Veterinarijos gydytojas pastebi, kad vasarą kačių ir šunų šeimininkai dažniausiai į veterinarijos gydytojus kreipiasi dėl gyvūnų perkaitimo, saulės smūgių, pėdučių nudegimų dėl karšto asfalto, odos nudegimų. Dažnai skundžiamasi ir dėl įvairių parazitų sukeliamų ligų: vasarą augintinius ypač aršiai puola blusos, poodinės erkutės, pavojingas ligas nešioja erkės. Dažnai kreipiamasi ir dėl dehidratacijos, apsinuodijimo maistu.

Visi kačių šeimininkai sutiks, kad šios keturkojės – tikros šilumos mėgėjos, žinančios, kada joms pabūti saulutėje, o kada nuo jos pasislėpti. Jos nuo karščio nenukenčia taip dažnai, kaip šunys.

„Šunys – ne tokie gyvūnai. Jie nejaučia šilumos taip, kaip ją jaučia katės, todėl kyla daugiau problemų. Tai priklauso nuo veislės, amžiaus, kailio tankumo ir spalvos. Pavyzdžiui, šunys su plačiu snukiu labai sunkiai pakelia šilumą dėl apsunkinto kvėpavimo. Sunkiau ir turintiems tamsų ilgą kailį“, – aiškina V. Skorobogatko.

Anot jo, gyvūnai toleruoja šilumą, neviršijančią 25oC. Aukštesnė temperatūra kenkia gyvūnų sveikatai ir gali lemti įvairius jos sutrikimus. Perkaitusiam gyvūnui padažnėja lekavimas, apsunkėja kvėpavimas, gyvūnas tampa vangus, nenori ėsti, sutrinka jo koordinacija. Šiluminio smūgio atveju paraudonuoja gleivinės, pamėlynuoja liežuvis. Reikėtų sekti ir augintinio temperatūrą – per karščius ji gali užkilti iki 40o. Deja, tai gali baigtis ir gyvūno mirtimi.

Nesuteikiant skubios pagalbos, gyvūnas gali mirti. Net jei pavyksta jį išgelbėti nuo perkaitimo, jam pradeda reikštis koordinacijos sutrikimai, kurie pasiliks visam gyvenimui. Šeimininkai privalo saugoti gyvūnus nuo karščio ir parinkti jiems tinkamas poilsio sąlygas“, – teigia veterinarijos gydytojas.

Augintiniams ir taip sunku vasaros metu pakelti karštį, tačiau kai kurie šeimininkai viską dar labiau apsunkina ir rizikuoja augintinio gyvybe – pavyzdžiui, išėję į parduotuvę palieka gyvūną pririštą prie parduotuvės arba uždaro jį automobilyje.

„Toks elgesys yra nusikaltimas prieš gyvūno sveikatą. Jokiu būdu nepalaikau žmonių, kurie palieka augintinius. Pavojingiausia vieta – mašina per kaitrą. Dažnai į kliniką atnešami gyvūnai, perkaitę būtent automobiliuose. Vienam mano draugui net teko išmušti mašinos stiklą, kad išgelbėtų sunkiai kvėpuojantį ir į nieką nereaguojantį gyvūną. Kai grįžo šeimininkas, dėl išdaužto lango net nieko nesakė, nes buvo dėkingas draugui už suteiktą pagalbą“, – prisimena V. Skorobogatko.

Kaip tinkamai atvėsinti ir atgaivinti gyvūną per didžiausius karščius? Kokie parazitai ar vabzdžiai kelia gyvūnui didžiausią grėsmę vasaros metu, kaip jie gali pakenkti ir kaip nuo jų saugotis? Į šiuos ir kitus klausimus V. Skorobogatko atsakė transliacijos metu. Kviečiame žiūrėti laidos įrašą.

Nuotraukos iš transliacijos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt