Pranešime žiniasklaidai gyvūnams skirtų prekių parduotuvės „Pet24“ atstovė Monika Gaigalaitė pataria, kad kelionė būtų saugi, būtina apgalvoti keletą dalykų:

1. Kur bus augintinio vieta automobilyje. Saugiausia augintinį vežti tam skirtose transportavimo dėžėse, prisegtus specialiu saugos diržu ar gulinčius specialiame gulte, kuriame augintinį galite prisegti. Jei augintinis transportuojamas tiesiog automobilio bagažinėje, reikia pasirūpinti specialiomis grotelėmis, pertvaromis, kurios bagažinę atskiria nuo salono ir neleidžia augintiniui patekti į salono vidų. Šios priemonės padės užtikrinti ne tik augintinio saugumą ir sumažins tikimybę jam susižaloti, bet ir apsaugos keleivius bei vairuotoją.

2. Pasidomėkite, kur bus artimiausios veterinarijos klinikos visos kelionės metu, kad nutikus nelaimei ar prireikus gydytojo pagalbos, nedelsiant būtų galima vykti į artimiausią veterinarijos kliniką. Dažnai greita reakcija yra ypatingai svarbi.

3. Apgalvokite, kas pasirūpins augintiniu sustojimų metu, ar galėsite jį pasiimti kartu. Tiek karštu, tiek šaltu oru automobilyje augintinio vieno palikti ilgesniam laikui nepatartina.

4. Suplanuokite sustojimus, kurių metu augintinis galės išlipti iš automobilio pasivaikščioti, atsigerti, atlikti gamtinius reikalus.

5. Vykdami į užsienį pasidomėkite, kokie yra reikalavimai įsivežant augintinį į tą šalį. Visa reikiama informacija pateikiama šiame puslapyje: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_lt.htm

6. Pasidomėkite, ar apgyvendinimo įstaigoje (jei kelionė su nakvyne) yra galimybė atvykti su augintiniu. Kokius reikalavimus tam kelia apgyvendinimo įstaiga, nesvarbu, ar tai viešbutis, butas, kempingas ir t.t.

Turi turėti savo vietą automobilyje

Lietuvos Kelių eismo taisyklėse numatyta, kad vairuotojas privalo pasirūpinti transporto priemonėje esančių gyvūnų augintinių saugumu ir užtikrinti, kad gyvūnai būtų vežami tokiu būdu, kad netrukdytų vairuoti, nesusižalotų ir nesužeistų transporto priemonėje esančių eismo dalyvių, jeigu transporto priemonė būtų staigiai stabdoma.

„Tai reiškia, kad augintinio palaido vežti automobilio salone negalima, jis kaip ir vaikai ar kiti keleiviai, turi turėti savo vietą ir būti tinkamai prisegtas, kad nekeltų pavojaus kitiems. Vykstant automobiliu į užsienį verta pasidomėti tų šalių kelių eismo taisyklėmis ir ką jos numato dėl augintinių transportavimo automobiliais“, – pataria M. Gaigalaitė.

Jei keliaujate traukiniu, laivu ar lėktuvu, reikėtų pasidomėti šiose transporto priemonėse galiojančiomis augintinių pervežimo taisyklėmis, įsigyti augintiniams skirtus bilietus, pasirūpinti kitais reikiamais dokumentais, kurie reikalingi pateikti vežėjui.

Tiesa, jei augintinis keliauja atskirai nuo šeimininko ir su juo susitiks tik galutiniame taške, svarbu pasirūpinti, kad jis turėtų jį raminančių daiktų: pledas ar rankšluostis su šeimininko/namų kvapu, mėgstamas žaislas, gertuvė su vandeniu (jei leidžiama).

„Jei augintinis linkęs susijaudinti, jaučia didelį stresą galima iki kelionės likus kelioms dienoms duoti papildų, kurie padeda nuraminti nervų sistemą ir augintiniui ramiau reaguoti į kelionę“, – rekomenduoja specialistė.

Daiktai, kurių gali prireikti kelionėje:

1. Augintinio saugumui ir patogumui kelionės metu – transportavimo dėžė, automobilinis diržas, specialus gultas ar grotelės/pertvara automobilio bagažinei atskirti, vėsinantis kilimėlis, kuris pravers karštomis dienomis ir leis augintiniui mėgautis komfortiška kelione.

2. Pašaras, skanėstai, vanduo. Svarbu pasirūpinti pakankamu kiekiu vandens kelionei automobilyje, o pašaro ir skanėstų rekomenduojama turėti tiek, kad užtektų visai kelionei, nes ten kur vykstate jūsų augintinio pašaro ar skanėstų gali nebūti, o keisti pašarą kelionės metu nerekomenduojama, nes tai gali sukelti papildomą stresą bei virškinimo sutrikimus augintiniui.

3. Pirmosios pagalbos vaistinėlė – vaistai nuo virškinimo sutrikimų ir viduriavimo, vaistai nuo alergijos, termometras, erkių traukiklis, bintas, tvarsčiai, dezinfekavimo priemonė, nuolatos augintinio vartojami vaistai, jei tokių reikia.

4. Vedžiojimo reikmenys – antkaklis, petnešos, pavadėlis, maišeliai ekskrementams.

5. Apsauga nuo erkių ir kitų vabzdžių – reikėtų pasirūpinti ne tik lašiukų sulašinimu ar antkakliu, bet ir papildoma apsauga, pavyzdžiui, purškalu, kuris atbaidytų vabzdžius.

6. Vykstant į užsienį svarbu pasiimti kelionei reikalingus dokumentus – ES gyvūno augintinio pasas, kiti dokumentai pagal valstybę, į kurią keliaujama. Vykstant Lietuvoje, svarbu turėti augintinio skiepų pažymėjimą arba ES augintinio pasą, jei augintinis turi sveikatos problemų galima su savimi turėti ligos eigos išrašus, jei prireiktų veterinarijos gydytojo pagalbos, jam būtų lengviau paskirti reikiamą gydymą.

7. Smagiam laisvalaikiui – žaislai, kramtalai.

8. Nakvynei – augintinio guolis, dubenėlis.