Pasak TTouch filosofijos, dauguma elgesio problemų kyla iš baimės, skausmo ar dėl to, kad gyvūnas nesupranta, ko iš jo norime. Sukamieji prisilietimai, kūno vyniojimas ir specialūs judėjimo pratimai „kuria“ atsipalaidavusį, ramų gyvūną.

Tvarsčių užduotis – sukelti tam tikrų sensorinių signalų suvokimą, vystyti jų balansą. Geriau suvokiant savo kūną, gerėja vidinė ramybė, koncentracija, geriau jaučiamas kūnas. Tvarsčiai padeda bailiems, hiperaktyviems šunims. Po traumų, lėtinių ligų sveikstantys, turintys sąnarių problemų keturkojai jų dėka mokosi pasitikėti savo kūnu.

Vyniojimas naudingas nuo baimių (ypač garsų - perkūnijos, fejerverkų) kenčiantiems gyvūnams. Populiari pilna tvarstymo versija – kai tvarstis dedamas ir ant galinių kojų – suteikia geresnį judesių suvokimą, koordinuoja „priekį su galu“.

Kaip vynioti?

Tam galima naudoti tvirtus elastinius bintus, randamus bet kurioje vaistinėje. Yra kas vyniojimams naudoja šalikus ar marškinėlius. Švelnus jų sukeliamas spaudimas ramina, veikia lyg apkabinimas.

Tvarstį užvynioti gana paprasta. Svarbu, kad tai būtų daroma simetriškai. Kaip bintuoti, priklauso nuo individualaus atvejo. Pvz., nedrąsiems šunims rekomenduojama vynioti apie uodegą – teigiama, kad taip jie negali jos pabrukti, o naujas jausmas kūne turi poveikį ir psichikos gerovei. Dėl panašios priežasties „į akį šokti“ mėgstantiems šunims tvarstis vyniojamas ant nugaros.

Populiariausias – viso kūno vyniojimas. Šiuo atveju tvarsčio vidurinė dalis priglaudžiama prie krūtinės, abu galai sukryžiuojami už nugaros, juosia užpakalines kojas iš vidaus ir keliauja per išorines šlaunų dalis (itin nervingiems šunims nerekomenduojama bintuoti šlaunų). „Konstrukcija“ sutvirtinama ant nugaros žiogeliais.

Tvarsčiai negali susisukti – prie kūno jie turi gerai priglusti. Taip pat jie neturėtų būti nei per laisvi, nei per daug aptempti. Jeigu bus per laisvi, nesulauksime pageidaujamo poveikio, o pernelyg aptempti trikdys kraujotaką.

Pradžiai vyniojama 15 minučių, po to laikas ilginamas. Šunį galima vedžioti su pavadėliu, kad tas judėtų lėtai. Ilgiau negu valandai tvarsčius dėti galima tik tada, kai gyvūnas su jais jaučiasi patogiai. Ilgiau nei valandą ar pusantros laiktyi šunį su tvarsčiu neverta (ir tai toks laikas tinka tik tada, kai šuo su tvarsčiu jaučiasi patogiai).

Eksperimentuokite su įvairiais variantais ir žinosite, koks vyniojimo būdas tinkamiausias Jūsų šuniui.

LETENA.LT REKOMENDUOJA