Paprastai tariant, „Web3“ yra terminas, kurį ekspertai suteikė naujo pobūdžio interneto idėjai, paremtai decentralizuotomis blokų grandinėmis – tokiomis, kokias naudoja kriptovaliutos, pavyzdžiui, „Bitcoin“ ar „Ethereum“.

Nors šis terminas jau nėra naujas ir buvo naudojamas daugelį metų, jis pradėjo populiarėti, kai investuotojas Packy McCormick jį pristatė kaip „naudotojams priklausantį internetą“.

Idėjos šalininkai teigia, kad „Web3“ gali būti įvairių formų – kaip decentralizuoti socialiniai tinklai, „play to earn“ (liet. žaiskite, kad uždirbtumėte) vaizdo žaidimai, apdovanojantys žaidėjus kriptovaliutomis, taip pat įvairios NFT platformos.

„Web3“ pristatomos idėjos ramstis – pakeisti internetą įvedant naują skaitmeninę ekonomiką, kuri galėtų vykti be tarpininkų.

Tačiau kritikai teigia, kad „Web3“ yra ne tik kriptovaliutų prekės ženklo keitimas, bandant atsikratyti kultūrinių ir politinių konotacijų. Kiti mano, kad tai distopinė interneto vizija, kurioje kiekviena vykdoam veikla taptų perkama ar parduodama.

Kodėl „Web3“ ir kas buvo „Web1“ ir „Web2“?

Kai pirmą kartą atsirado internetas, dar praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje, tai buvo „Web1“. Šio tipo interneto svetainėse galėjo būti pagrindinis puslapis ir kelios nuorodos, tačiau, bendrai kalbant, jie nebuvo interaktyvūs ar gero dizaino, skaitytojas turėjo mažai galimybių, ką galėjo veikti šiuose puslapiuose.