Šuo su dokumentais bus sveikas

Išties didesnė tikimybė, kad dokumentinis šuniukas bus sveikas, mat veisėjai yra įpareigoti patikrinti veisiamų šunų sveikatą. Kiekvienai veislei yra būdingos tam tikros genetinės ligos, kurių išvengti įmanoma tik įsitikinus, ar tėvai neserga tomis ligomis arba nėra jų nešiotojai.

Vis dėlto nė vienas save gerbiantis veisėjas negali garantuoti, kad jo šuniukai augs sveiki ir juo labiau, kad sulauks gilios senatvės, mat genetika yra labai „klastinga“. Na, bet kaip minėjau tikimybė, kad toks keturkojis augs sveikas yra didesnė.

Atsakingi veisėjai savo šunims atlieka daugiau sveikatos tyrimų, negu reikalauja veisimo nuostatos (tarkime ne tik displazijos, bet akių, širdies, skydliaukės tyrimus), o štai dauginantys šunis be dokumentų to nedaro. Na, bent jau aš nepažįstu atsakingų daugintojų. Geras, savo veislę mylintis veisėjas susirenka kaip įmanoma daugiau informacijos apie veisiamo šuns tėvus bei protėvius. Tokia informacija taip pat padeda išvengti sunkių ligų.

Kita vertus yra daugybė šunų ligų, kurių neįmanoma išvengti net ir patikrinus šuniuko tėvų sveikatą, kurios „išlenda“ į kažkelintą kartą. Tad sirgti sunkiomis genetinėmis ligomis gali tiek šuo su dokumentais, tiek be jų.

Bus stabilios psichikos

Dokumentinis šuniukas gali būti stabilesnės psichikos už bedokumentį jau vien todėl, kad veisėjas, kuriam rūpi jo puoselėjama veislė neveis nestabilios psichikos kalės arba patino. Agresyvūs, baikštūs šunys yra išbraukiami iš veisimo programos. Bet ir šioje vietoje koją gali pakišti ta pati genetika ir gimti vienas ar keli nepageidaujamo temperamento šuniukai. Lygiai, kaip bedokumenčių šunų vadoje gali gimti visiškai stabilios, puikios psichikos palikuonys.

Dokumentinis bus gražus

Ko gero taip, bet grožis yra subjektyvus ir tai, kas gražu veisle nesidominčiam žmogui gali būti negražu veislę išmanančiam. Pastarajam tikrai ne visi šunys su kilmės dokumentais yra gražūs. Vis dėlto dokumentinis šuo bus tikras savo veislės atstovas, nors ir gali turėti tam tikrų eksterjero trūkumų, kurių nepatyrusi akis nepastebės.

Apskritai idealių šunų, 100 procentų atitinkančių veislės standartą, nėra. Visi turi trūkumų – vienų jie labiau išreikšti, kitų mažiau. Tad nepatyrusiai akiai tiek šuo su dokumentais, tiek be jų gali būti gražus arba tikras veislės atstovas. Kartais šypteliu, kai mano šunis išvydęs žmogus sako: „mano kaimynas irgi tokį turi“ ir nemato akivaizdžių skirtumų tarp tikro veislės atstovo ir bedokumenčio. Na, bet kaip sakiau, grožis – subjektyvus dalykas.

Dokumentiniai šuniukai geriau auginami

Nebūtinai. Labai gražiai auginti vadą gali ir tie, kas turi nedokumentinius šuniukus. Tiek vieni, tiek kiti šuniukai gali būti labai gerai prižiūrimi, laiku gauti vaistus nuo kirminų, laiku paskiepyti, socializuoti, išmyluoti. Ir atvirkščiai – deja, bet vis dar pasitaiko atvejų, kai šuniukai su dokumentais yra auginami labai prastomis sąlygomis, tad vien tik kilmės dokumentai negali būti rodiklis, jog įsigysite labai gražiai, sveikai užaugintą ir socializuotą šuniuką.

Laimės parodose

Iš visos vados šuniukų tik vienas kitas būna perspektyvus – t.y. toks, kuris galbūt ateityje parodose skins laurus. Patyręs veisėjas mato, kurie jo vados šuniukai yra geriau sudėti, perspektyvesni, tačiau negali garantuoti, kad užaugę taps žvaigždėmis. Visi kiti šuniukai yra vadinami PET klasės keturkojais (šuniukais namams) – jie gali išaugti puikiais draugais, šeimos nariais, bet ne parodų liūtais. Ne visi dokumentiniai šuniukai ateity tiks veisimui, dažniausiai veisėjas parduodamas savo šuniukus iš anksto planuoja, kurie jų gali būti parodiniai, o kartu ir tinkami veisimui, o kurie tiesiog mieli šeimos nariai.

Kai norisi garantijų

Jeigu pasiryžote įsigyti veislinį šuniuką, pirmiausiai labai atidžiai išsirinkite veisėją, nes jis vienintelis yra tikrasis garantas, kad gausite tokį augintinį, apie kurį svajojote. Įsigiję šuniuką iš gero veisėjo būsite garantuoti, kad jis padės jums visais gyvenimo atvejais – patars kaip maitinti, kaip auklėti, netingės atsakyti į milijonus pačių keisčiausių klausimų. Ir be abejo, atsižvelgdamas į jūsų gyvenimo būdą, išrinks tokį šuniuką iš vados, kuris labiausiai tinka būtent jums.

Labai dažnai veisėjai pasiūlo kompensacijų arba kitą augintinį, jeigu šuniukui augant išryškėja kokia nors įgimta, neišgydoma liga arba jis netinka veisimui, o pirkote jį ketindami veisti. Sutinka prižiūrėti augintinį, jeigu šeimininkai nori išvykti atostogų ir neturi kur palikti šunelio. Ir be abejo savo išveistų šuniukų likimas veisėjui rūpi visą gyvenimą. Tokių garantijų negausite nusipirkę bedokumentį šunį ir nebūtinai dėl to, kad žmonės, kurie jį paleido į pasaulį yra blogi arba nerūpestingi. Garantijų negausite, nes veisle nesidomintis žmogus turi per mažai žinių, kad atsakytų į tuos milijonus pačių keisčiausių klausimų ir dar mažiau žinių apie veisimą ir jo etiką.