„Trūksta startuolių. Žmonės, dirbantys tose industrijose, sėdi savo komforto zonose ir nekuria startuolių, – sako „Digital Aero Technologies“ generalinis direktorius J. Norkūnas, pats buriantis inovacijų startuolius. – Rūpinuosi visu inovacijų kūrimu, įskaitant startuolius ir kitus instrumentus „Avia Solutions Group“ įmonių grupėje, ir pastaruosius keletą metų intensyviai dirbu su startuoliais, su visa jų ekosistema. Be to, pats kažkada esu kūręs savo startuolius, manau, šioje srityje turiu daug įvairialypės patirties, o pastaruosius keletą metų aktyviai dirbu su korporacijų inovacijomis.“

Pašnekovas kviečia pažiūrėti į Vilniuje sparčiai augančio aviacijos įmonių miestelio „Aero city“ maketą. Artimiausiu metu miestelyje iškils daug pastatų, kuriuose bus teikiamos įvairios paslaugos, pradedant viešbučiais, SPA centrais ir baigiant mokymų bazėmis aviatoriams.

„AeroCity“ miestelyje vienu metu galės gyventi aštuoni tūkstančiai žmonių. Tikimasi, kad dalis jų bus startuolių kūrėjai.

„Startuolis – tai šiuolaikinis iš pradžių mažos apimties verslas, galintis labai eksponentiškai augti, kuriantis pridėtinę vertę tam tikriems segmentams; šiandien dažniausiai tai siejama su skaitmenizacija, skaitmeniniu verslu, technologijomis, kurios daro kokį nors pokytį“, – sako aviacijos srityje dirbančios korporacijos vadovas.

J. Norkūnas pasakoja, kad jo vadovaujama korporacija noriai buria IT srities specialistus ir investuoja į startuolius, jiems žadama parama siekia net 20 milijonų eurų. Anot pašnekovo, aviacijos sritis nėra labai moderni, čia reikia daug šiuolaikiškų sprendimų. Pavyzdžiui, įmonei nusipirkus naują lėktuvo variklį, kartu su juo atgabenamas dar vienas konteineris, kuriame – variklio dokumentai. Startuoliui galėtų būti užduotis – sukurti itin saugią slaptų dokumentų virtualią saugyklą, kad nereikėtų naudoti tiek popieriaus.

„Pati industrija labai neskaitmenizuota. Be to, ką mes kiekvienas, kaip keliautojas, matome – bilietų pardavimą, bagažo sekimą, atrodo, viskas šiandien jau yra modernu ir krypsta link tobulybės. Deja, tame užnugaryje, tame back office, yra daugybė procesų, kurie vyksta standartiniu būdu: telefonu, elektroniniu paštu, kaip buvo įprasta, taigi dar labai trūksta skaitmeninių inovacijų“, – dėsto pašnekovas.
„Digital Aero Technologies“ generalinis direktorius J. Norkūnas LOGIN konferencijoje pristatys problemą, su kuria susidūrė, – trūksta IT srityje dirbančių specialistų, siūlančių inovatyvių sprendimų ir norinčių kurti startuolius.

„Korporacijos irgi gali kurti sėkmingus startuolius, jos gali turėti visus tuos ingredientus, prie ko mes esame įpratę arba ko tikimės iš tipinio startuolio, tai kultūra, greitis, gera komanda, investicijos ir galimybė greitai augti. Korporacijos lygiai taip pat gali dalyvauti visame tame žaidime, būti inovatyvios, ieškoti naujų progreso būdų, kaip keisti savo verslą. Sakyčiau, tokie du kampai“, – idėjomis dalijasi vyras.

Pašnekovas neabejoja, kad vieno žmogaus gera idėja gali perrašyti ateitį. Aviacijos srityje jis mato ne vieną startuolį, siūlantį įdomių sprendimų, susijusių su klimato kaita. J. Norkūnas tiki, kad šiuo metu neįtikėtinai atrodančios idėjos ateityje gali virsti mūsų realybe.

„Jau yra testavimų, kada vertikalūs dronai skraidina žmones. Man šiandien atrodo dar sunkiai suvokiama ar pritaikoma gyvenime, kad mes išeitume iš šio pastato, įsėstume į savo taksi ir perskristume Vilnių per keletą minučių“, – sako J. Norkūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją