Gaminiams sunaudojama daug medžiagų, energijos ir kitų išteklių ir per visą savo gyvavimo ciklą – nuo žaliavų gavybos iki gamybos, transportavimo, naudojimo ir eksploatavimo pabaigos – daromas didelis poveikis aplinkai.

Pusę pasaulinių šiltnamio efektą sukeliančių dujų ir 90 proc. biologinės įvairovės nykimo sukelia pirminių žaliavų gavyba ir perdirbimas. Neigiamas poveikis aplinkai apima didelį išteklių išeikvojimą, šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją ir taršą. Neseniai atliktas JTC tyrimas parodė, kad pasaulinės planetos ribos yra artimos arba jau viršijamos keliose poveikio kategorijose.

Patvirtinus Tvarių produktų iniciatyvą situacija turėtų pasikeisti

Europos Komisijai pritarus už aplinką atsakingo eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus tvarių produktų iniciatyvai, tokio modelio, kaip „imk-naudok-išmesk“ gali ir nebelikti. Tvarūs gaminiai taps norma ES rinkoje, sumažindami ir bendrą poveikį aplinkai bei klimatui.

Jau eilę metų pagal ekodizaino direktyvą dalis tokių elektros prietaisų, kaip skalbimo mašinos, šaldytuvai ir kiti žymimi energetinio naudingumo ženklu. Pasak eurokomisaro, tokių prietaisų naudojimas 2020 metais padėjo sumažinti ES elektros poreikį 7 proc., kas sutaupė europiečiams pinigų ir tuo pačiu leido nesumokėti jų į Rusijos karinį biudžetą.

„Iki 2030 metų pakeitę dabartinius elektros prietaisus į pažymėtus Europos Sąjungos energijos efektyvumo ženklu, per metus sutaupysime beveik tiek pat energijos, kiek gaudavome importuodami dujas iš Rusijos“, – sako V. Sinkevičius, pridurdamas, kad iš tvarių produktų galima išpešti dar daugiau naudos.

Virginijus Sinkevičius

Eurokomisaro pasiūlymas leis vartotojams sumažinti elektros energijos sąskaitas, pagerins daiktų ilgaamžiškumą ir pailgins daiktų gyvavimo ciklą, leidžiant lengviau ir pigiau pataisyti jiems sugedus.

Eurokomisaras duoda dažnos situacijos šiandien pavyzdį: „Sugedo visai gero mobiliojo telefono baterija, o pakeisti nauja arba neįmanoma, arba neadekvačiai brangu – telefoną į šiukšlių dėžę, tegyvuoja naujas telefonas. Tai ir vartotojui, ir aplinkai žalinga situacija. Europos Komisija pritarė mano siūlymui imtis veiksmų, kurie užkirstų kelią tokioms situacijoms“.

Ekodizaino direktyvą siūlo išplėsti dviem kampais

V. Sinkevičius siūlo išplėsti sąrašą produktų iki iš esmės visų, kuriems būtų taikomi minimalūs tvarumo reikalavimai bei produktus žymėti ne tik pagal energetinį naudingumą, bet ir kitas savybes: galimybę produktą pataisyti, atnaujinti jį, perdirbti galutinai sugedus ir pan.

„Pirmiausia bus plečiamas sąrašas produktų, kuriems būtų taikomi griežtesni aplinkosauginiai reikalavimai. Į sąrašą nepateks maisto produktai, pašarai ir vaistai. Visiems kitiems gaminiams bus taikomi reikalavimai, kurie atneštų naudos ir vartotojams, ir mus supančiai aplinkai“, – sako eurokomisaras.

Paklausus, kokie tai reikalavimai, V. Sinkevičius sako, kad jeigu šiandien elektros prietaisams taikomi energetinio efektyvumo reikalavimai, tai pamažu praktiškai visi produktai lentynose bus vertinami ne tik pagal tai, bet ir kiek juose yra perdirbtų medžiagų, ar jie patys galės būti perdirbti, ar sugedus bus galima juos pataisyti.

„Visą informaciją apie jo tvarumą kiekvienas galės matyti skaitmeniniame produkto pase. Jame bus pateikta informacija apie galimybę nusipirkti dalių remontui, energijos sąnaudas ir visa kita, kas padės vartotojams priimti informacija grįsta sprendimą apie tai, kokį produktą rinktis“, – teigia eurokomisaras.

