K. Aleksejūno Jeruzalės veterinarijos klinikos veterinarijos gydytojas Darius Milbutas jūrų kiaulytes gydo jau per dešimt metų ir nori informuoti, kad jos gali būti puikūs naminiai augintiniai, tačiau, prieš įsigyjant, būtinai turime įvertinti visus aspektus.

Visų pirma, jūrų kiaulytės nėra trumpalaikis įsipareigojimas, gyvena apie 5–8 metus (kartais ir ilgiau).

Jos yra labai socialūs gyvūnai ir puikiai gyvena laikomos grupėmis. Siekiant išvengti nepageidaujamų jauniklių, grupelėmis reikėtų laikyti tos pačios lyties gyvūnus. Gydytojas Darius nori atkreipti dėmesį: „kartais kiaulyčių asmeninės savybės gali lemti, kad būryje viena ar kita negali būti laikoma. Pvz. patinėliai kartais gali pradėti konkuruoti tarpusavyje, todėl geriausia, kai grupuojami dar jauni ir užauga kartu“.

„Kiaulyčių laikymui reikia daug vietos ir dauguma narvelių skirtų jų laikymui yra per maži, ypač porelei. Vis dar daug žmonių mano, kad tinkamiausia vieta laikyti kiaulytes – akvariumas, kadangi jis yra kietos konstrukcijos (stiklinis), lengvai valomas. Tačiau būtent dėl jo tvirtos konstrukcijos yra sutrikdoma oro cirkuliacija viduje ir dažniausiai akvariumai turi per mažai vietos. Dėl to, laikant kelis gyvūnėlius, tarp jų prasideda nesutarimai dėl teritorijos, Beje, akvariumas dėl stiklo tampa gera akustika skleidžiamam kiaulyčų garsui. Nustatyta, kad vienam gyvūnui komfortiškai gyventi būtini 0,7 m2. arba 0,8–0,9 m2. gyvenant dviese, bet, žinoma, kuo didesnis plotas, tuo geriau“, – sako Darius Milbutas.

Gyvūnėliai skleidžia į švilpimą panašų garsą, kai nori skanesnio maistelio ar tiesiog dėmesio. Jei ieškote gyvūno, kuris niekada nepertauks jūsų ramios vakarienės ar popiečio miego, jūrų kiaulytė gali būti ne jums.

Kiaulytės yra gana lengvai dresuojamos.

„Jūrų kiaulytės yra gyvūnai, kurių organizme nesigamina vitaminas C, taigi, šį vitaminą jos privalo gauti su maistu. Svarbu ne tik parinkti geros kokybės sausą maistą, aprūpinti šviežių maisto produktų įvairove, tačiau papildomai reikėtų duoti ir vit.C papildus“, – kalba veterinarijos gydytojas.

Tačiau svarbu laiku atkreipti dėmesį į visus elgesio pokyčius: valgymas, tuštinimasis, išgeriamo vandens kiekis, dantų sąkandis.

Gydytojas Darius pasakoja apie jūrų kiaulyčių ligas, su kuriomis dažniausiai susiduria praktikoje:
„Viena iš dažniausių priežasčių, kodėl kreipiamasi į veterinarijos kliniką – virškinamojo trakto ir dantų problemos. Kai virškinamąjame trakte pradeda kauptis dujos (skrandyje ar žarnyne), sutrinka peristaltika, gyvūnas tampa neramus, pilvukas skausmingas, nustoja ėsti. Priežastys gali būti įvairios (dėl streso, netinkamos mitybos, vitamino C trūkumo ir kt.). Rekomenduoju ilgai nelaukiant kreiptis į veterinarijos kliniką.

Labai dažna jūrų kiaulyčių patelių problema – kiaušidžių cistos. Tyrimais buvo nustatyta, kad net 76–88 proc. vyresnių nei 8 mėnesių patelių turi šią patologiją. Pateles rekomenduojama kastruoti ne tik dėl populiacijos kontrolės, bet ir apsaugai nuo kiaušidžių ligų (pvz. cistų). Kastruoti rekomenduoju jau nuo 6 mėnesių“, – pataria D. Milbutas.

Ne taip dažnai, kaip pastarosios, bet neretai pasitaikanti liga – akmenligė. „Dažniausiai diagnozuoju šlapimo pūslės akmenligę. Šeimininkai pastebi augintinio šlapimo spalvos pakitimus, kiaulytės pradeda dažniau ir po truputį šlapintis, gyvūnėliai tampa neramiais, sudirgusiais, šlapinantis cypia. Jei pastebimas bent vienas simptomas – laukti nebereikėtų“, – pataria veterinaras.

Prašant papasakoti apie jūrų kiaulyčių ligų prevenciją, Jeruzalės veterinarinės klinikos veterinaras Darius pataria: „Jūrų kiaulyčių negalavimus gali būti sunku pastebėti. Geriausias būdas išlaikyti kiaulytes sveikas – nuolatinis artimas ryšys su savo augintiniu. Kasdien įsitikinkite, kad ji valgo, geria ir tuštinasi, geras priekinių dantų sąkandis. Apsaugokite nuo didelių ir pastovių skersvėjų“.