Jūros lygis kyla, sąvartynai pildosi, o stichinės nelaimės įvyksta dažniau nei bet kada anksčiau. Klimato kaita reikalauja imtis priemonių, o prie jos stabdymo galime prisidėti kiekvienas. Populiariausias būdas – pakeisti kai kuriuos dažnai naudojamus daiktus tvaresniais.

Tvarios gyvensenos aktyvistė ir „Nula“ įkūrėja Rasa Syminaitė teigia, kad kartais tvaresnės priemonės žmonėms atrodo brangesnės, dėl to kai kurie vengia jas pirkti.

„Vis dėlto šios priemonės yra ilgaamžiškesnės ir netgi padeda sutaupyti pinigų ilgalaikėje perspektyvoje. Labai smagu matyti, kad vis daugiau žmonių jas atranda ir taip taupo ne tik savo pinigus, bet ir planetos resursus“, – pasakoja R. Syminaitė.

Rasa Syminaitė

LOGIN kartu su R. Syminaitė pateikia TOP5 priemones, kurių naudojimas padės tausoti aplinką ir sutaupyti pinigų.

1. Pokytis, aktualus moterims – sparčiai populiarėjančios menstruacinės taurelės. Tokią taurelę galima naudoti ilgai, o tai padės sutaupyti mažiausiai 2 tūkst. tamponų ar įklotų. Viena pakuotė šių priemonių kainuoja 3–5 eurus, o jas pirkti kiekvieną mėnesį. Tuo tarpu taurelės kaina – apie 30 eurų, kuri tinkamai naudojama ir prižiūrima gali tarnauti net 10 metų. Viena taurelė atsipirks jau po pusės metų ir per metus padėti sutaupyti bent 66 eurus, o per visą jos naudojimo laiką – kelis šimtus eurų. Taurelė neteršia gamtos didžiuliu kiekiu neperdirbamų atliekų, iš kurių gaminami tamponai ir įklotai.

Menstruacinė taurelė

2. Priemonė, kurią bene kasdien naudoja ir moterys, ir vyrai – skustuvai. Vien Jungtinėje Karalystėje per metus parduodama 60 mln. vienkartinių skustuvų. Pasirinkę metalinį skustuvą, kuris kainuoja apie 20–30 eurų, sutaupysime apie 24 plastikinius skustuvus per metus. Vienkartiniai skustuvai kainuoja apie 2 eurus už vienetą. Štai metalinį skustuvą galima naudoti visą gyvenimą, tik keičiant peiliukus, ir taip jis atsipirks jau per kelis mėnesius. Keičiami metalinio skustuvo peiliukai taip pat kainuoja 4–7 kartus pigiau nei vienkartinių skustuvų pakuotė (10 peiliukų kainuoja apie 4 eurus). Jau nekalbant apie tai, kad vienkartiniai skustuvai yra nerūšiuojami ir yra išmetami į savartyną.

Metalinis skustuvas

3. Daugelis moterų makiažą valo su vienkartiniais vatos diskeliais. Jei viena moteris pasirinktų daugkartinį makiažo padelį, sutaupytų net 1 tūkst. vienkartinių vatos diskelių. Vieną daugkartinį makiažo padelį galima naudoti iki 1000 kartų. Kai padelis bus nebetinkamas naudoti, bus galima jį kompostuoti. Jis kainuoja apie 10 eurų, o vienkartiniai vatos diskeliai – apie 2 eurus. Tai taip pat atsipirks per kelis mėnesius ir padės taupyti ne tik savo pinigus, bet ir gamtos resursus.

Daugkartinis makiažo padelis

4. Dauguma žmonių namuose naudoja indų ploviklį plastiko pakuotėje, kuriai sąvartyne suirti prireikia šimtų metų, o ji suyra į mikroplastiką. Be to, dažniausiai šių ploviklių sudėtyje yra palmių aliejaus, kuris prisideda prie atogrąžų miškų kirtimo, ir cheminių medžiagų, kurios prisideda prie vandens taršos. Įprasto ploviklio kaina – 2 eurai, jo užtenka mažiau nei mėnesiui. O štai kietasis indų plovimo muilas atkeliauja be jokios pakuotės, tad sukuriama mažiau atliekų. Jo sudėtyje nėra palmių aliejaus, o visi ingredientai yra biologiškai skaidūs. Jis kainuoja apie 10 eurų, jo užtenka pusei metų.

Kietasis indų plovimo muilas

5. Daugelis virtuvėje naudoja plastikinę maistinę plėvelę, kuri sąvartyne suirti užtrunka šimtus metų, o taip pat suyra į mikroplastiką. Ši plėvelė nėra perdirbama, ir dažnai sąvartynuose ar vandenynuose gyvūnai ją sumaišo su maistu. Jos kaina – 2 eurai, tačiau yra perkama nuolat. Štai bičių vaško drobelę galima naudoti daugybę metų, o sunaudojus kompostuoti namų sąlygomis. Ji gaminama iš veganiško sojų vaško ir išlaiko maistą šviežią ilgiau. Tokia drobelė kainuoja apie 19 eurų, o tarnauja daugybę metų.

Bičių vaško drobelės

Šie paskaičiavimai galioja daugybei produktų, nes vienas iš tvarumo principų yra galimybė daiktą kokybiškai naudoti kuo daugiau kartų arba net visą gyvenimą. Tokių priemonių kūrėjų rinkoje tik daugėja. Akivaizdu, kad pasirinkus aplinką tausojančias priemones, ilgainiui pavyks sutaupyti nemažą sumą pinigų.