Praėjusią savaitę socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtas įrašas, kuriame kviečiama atiduoti panaudotas elektronines cigaretes geriems tikslams.

Darius Kybartas, Kauno technologijos universiteto (KTU) Elektros ir elektronikos fakulteto docentas elektronika užsiima nuo 15 metų. Ilgą laiką vyras moko studentus elektronikos pagrindų ir radijo ryšio bazinių dalykų.

Jis pasakoja, kad šią idėja sugalvojo patys ukrainiečiai, jo kolegos savanoriai Zaporožėje.

„Jie susisiekė su manimi pavasarį, prašydami atsiųsti mums nereikalingos radijo ryšio technikos. Pradėjome rinkti siuntą. Tada su manimi susisiekė ukrainietė studentė, pagal „Erasmus“ mainų programą studijuojanti Vilniuje, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA). Ji pasiūlė atvežti panaudotų elektroninių cigarečių.

Pas mane atvyko trys ukrainietės studentės iš LMTA, atvežė dvi sunkiai pranešamas dėžes. Būtent tie Zaporožės savanoriai jų paprašė surinkti elektronines cigaretes ir per mane perduoti. Įvertinęs siuntos svorį, paklausiau savanorių, gal jiems užtenka tik akumuliatorių? Tada paprašiau savo studentų universitete, kad padėtų man jas išardyti“, – pasakoja D. Kybartas.

Anot jo, elektroninių cigarečių buvo šimtai, jei ne tūkstantis.

„Išardėme viską dalimis: plastikinis-metalinis korpusas, akumuliatoriai, elektroninė dalis, kempinė su garinamo skysčio likučiais. Akumuliatorius supakavome atskirai, nes ličio baterijos bijo mechaninių pažeidimų, o kitas dalis – į atitinkamus atliekų konteinerius“, – aiškina jis.

Asociatyvioji nuotr.

D. Kybartas teigia pats nustebęs, kokia techniškai elegantiška yra tų cigarečių konstrukcija.

Akumuliatoriai kartu su nemažu kiekiu ryšio įrangos nukeliavo į Zaporožę. Pradžioje siuntėme KTU radijo klubo ir Lietuvos radijo ryšio mėgėjų paaukotą aparatūrą. Vėliau, bendraujant su ukrainiečiais, paaiškėjo, ko jiems dar reikia.

Pasak pašnekovo, savanoriai Zaporožėje užsiima ne tik nešiojamų įkroviklių gamyba kariams. Jie gamina ir antenas, remontuoja „Starlink“ maršrutizatorius ir kitą elektroniką.

„KTU Elektronikos katedros kolegos surinkto pinigų 3D spausdintuvui nešiojamų įkroviklių korpusams spausdinti, nusiuntėme įvairių elektronikos įrenginių tų akumuliatorių krovimui reguliuoti, dar vėliau aprūpinome juos modernesne elektroninės aparatūros remonto įranga.

Visa ši veikla pagrinde sukasi KTU Elektros ir elektronikos fakultete. Šiuo metu ten renkame naują partiją elektroninių cigarečių ardymui. Kaune renku aš, Vilniuje – ukrainietė studentė Julija.

Elektroninės cigaretės – tik techninė detalė. Daug svarbiau yra žmonės, kurie už savo tėvynės išlikimą kovoja tokiais būdais, kokiais tik gali“, – pabrėžia D. Kybartas.