Aukščiausių standartų atitikimas kelia gamintojų patikimumo kartelę

„Bet koks save bei kitus gerbiantis buitinės technikos gamintojas nėra suinteresuotas kurti prietaisus taip, kad šie sugestų: nei kelių metų laikotarpyje, kuriam paprastai suteikiama garantija, nei anksčiau ar vėliau. Tai prieštarautų ne tik pelnytai vardą užsitarnavusių verslų filosofijoms, bet ir globalaus tvarumo siekiui, kuris seniai tapo prioritetu žmonijai. Visi požymiai rodo, kad šiandien privalome rūpintis jau ne tik būsimomis kartomis, bet ir gerove artimoje perspektyvoje“, – sako Gintautas Vaitekonis, „Electrolux“ vadovas Baltijos šalims.

Visgi, pasak vadovo, vertinant buitinės technikos ilgaamžiškumą reikia turėti omenyje vieną svarbų dalyką – tai daiktas. O daiktai, ypač elektronika, genda greičiau neprižiūrimi, naudojami ne pagal instrukcijas ir galiausiai sumontuoti netinkamai. Tad tinkamas prietaisų savininkų indėlis bei sąmoningas požiūris čia itin reikšmingi.

Gintautas Vaitekonis

„Kalbant „Electrolux“ vardu, kliento patirtis mums visada buvo vertybė, kuria vadovaujamės tiek siekdami būti patikimu partneriu kasdienybėje, buityje, tiek kurdami pridėtinę vertę – leisdami priimti žmonėms tvaresnius į ateitį orientuotus sprendimus. Manome, kad jei klientas sykį nusivils prietaiso veikimu, jis tiesiog nebebus lojalus prekių ženklui. O gamintojas savo ruožtu paprasčiausiai susigadins reputaciją“, – įsitikinęs G. Vaitekonis.

Įmonės atstovas sako, kad tvarumas yra pasaulinės strategijos ir kompanijos filosofijos dalis – kuriant buitinę techniką ir susijusias paslaugas, įskaitant remontą: „Kiekvieną prietaisą projektuojame taip, kad jis būtų maksimaliai ilgaamžis, tačiau atsiradus poreikiui – lengvai pataisomas ir perdirbamas. Tai yra pagrįsta žiediniais verslo principais. Nuolat mažiname energijos ir gamtos resursų sąnaudas tiek prietaisuose, tiek juos gamindami, žalingas medžiagas keičiame saugiomis, gamyboje panaudojant ir antrines žaliavas bei pan. Žengdami koja kojon su technologijų pažanga, geriname ne tik prietaiso funkcionalumą, bet jo kokybę plačiąja prasme“.

G. Vaitekonis tikras, kad dabartinėje rinkoje, kuomet konkurencija ypač nuožmi, nelaikyti kokybės prioritetu visais glaudžiai susijusiais ir visiems aktualiais aspektais yra mažų mažiausiai neišmintinga: „Tobulinant prietaisų medžiagiškumą ir tausojant gamybai reikalingus resursus, automatiškai mažinamas neigiamas daikto poveikis naudotojui bei aplinkai. Gerėja funkcionalumas, vis labiau tenkinantis naudotoją, o aukščiausių standartų atitikimas kelia gamintojų patikimumo kartelę“.

Kodėl verta rinktis atnaujintą telefoną

„Nors patys mobiliųjų telefonų negaminame, tačiau juos kasdien naudojame bei jais prekiaujame. Todėl labai atidžiai vertiname, kokį poveikį mobilieji telefonai turi tiek mūsų veikloje, tiek kaip galime padėti tą poveikį sumažinti mūsų klientams. Iš esmės, poveikis klimatui ir tai, kaip galima prisidėti prie klimato krizės sprendimo yra viena iš strateginių visos „Telia“ grupės sričių. Mūsų ambicingi aplinkosaugos tikslai apima visą tiekimo grandinę, o pasitelkdami žiedinės ekonomikos principus įmonė užsibrėžusi pasiekti nulį CO2 ir nulį atliekų iki 2030 metų“, – sako Indrė Bimbirytė-Yun, „Telia Lietuva“ tvarumo projektų vadovė.

