„Sėkminga dresūra“ – tai „Purina“ projektas, kuriame nepaklusnūs išdykėliai gyvūnai tampa išdresuotais ir socializuotais. Projekte savo sėkmės istorijas pasakoja žmonės, kuriems dresūros pagalba pavyko pakeisti savo augintinių elgseną. Taip pat čia rasite ir specialistų patarimus, kaip susidraugauti su savo keturkojais draugais.

Anot dresuotojos Karinos, šunims kur kas lengviau sekasi mokytis gero elgesio ir komandų tuomet, kai jie susipažįsta su laisvės komanda – nuo to visas auklėjimas turėtų ir prasidėti.

Dresuotoja Karina kartu su savo augintine Faina šįkart parodys, kaip turėtų būti atliekama laisvės komanda, ir paaiškins, kodėl svarbu tai mokėti. Mažoji belgų aviganė Faina, kuriai dabar yra 6 mėnesiai, taip pat savo sėkmingos dresūros kelią pradėjo nuo laisvės komandos.
Sėkminga dresūra

„Dažnai kreipiasi žmonės, kurių šunys komandų kaip ir klauso – sėda, gula, o kviečiami vardu dažniausiai sugrįžta. Tačiau visa tai jie daro labai trumpai. Sėda, bet tuoj pat stoja, šeimininkas negali nueiti. Dažniausiai tai vyksta, kai šuo nesupranta, ko jam reikia laukti. Komanda neturi pabaigos“, – dažną problemą įvardija Karina.

Kaip teigia dresuotoja, šią problemą galima išspręsti pasitelkus laisvės komandą – jos išmokęs, šuo supras, kiek jam reikia laukti, ko iš jo tikimasi, kur yra komandos ribos. Komandos ribą šeimininkas turėtų pažymėti aiškiu sušukimu, laisvės ženklu – tai gali būti trumpas žodis arba garsas.

„Aš mėgstu sakyti „čip“ – tai toks keistas, bet greitas, ryškus garsas. Daug klientų renkasi „bėk“, – aiškina ji.
Sėkminga dresūra

Žinoma, mokantis šios komandos, svarbu turėti šuns mėgstamų skanėstų, kad šis būtų paskatinamas už tinkamą elgesį.

„Šią komandą lengviausia mokytis su skanėstu per komandą „sėdėk“. Sėdėt šuo dažniausiai išmoksta pirmiausia, dėl to per ją mokytis kažko naujo būna lengviausia.

Pakelsime skanėstą į viršų ir rodysime šuniui, kad jis sėstų. Kai jis atsisės, duosime laisvės ženklą ir nueisime tolyn nuo šuns. Kai jis kelsis, duosime jam skanėstą. Paskui šuo skanėsto lauks ilgiau – kai šuo laukia ilgesnį laiką, pradėsime eiti nuo jo. Kai jis laukia jau gana ilgą laiką, galim duoti skanėstą. Kol jis laukia, galime grįžti prie jo, duoti maisto, nueiti vėl. Kai tik norime baigti, duodame laisvės ženklą“, – aiškina dresuotoja.

Anot Karinos, šuo, nesuprantantis laisvės ženklo, kelsis be šeimininko leidimo. „Ši komanda vėliau įeina į praktiškai visas kitas komandas. Kai šuo sėdi, guli, eina greta. Tai šuo daro tol, kol leisit jam. Ją reikėtų naudoti visą laiką po kiekvienos kitos komandos“, – teigia dresuotoja.