Šiuo metu interneto erdvė šiek tiek primena Laukinius Vakarus, kuriuose taisykles gali primesti tas, kuris stipresnis. Tačiau Europa tam numatė reikšmingų pokyčių, kurie įsigalioti galėtų jau kitąmet.

„Man atrodo, problemų gyvenant skaitmeninėje erdvėje kyla kiekvienam žmogui asmeniškai ir tai labai gerai atliepia Europos diskursą. Ir problemos, aišku, prasideda nuo to, kad tu jauti, kad yra kažkokios jėgos, kurios tave kontroliuoja ir tave moderuoja labiau, negu tu iš tikrųjų norėtum“, – LOGIN.LT laidoje akcentavo „Investuok Lietuvoje“ vadovas E. Čivilis.

Jis piktinosi, kad iki šiol internete yra daug nežinomųjų.

„Kažkas naudojasi tavo asmeniniais duomenimis, kažkas juos komercializuoja, kažkas tau bruka turinį, kurio tu nenorėtum, ir tu iki galo nesupranti, kas yra atsakingas, ir kaip to išvengti“, – teigia jis.

Didžiosios interneto kompanijos pavirto „vartininkais“, sprendžiančiais, ką įsileisti į savo ekosistemas, o kam vartai lieka užverti.

„Man atrodo, kad visų pirma tuos vartininkus skaitmeninėje ekonomikoje reikėtų priversti dalintis su kitais rinkos žaidėjais. Čia labai konkrečiai kalbame apie vieną iš reguliavimo nuostatų, jog nebebūtų kažkokios didžiųjų technologijų kompanijų paslaugos arba įrankiai primetami naudoti. Kitaip tariant, labai praktiškai – šiandien nusipirkus „iPhone“ telefoną, tu esi iš esmės užrakintas naudotis tik „Apple“ parduotuve, „Apple“ mokėjimo sistema. Daugelis naujų kūrėjų, naujų startuolių, tiesiog negali savo paslaugų pasiūlyti, nes sistema yra uždaryta. Pasiūlytas naujas reglamentavimas labai konkrečiai sako, kad žmogus turi teisę pasirinkti paslaugas, ir turi teisę pasirinkti įrankius, su kuriais nori dirbti“, – apžvelgė E. Čivilis.

Nauji teisės aktai, anot jo, pavirs proveržiu inovacijose, kadangi leis į ekosistemas ateiti daugiau rinkos dalyvių ir pasiūlyti savo produktus, žmonės turės daugiau pasirinkimų, tai katalizuos visą skaitmeninę ekonomiką.

„Praktinis gyvenimo pavyzdys – mano vaikai šiandieną negali žaisti vieno mėgstamiausių savo žaidimų „Fortnite“ „Apple“ aplinkoje dėl to, kad būtent „Apple“ nesutinka leisti kitiems gamintojams naudotis ne „Apple“ sukurtomis paslaugomis. Tai man atrodo, kiekvienas žmogus laukia skaitmeninės erdvės liberalizavimo“, – sako E. Čivilis.