Indrė Bimbirytė-Yun

Kasmet į įmonę grąžinama daugybė labai geros būklės naudotų išmaniųjų telefonų. Jie gali būti naudoti įmonėse ar gali būti grąžinami per įvairias mainų ir perdirbimo programas ir pan.

Viena iš „Telia Lietuva“ siūlomų tvarių alternatyvų – atnaujinti išmanieji telefonai. Tai jau naudoti, bet paruošti ir sutvarkyti, beveik kaip nauji, telefonai, kurie yra ne tik pigesnis, bet ir tvaresnis pasirinkimas.

Atsirinkti geriausią įrangą mums padeda ir patyrę partneriai, kurie surenka naudotus telefonus kitose rinkose. Visi telefonai, prieš juos supakuojant į „Kaip naujas“ pakuotes, nuodugniai patikrinami ir atnaujinami.

Įsigydami atnaujintą telefoną sutaupote ne tik pinigų, bet ir tausojate gamtos išteklius, taip pat sumažinate ir neigiamą elektronikos atliekų poveikį aplinkai. Telefonas būna paruoštas naudojimui, patikrinamos svarbiausios jo dalys, jei reikia – pakeičiamos. Perkant tokį telefoną gaunama 12 mėn. garantija. Telefoną, įsigytą elektroninėje parduotuvėje, galima grąžinti per 14 dienų nuo įsigijimo, nenurodydami jokios priežasties.

Sužinokite apie savo telefono poveikį aplinkai

Praėjusiais metais kartu su didžiaisiais Europos operatoriais „Deutsche Telekom“, „Orange“, „Telefónica“ (su O2 ir „Movistar“ prekių ženklais), „Telia Company“ bei „Vodafone“, „Telia“ pristatė „Ekoreitingą“ – moksliniais metodais pagrįstą telefonų draugiškumo aplinkai vertinimą. Rinkdamiesi naują mobilųjį iš „Telia“ žmonės gali lengvai įvertinti ir palyginti jų patvarumą, pataisomumą ar kokią įtaką jo gamyba turi aplinkai.

Atsižvelgdami į gamintojų pateikiamą informaciją ir taikydami vieningą metodologiją, „Ekoreitingo“ sudarytojai objektyviai įvertina 19 skirtingų kriterijų, kurie lemia suminį kiekvieno įrenginio balą. Jis parodo įrenginio draugiškumą aplinkai per visą jo gyvavimo ciklą ir maksimaliai gali siekti 100 balų.

„Ekoreitinge“ taip pat atskirai įvertinami penki esminiai telefonų tvarumą atspindintys veiksniai: patvarumas, galimybė pataisyti, galimybė perdirbti, maža įtaka klimato kaitai, efektyvus išteklių naudojimas.

„Ekoreitingo“ metodologija paremta ilgamete rinkos patirtimi ir geriausiomis kitų poveikio aplinkai vertinimo iniciatyvų praktikomis. Ji buvo sukurta bendradarbiaujant su IHOBE (viešoji agentūra, kuri specializuojasi ekonomikos vystymo, tvarumo ir aplinkosaugos srityse), įrenginių tiekėjais, naudojant naujausius Europos Sąjungos, ITU-T, ETSI ir ISO standartus bei gaires.

Telefono baterijos įkrovimo lygį palaikykite tarp 20 ir 80 proc.

Kalbant apie baterijų ilgaamžiškumą, pasak „Telia“ atstovės, prailginti galima žinant kelias paprastas gudrybes.

Pavyzdžiui, nemažai žmonių savo telefonus krauna naktimis, kad ryte baterija būtų pilnai įkrauta, bet toks įprotis nėra naudingas. Išmaniuosiuose naudojamos ličio jonų baterijos, kurios, kitaip nei senosios nikelio baterijos, neturi „atminties“. Paprastai sakant, jas galima įkrauti nepilnai ir dėl to jų talpa nesumažės. Maža to, daliniai įkrovimai sumuojasi, taigi du įkrovimai po 50 proc. jai tai bus tolygūs vienam pilnam įkrovimui.

Dėl to šiuolaikinius išmaniuosius telefonus geriau krauti dažniau ir po mažiau nei laukti, kol baterija pilnai išsikraus ir ją įkrauti iki 100 procentų.