Gavome iš skaitytojos laišką, kuriame klausiama, kodėl katėms negalima dėti antkaklių. Ar iš tiesų katei kyla grėsmė pasismaugti?

Dauguma šunų augintojų mielai sega savo augintiniams antkaklius, o štai kačių augintojai to vengia ir iš dalies teisingai daro. Problema ta, kad katės - tikros landūnės! Jos mėgsta landžioti pro mažiausius tarpelius, laipioti po šakas ir t.t. Tikimybė, kad antkaklis gali kur nors užkibti - gana didelė. O pačiai katei išsilaisvinti tikrai nebus paprasta.

Vis tik dabar yra tokia daugybė kačių antkaklių, kad tikrai galima išsirinkti saugų ir nekeliantį pavojaus jūsų katei. Yra įprastiniai užsegami antkakliai, elastiniai – užmaunami per galvą, švytintys – kad jūsų katė būtų matoma tamsoje ir t.t. Kuriami antkakliai net su GPS ir radiju.

Dauguma kačių antkaklių dabar gaminama su lūžio tarpeliais arba su sagtelėmis, kurios iškart atsilaisvina, vos tik katė už ko nors užsikabina. Tai – labai saugūs antkakliai, tačiau kai kurios gudrios katės juos perpranta ir geba iš jų išsilaisvinti. Kaip ten bebūtų, toks antkaklis yra geras pasirinkimas. Jei negalite tokio antkaklio įsigyti, tai bent rinkitės antkaklį iš tokios medžiagos, kurią būtų lengva perkirpti ar perpjauti, jei katė patektų į bėdą.

Labai gerai, jei ant antkaklio būtų kokia nors informacija apie šeimininką, tačiau saugumo sumetimais niekada nerašykite savo adreso – pakaks ir telefono numerio. Yra šeimininkų, kurie prie antkaklių tvirtina atitinkamą priemonę, įspėjančią mažus žvėrelius ir paukščius, kad netoliese yra katė, tačiau tokia priemonė niekada tinkamai nesuveikia, nes katė geba tyliai prisėlinti ir staiga pulti grobį. Visokie varpeliai pritvirtinti prie antkaklio neišgelbės jokio paukščiuko; kaip tik pats katės antkaklis gali už jų užsikabinti ant šakos ir pan.

Švytintys antkakliai turi šviesą atspindinčią juostelę. Jie labai geri, jei jūsų katė mėgsta išeiti pasivaikščioti vakarais. Gatvės eismas labai pavojingas laisvai vaikščiojančiai katei, nes jos nuo triukšmo ir šviesų sutrinka , todėl kartais pradeda mėtytis į šonus, tarsi nežinodamos, kur bėgti. Toks antkaklis padės vairuotojui pastebėti katę kelyje.

Bene įdomiausias išradimas - antkakliai su GPS ir su radiju. GPS antkakliai veikia taip pat kaip ir GPS automobilyje. GPS antkaklis periodiškai siunčia buvimo vietos duomenis į bazinę stotį, perduodamas juos per mobiliųjų telefonų tinklą. Gautoji informacija įdedama į tinklapį, kur galima atsekti katės judėjimą. Nors tai yra puiki idėja, tačiau antkaklių su GPS vis dar sunku įsigyti. Taip pat problema yra šių antkaklių dydis. Jie sveria apie 90 g. kas katei yra gana sunku. Įsivaizduokite, kaip jūs jaustumėtės, jei reiktų vaikščioti su 1 kg sveriančiu ratu ant kaklo? Manau, ateityje bus gaminami kur kas mažesni GPS antkakliai ir tada nereikės ieškoti savo katės po visus krūmus. Tačiau nepamirškite, kad už šiuos antkaklius yra mėnesinis mokestis.

Renkantis katei antkaklį, atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus:

- Patikrinkite, ar jis ne per standžiai ir ar ne per laisvai užsegtas.
- Tarp kaklo ir antkaklio turi tilpti du pirštai.
- Pastoviai tikrinkite, ar kačiukui augant, antkaklis jam neveržia.
- Geriausia rinktis greitai atsilaisvinančius antkaklius.
- Nuimkite nuo antkaklio visus varpelius ir kitus papuošimus, kurie katei landžiojant gali užkliūti.

Dabar gana madinga vestis katę vaikščioti su pavadėliu kaip kokį šunį, ypač jei katė šiaip jau visą laiką būna viduje. Niekada netvirtinkite pavadėlio prie antkaklio. Katė, kuri stengsis išsivaduoti iš antkaklio, gali patirti rimtus stuburo sužeidimus. Tam yra specialūs pakinktai, kurie yra sukurti taip, kad juos būtų galima naudoti su pavadėliu!

O čia - tiesiog vienas iš tyrimų, kuris įrodo, kad su šiuolaikiniais antkakliais didelis pavojus katėms negresia (nors atsargumas dar niekam nepakenkė!) JAV veterinarinės medicinos asociacija atliko vieną tyrimą. Dr. Lord ir jos kolegos 6 mėnesius stebėjo 538 kates su antkakliais. 6 mėnesio pabaigoje 75 proc. kačių vis dar dėvėjo savo antkaklius; tik keletas kačių buvo susižeidusios, tačiau nei viena nepadarė sau rimtos žalos.

Taigi esminė išvada - paprastas antkaklis iš tiesų gali kelti pavojų katei. Tačiau jei rinksitės antkaklį su lūžio tarpeliais arba su greitai atsilaisvinančiomis sagtelėmis - jūsų katei viskas turėtų būti gerai!

LETENA.LT REKOMENDUOJA