renkama įvairi informacija. Tai yra ir informacija apie tai, kur mes lankėmės – fiziškai ėjome, kadangi „Android“ įrenginiai nuolat seka, kur mes lankomės. Tokiuose įrenginiuose žmogaus buvimo vieta sekama netgi tais atvejais, kai vietos nustatymo funkcija yra išjungta. Taip pat mažai žmonių žino, kad surenkama visa informacija, kurią pradedame rašyti į paieškos laukelį, „Facebook“ paiešką, komentarų laukelius ar elektroninį paštą. Tai reiškia, kad jei pradėjote ką nors rašyti, tačiau persigalvoję ištrynėte, vis tiek yra surenkama. Be abejonės, renkama ir visa naršymo istorija“ – aiškino J. Špakauskas.

LOIGN konferencijos dalyvis taip pat atkreipė dėmesį, kad kalbant apie informacijos rinkimą, ypač svarbu atkreipti dėmesį ir į „Google“ siūlomą nemokamo elektroninio pašto paslaugą. Jis aiškino, kad šia pašto dėžute naudojasi apie 1,8 milijardo aktyvių vartotojų, o šokiruoja tai, kad visų vartotojų pašto dėžutės yra nuolat skenuojamos.