Nesilaikant tinkamos socializacijos pagrindų, neretai atsiranda šunų elgsenos problemų, pavyzdžiui, reaktyvumas kitų šunų atžvilgiu, jautrumas aplinkos pokyčiams ar net destruktyvus elgesys. Dažnai šias problemas pavyksta išspręsti tik pasitelkus profesionalų pagalbą.

Ne visada gaunama tai, ko tikimasi

Jau kurį laiką gyvūnų viešbučiai ir dienos centrai be įprastų paslaugų siūlo ir tam tikras socializacijos galimybes – žaidimus su kitais augintiniais, pratinimą prie SPA procedūrų ir pan.

Tačiau po socializacijos sąvoka dažnai slypi ir neigiamą poveikį šunų psichologinei būsenai galintys padaryti veiksmai. Tai ypač aktualu tuose viešbučiuose, kuriuose nepaisoma gyvūnų gerovės reikalavimų, neatsižvelgiama nei į šuns fiziologiją, nei į psichologiją.

Vienas dažniausių pavyzdžių – viešbučiai ar dienos centrai, kuriuose šunys paleidžiami savarankiškam bendravimui be jokios priežiūros. Nors tai ir atrodo puiki „socializacija“, tačiau iš tiesų šunys, ypač jautresni, greitai pervargsta, tinkamai nepailsi – šuniukai per parą turėtų miegoti kone 20 val. Jei miego laikas trumpėja, pavyzdžiui, iki 10 val. per parą, gali atsirasti rimtų emocinių problemų, kurios išlieka net ir po viešnagės viešbutyje.

Be to, šunys neturėdami galimybės pasitraukti iš neigiamas asociacijas keliančių situacijų (pernelyg aktyvaus žaidimo), išmoksta probleminės elgsenos, pavyzdžiui, lojimo ar net kandimo.

„Dažniausiai šuo kenčia tada, kai būna nesuprastas, stumiamas į situacijas, kurioms jis nėra pasiruošęs. Svarbu stebėti ir vertinti šuns būseną visos viešnagės metu, nepalikti svetimų šunų kartu be priežiūros, o prieš leidžiant bendrauti įsitikinti, kad abiem pusėm kontaktas yra priimtinas“, – sako šunų elgsenos specialistė bei Gyvūnų viešbučių asociacijos narė Vilma Jazukevičiūtė.

Tad kur yra iš tiesų naudingos socializacijos ribos ir kaip parinkti tinkamiausią viešbutį savo augintiniui?

Socializacija trunka trumpiau nei įprasta manyti

V. Jazukevičiūtė pabrėžia tai, kad visų pirma socializacija yra aplinkos pažinimas, jos suvokimas.
„Socializacijos tikslas - kad šuniukas pasiruoštų gyvenimui mūsų pasaulyje, per daug nekreiptų dėmesio į kitus dvikojus ar keturkojus visuomenės narius. Akcentas čia turėtų būti būtent „šuniukas”, nes socializacijos langas, kai mažyliai pažįsta pasaulį be išankstinių „nusistatymų“ paprastai trunka nuo 8 iki 16 savaičių. Šis periodas gali būti tiek trumpesnis, tiek ilgesnis, priklausomai nuo genetikos, individo charakterio“, – sako V. Jazukevičiutė.

Pasak jos, teisingai socializuoti reikia palaipsniui: supažindinant šuniuką su įvairiais aplinkos dirgikliais, skirtingais paviršiais, garsais, vaizdais. Svarbu stebėti kūno kalbą ir nepervarginti šuniuko.

Tad kiekvienas šuniuko „įmetimas“ į naują situaciją be papildomo pasiruošimo gali turėti nemažai neigiamos įtakos ateityje – baimės atsiradimo, naujų dirgiklių vengimo.

Būtent todėl gyvūnų prižiūrėtojai turėtų turėti reikiamą žinių bagažą ir atitinkamai reaguoti kiekvienoje situacijoje.

O svarbiausia nepamiršti, kad tikroji socializacija baigiasi gerokai anksčiau nei norėtųsi. Todėl reiktų paskirti papildomo laiko augintinio supažindinimui su viešbučiu, pasinaudojus dienos užsiėmimų paslauga.

Kaip paruošti augintinį ir pasirinkti viešbutį?

„Jei ateityje planuojate palikti šuniuką viešbutyje, rekomenduoju dar mažytį po truputį pratinti prie aplinkos, palikti kelioms valandoms ar dienai. Be to, jaunus šuniukus svarbu vesti į lauką kas kelias valandas, todėl pasirinkite tokį viešbutį, kuris gali atitikti jauno šuniuko poreikius, – sako V. Jazukevičiūtė. – Prieš paliekant suaugusius šunis ilgesniam laikui taip pat labai rekomenduoju palikti trumpam, pirmą kartą be nakvynės, o atsiimant augintinį pasikalbėti su darbuotojais ir klausyti jų rekomendacijų.“

Pasak jos, dažnai ilgo pratinimo neprireikia, bet jautresnės sielos augintiniams atvažiavus kelis kartus prieš ilgesnę viešnagę, vėliau būna mažiau streso, arba jo visai nebebūna: šuo jau pažįsta aplinką, taisykles bei darbuotojus.

Šeimininkai savo ruožtu, palikdami augintinį viešbutyje, neturėtų bijoti paprašyti darbuotojų išsilavinimą gyvūnų priežiūros srityje patvirtinančių dokumentų.

Be to, daugelis legaliai savo veiklą vykdančių viešbučių, mielai dalijasi su šeimininkais augintinių nuotraukomis ar vaizdo įrašais. Tai puikus būdas įvertinti, ar augintinis jaučiasi komfortiškai.