Dalinamės veterinarijos gydytojo P. Morkūno atsakymais į skaitytojams kilusius klausimus, kurie gali būti aktualūs ir kitiems gyvūnų šeimininkams.

Jei jums kyla klausimų dėl augintinio sveikatos, kviečiame portale užduoti klausimus – kiekvieną savaitę dalinsimės atsakymais ir naudingais patarimais.

Klausimas. Katytei ant galinės letenos atsirado raudonas iškilimas. Intensyviai laižosi tą vietą. Kas tai galėtų būti?

Atsakymas. Gali būti daug įvairiausių dalykų, nuo alergijos iki kažkokio onkologinio darinio. Reikalinga vykti pas veterinarijos gydytoją, kuris paims ėminį iš to raudono spuogelio, išsiųs į laboratoriją ir gavęs atsakymą galės pakomentuoti, kas išaugo ant katytės letenos. Svarbu neleisti laižytis tos vietos, tad teks dėti gaubtą, kadangi, jeigu labai intensyviai laižysis, gali atsiverti žaizda, o tada turėsite dar daugiau problemų.

Klausimas. 6 metų šuniukui ant uodegos pagrindo iš vidinės pusės atsirado apvalus adatos smeigtuko dydžio raudonos mėsos iškilimas. Iškart maniau, kad nusibrozdino, kai pačiuožė ant druskingo žvyro. Tačiau jau 4 mėnesiai niekas nesikeičia – nedidėja, bet ir nenyksta. Kas tai?

Atsakymas. Gali būti daug variantų, nuo karpos iki onkologinio darinio. Nustebtumėte sužinoję, kad netgi mažyčiame adatos smeigtuko dydžio darinyje gali būti pats pikčiausias vėžys. Nesame linkę gąsdinti, tad visuomet yra išeitis – imti ėminį iš tos vietos ir siųsti į laboratoriją. Gavus atsakymą, bus viskas aišku, kas ten yra ir kaip su juo elgtis.

Jeigu tai nepiktybinis darinys ir netrukdo gyvūnui – šalinti nebūtina. Jeigu pradėtų kraujuoti ar trukdyti, tuomet reiktų šalinti. Piktą darinį reikia šalinti nedelsiant.

Klausimas. Ar gali katė kosėti dėl susidariusių plaukų sąvėlų?

Atsakymas. Taip, gali kosėti nuo susidariusių sąvėlų. Ne tik kosėti, bet ir žiaukčioti, bandyti jas išvemti. Patariame naudoti specialias pastas, tirpdančias plaukų sąvėlas. Tačiau turėkite omenyje, kad kosėti gali ir nebūtinai dėl plaukų gumuliukų. Po, rodos, nekaltu kosuliu gali slėptis ir rimta liga.

Klausimas. Mūsų šuniukui 12 metų, jam po priekinės kojos pažastimi prieš mėnesį atsirado minkštas darinukas, maždaug 1,5 milimetrų skersmens dydžio. Kas tai galėtų būti?

Atsakymas. Gali daug įvairiausių dalykų būti, nuo riebalinio nepiktybinio darinuko iki prasidėjusio onkologinio proceso. Geriausia nelaukti ir kreiptis į veterinarijos specialistą, kad paimtų iš jo mėginį, nusiųstų į laboratoriją ir tuomet pagal gautus rezultatus bus galima spręsti, ką daryti toliau.

Klausimas. Turime problemą su šuns kailiu. Pas jį nuslinko nuo nugaros plaukai ir liko tamsi oda. Šuo jaučiasi gerai – linksma, judri. Kas tai galėtų būti? Nuslinko ne iš karto, palaipsniui. Ačiū.

Atsakymas. Čia reikalinga gydytojo specialisto, būtent dermatologo, konsultacija ir tyrimai. Po atliktų tyrimų, gydytojas dermatologas jums atsakys, dėl ko būtent nuslinko šuniuko plaukai. Reikia sudaryti gydymo planą, kuris dažniausiai nebūna lengvas, kadangi odos ligų gydymas yra ilgas ir kainuojantis daug pastangų.

Ir netgi nebūtinai tai turi būti išoriniai veiksniai, tokie kaip niežai ar blusos. Tai gali būti ir tam tikrų vidaus organų nepakankamumas. Taigi, tai nėra tik „grožio“ reikalas – gali būti, kad gyvūnas vis dėl to nesijaučia gerai, tačiau kitų požymių jūs dar nematote.