Vienareikšmiško atsakymo tikrai nėra, nes patinų ir kalių charakterio savybės priklauso ne tik nuo lyties, bet ir nuo veislės. Vis dėlto tam tikrų bendrų bruožų tiek vienai, tiek kitai lyčiai galima surasti. Kokie jie?

Patinai

Patinai, ypač didžiųjų veislių, dažniau būna pasitikintys savimi, ryžtingesni, ištvermingesni. Jie dažniau negu kalės įsivelia į pjautynes ir susipjauna aršiau, skausmingiau, na, bet reikia pripažinti, kad jie stambesni, masyvesni, gražesni už kales. Neretai ilgaplaukių veislių patinų kailis būna tankesnis, ilgesnis ir efektyvesnis nei kalyčių.

Dar vienas bruožas, kurį pati pastebėjau augindama tiek vienos, tiek kitos lyties šunis – patinai yra prieraišesni, tokie labiau mamyčiukai, mėgstantys prisiglausti, padėti galvą ant kelių ar ilgai laižyti ranką.

Lyginant su kalėmis jie atrodo labai nesavarankiški, na tokie, kurie neišgyventų likę vieni be šeimininkų. Kita vertus patinai dažniau mėgsta dominuoti ir kas kiek laiko pabando užimti aukščiausią hierarchijos laiptelį šeimoje – jeigu jiems nepavyksta, nes šeimininkas yra ne mažiau „kietas“, tenkinasi ir ta vieta šeimoje, kurią jiems numatė šeimininkai.

Kalės

Nors labai paplitusi nuomonė, kad kalės yra švelnesnės už patinus, mano praktika rodo kitką. Kai šeriu iš rankos savo šunis, mano patinas maistą paima švelniai, o kalė, jeigu jos nesudrausminčiau, griebtų mėsos gabalą kartu su mano ranka. Nė viena iš mano augintų kalių neateidavo ir neatsiguldavo ant kojų, kol dirbdavau prie kompiuterio. Kalės gulėdavo patogiai ant sofos ir staiga pašokdavo man atsistojus: o gal šeimininkė pravers šaldytuvą ir netyčia nukris ant grindų koks nors skanus kąsnelis.

Ant kojų man tingiai gulėdavo patinas, kuris jautė pareigą (o gal malonumą) visuomet būti šalia. Pastebėjau dar vieną įdomų dalyką: jeigu nusikalsta patinas (nuo stalo nukniaukia kokį nors kąsnį) jo nusikaltimą išduoda visa povyza: jis nuleidžia galvą, „susimažina“ ir tampa vienu dideliu kaltės kamuoliu. Tą patį iškrėtusi kalė tupi oriai, o paklausta ar kartais ne ji nušvilpė sumuštinį, primerkia akis ir vizgindama uodegą stengiasi kuo ilgiau išlaikyti žvilgsnį „akis į akį“. Todėl bent jau mano atveju išvada peršasi pati savaime: kalės yra gudresnės ir mažiau nuolankios. Būtent dėl šių savybių man jos labai patinka ir mieliau į medžioklę pasiimu ne patiną, o kalę. Dar man atrodo, kad jos emociškai intelektualesnės už priešingos lyties atstovus.

Fiziškai kalės yra mažiau patrauklios už patinus. Jos šiek tiek smulkesnės, mažesnės, subtilesnės, žodžiu, mažiau gražios lyginant su patinais.

Už ir prieš

Dažniausiai pirmasis šeimos šuo būna patinas, nes niekada nelaikę gyvūnų žmonės bijo kalyčių rujos. Iš tiesų, jeigu neketinate dalyvauti parodose ir tapti šunų veisėju, kalytės rujos gali gąsdinti. Priklausomai nuo veislės ir individualių organizmo savybių, kalė gali rujoti maždaug kartą per metus, kas pusmetį ar kas keturis mėnesius, o pati ruja trunka apie tris savaites (kai kurios kalės rujoja ir ilgiau).

