Jūrų kiaulytės, žiurkėnai, žiurkės, triušiai maudomi labai retai, tačiau jei yra būtinybė, pripilkite į indą šiek tiek vandens ir gyvūną maudykite jame. Geriausia gyvūnus prausti be jokių priemonių, kadangi net pats švelniausias šampūnas pažeidžia apsauginį riebalinį odos sluoksnį, todėl mažėja imunitetas. Jei gyvūnas labai išsipurvino arba kenčia nuo parazitų, naudokite specialius šampūnus. Stenkitės pirkti profesionalią kosmetiką gyvūnams. „Žmogiškos“ priemonės šiam reikalui kategoriškai netinka.

Jeigu nėra galimybės nuprausti šuns, tiks nenuplaunama pudra ar purškalai. Po prausimo rekomenduojama ant augintinio kailio užtepti stabilizatoriaus, kuris paprastai gaminamas citrusinių sulčių pagrindu ir padeda neutralizuoti šampūno poveikį. Siekiant atkurti gyvūno odos apsaugines funkcijas, galima naudoti kondicionierių, kuris neturi įeiti į šampūno sudėtį.

Nedideliems gyvūnams visiškai pakanka maudymo dubenyje, o didiesiems teks skirti visą vonią. Jei šuns kailis ilgas, geriau jį iš pradžių iššukuoti ir tik po to imtis vandens procedūrų. Vandens temperatūra turi būti apie 40-45 laipsnius. Sudrėkinkite gyvūno kailį taip, kad neliktų sausų vietų, tada užtepkite šampūno ir gerai išmuilinkite. Kruopščiai nuplaukite putas, skirdami pakankamai dėmesio sunkiai pasiekiamoms vietoms, pvz., už ausų. Nusausinkite kailį rankšluosčiu, braukdami palei plauką. Galima naudoti plaukų džiovintuvą, tačiau oras neturėtų būti labai karštas.

Kai kailis visiškai išdžius, iššukuokite. Beje, šukuoti reikia ne tik šunis, bet ir kates, triušius, jūrų kiaulytes ir net žiurkėnus. Maudant geriausia užtepti priemonės du kartus, paliekant ant odos dvi ar tris minutes. Atsiminkite, kad šampūną būtina kruopščiai nuplauti, kitaip jo likučiai ant odos ar kailio gali sudirginti. Būkite atsargūs, kad priemonės nepatektų į akis ir ausis. Todėl galvą reiktų prausti paskiausiai.

Atminkite, kad skersvėjai maudymo metu kategoriškai neleistini. Geriausia maudyti augintinį vakare, prieš miegą. Reguliarus šukavimas padės išsaugoti švarą ilgesnį laiką.

Procedūros periodiškumas priklauso nuo gyvūno veislės. Jei turite ilgaplaukį, pūkuotą gyvūną, šukuoti jį rekomenduojama kasdien. Trumpaplaukiams tai aktualu šėrimosi periodu. Reguliarus procedūros pakartojimas padeda apsisaugoti nuo kaltūnų, su kuriais kovoti taip pat padeda ir specialūs šampūnai su antistatiku.

Ausys, akys ir dantys

Ausų valymas būtinas tik nukarusių ausų šunims. Tam esti aibė priemonių - servetėlių, pagaliukų, losjonų. Kai kurių veislių gyvūnų akys yra jų silpnoji vieta (pavyzdžiui, mastifų, šarpėjų, pudelių), todėl vertėtų profilaktiškai naudoti lašus akims.

Dantis pageidautina valyti visiems šunims ir katėms. Tam tiks speciali dantų pasta, kuri yra nepavojinga, jei gyvūnas ją praris, taip pat - vaikiškas labai mažas dantų šepetėlis. Nepamirškite parūpinti augintiniui įvairių priemonių graužimui ir specialaus ėdalo.

Paukščiams, kuriems reikia valytis snapą, pakabinkite narvelyje mineralinių akmenų ir vaismedžių šakelių.

Laikytis šuns ar katės ausų higienos labai svarbu, tačiau tai nereiškia, kad jas reikia valyti kasdien. Procedūrą rekomenduojama atlikti kartą per savaitę, kruopščiai valant išorinę ausį. Tam naudokite specialias higienines priemones, pavyzdžiui, vatos pagaliukus. Jei iš katės ar šuns ausies sklinda nemalonus kvapas, jei augintinis kasosi, purto galvą, skausmingai reaguoja į ausies valymą - skubiai kreipkitės į veterinarijos specialistą.