Atlikdami bandymus mokslininkai daugiausia dėmesio skyrė grybui Ganoderma lucidum, gaminančiam odą iš šakotų gijų, vadinamų hifais, kurios kartu susipina į struktūrą, vadinamą grybiena.

Dar šiek tiek padirbėjus, ji galėtų tapti odos pakaitalu, tenkinančiu veganų, aplinkosaugininkų ir mados reikalavimus, nors jos kūrimo procesas gali ilgai užtrukti.

„Rezultatai rodo, kad grybienos medžiagos gali išgyventi sausoje ir oligotrofinėje aplinkoje, o savaiminis gijimas įmanomas su minimalia intervencija po dviejų dienų atsigavimo laikotarpio“, – rašo mokslininkai savo paskelbtame straipsnyje.

Micelio pagrindu sukurtos medžiagos jau naudojamos įvairiose srityse – nuo statybų iki tekstilės. Tačiau šioms medžiagoms gaminti naudojamas procesas paprastai sunaikina chlamidosporas – grybų sporas, kurios padeda organizmui atsinaujinti.

Naujasis metodas, apimantis micelės, chlamidosporų, angliavandenių, baltymų ir kitų maistingųjų medžiagų mišinį skystyje, paskatino odos, kurią galima pašalinti ir išdžiovinti, augimą. Šiuo metu gaunami rezultatai yra per ploni, kad juos būtų galima paversti drabužiais, tačiau mokslininkai įsitikinę, kad ateityje bus įmanoma paversti juos tvirtesne oda.

Labai svarbu, kad gamybos procesas nesunaikino chlamidosporų, kurios gali būti atgaivintos ir auginti naujas hifas per odos pažeidimus.

Medžiagos bandymai parodė, kad ji iš tiesų galėjo pakeisti joje padarytas skyles, jei buvo patalpinta panašiomis sąlygomis, kokiomis buvo užauginta. Medžiaga buvo tokia pat tvirta kaip ir anksčiau, nors vis dar buvo galima matyti, kur buvo skylės.

„Šios regeneracinės micelės medžiagos galimybės atveria įdomias ateities perspektyvas unikaliam produkto pritaikymui odos gaminių pakaitalams, tokiems kaip baldai, automobilių sėdynės ir tiesiog drabužiai“, – rašo mokslininkai.

Komanda taip pat šiek tiek dirbo su Pleurotus ostreatus grybu, kuris neturi chlamidosporų. Jis nesugebėjo savaime atsinaujinti tokiu pat būdu, o tai įrodo, kad būtent chlamidosporos suteikė medžiagai gebėjimą atsinaujinti.

Dar laukia ilgas kelias, kol galėsite dėvėti drabužius, pagamintus iš grybų. Šiuo metu augimo ir gijimo procesai trunka kelias dienas, tačiau laikui bėgant juos būtų galima pagreitinti.