Kalės intuicija yra puiki ir ji visada „žino“, kurios rujos dienos yra vaisingos. Tomis dienomis ji gali staigiai dingti iš akiračio ir pasikergti su pirmu pasitaikiusiu Brisiumi. Nors tik kelios dienos būna vaisingos, nuo rujos pradžios iki pabaigos kalė tampa mažiau paklusni, „apkursta“ ir nenoriai vykdo šeimininko paliepimus. Tai laikas, kurį reikia tiesiog išlaukti ir išvesti kalę tik su pavadėliu neilgiems pasivaikščiojimams.

Patino privalumas tas, kad jis neatsives nepageidaujamų šuniukų, tačiau jis turi puikią uoslę ir užuos netoliese rujojančią kalę. Tuo metu gali prasčiau ėsti, sublogti, kaukti, bandyti pabėgti per pasivaikščiojimą. Kalė seksualiai aktyvi būna tik tuomet, kai rujoja, o patinas visuomet pasirengęs kergti. Tad neretai sudėtingiau laikyti patiną (ypač jeigu jo libido yra stipriai išreikštas), nei kalę, kurią kartą, du per metus reikia pasaugoti.

Kalę laikyti patogiau, nes jeigu rytais labai trūksta laiko (visiems juk pasitaiko pramiegoti) kalę pakanka išvesti minutei kitai. Ji kartą pasišlapina, pasituština ir galima pėdinti namo. Na, o patinas žymi teritoriją ir šlapinasi po truputį. Jam reikia pakelti koją prie medžio, krūmo, stulpo ar automobilio rato (dar kaip tyčia kaimyno). Kartais atrodo, kad patinui šlapimas niekaip nesibaigia – kiek su juo vaikštai, tiek gali kilnoti koją. Tad išbėgti trumpam su patinu jau nelabai pavyks.

Pasitaiko, kad patinai žymi ne tik lauko teritoriją, bet ir namus, ypač jeigu juose yra du, trys patinai ir išgyvendinti šį įprotį nėra lengva. Kai kurie šunininkai patinams užsega sauskelnes, kad šie nesišlapintų ant baldų. Dažniausiai patinai šlapinasi bandydami nustatyti savo hierarchiją (jeigu auga keli namuose) arba kai užuodžia kaimynystėje rujojančią kalę.

Perspektyvos

Jeigu planuojate su savo augintiniu dalyvauti parodose, o ateity galbūt ir tapti šunų veisėju, bet apie pasirinktą veislę dar neturite sukaupęs viso žinių bagažo, perspektyviau pirkti kalytę. Kalė gali ir nebūti labai gero eksterjero, bet jeigu ji bus pakankamai gera, kad parodoje gautų įvertinimus „puikiai“ ar „labai gerai“, bus galima ją veisti, o sukaupus pakankamai žinių ir parinkus tinkamą patiną galima sulaukti tikrai aukšto lygio šuniukų. Apie patiną to pasakyti negalima.

Parodoms ir veisimui skirtą patiną apskritai išsirinkti labai sunku – reikia žinoti iš kur pirkti, išmanyti visus veislės niuansus ir subtilybes, žinoti, kokių linijų patinai gali būti įdomūs tos pačios veislės kalių šeimininkams. Kitaip tariant, kad patinas būtų veisiamas, jis turi ne tik gauti parodose aukštus įvertinimus, bet reikia žinoti visą jo kilmę – kokios problemos yra jo mamos ir tėvo linijose, koks charakteris būdingas šioms linijoms, kokių savybių teoriškai galima tikėtis iš būsimų patino palikuonių. Tad labai dažnai pirmasis šuo – patinas taip ir lieka neveisiamas, net jeigu ir laimi vieną kitą parodą. Dėl minėtų priežasčių neretai kalyčių kaina yra aukštesnė negu patinų.

Tai, ką rinktis?

Atsakymo neturiu. Jeigu manote, kad susitvarkysite su patino jėga ir noru dominuoti – rinkitės jį. Manau, iš patino sulauksite daugiau švelnumo negu iš kalės. Na, o kalės tinka tiems, kurie mėgsta šiek tiek gudraujančius, labiau savarankiškus gyvūnus. Aš iki šiol nežinau, kurios lyties gyvūnai man labiau patinka, ko gero todėl mano namuose auga ir kalė, ir patinas.