Pirmiausia – robotas turi nekenkti žmogui, antra, robotas turi jo klausyti, kol tai žmogui nekenkia, ir trečia, robotas turi nekenti sau, kol tai neprieštarauja pirmoms dviem taisyklėms, dar 1942 metais apibrėžė rašytojas Aizekas Azimovas.

Tačiau LOGIN konferencijoje A. Iškauskas kartu su publika konstatavo – robotai tikrai šių taisyklių nesilaiko ir nesilaikys.

„Kas yra geras DI – tai tas, kuris labiausiai panašus į mus, labiausiai panašus į žmogų. Jeigu DI nepakankamai panašus į žmogų, toks DI yra blogas. Tai jei DI bus geras ir jis bus panašus į žmogų, ar jis tikrai laikysis šių taisyklių? Na aš niekaip netikiu“, – kalbėjo A. Iškauskas.

Jis pats savo temą pavadino „siaubovara“, tačiau paaiškino – šiuo metu nėra atsvaros teigiamam ažiotažui, kuris supa dirbtinio intelekto tyrimus.

„Dirbtinis intelektas padarys tą, išspręs aną, BVP pakels, išspręs bedarbystę, pašalins skurtą, išvirs kavos, pavairuos automobilį. O ką dar darys? Ten jau visi nutyli. Aš tikrai suprantu, kad labai gera žiūrėti į šviesiąją, gražiąją DI pusę. Bet o gal bus taip, kaip mums rašytojai ir filmų kūrėjai bando parodyti jau daug metų?“ – įspėjo A. Iškauskas.