Dėmesys nuošaliai dėžutės vietai

Kaip pranešime spaudai pasakoja KIKA veterinarijos gydytoja Ieva Plungytė, pirmiausia svarbu pasirūpinti katės tualetui skirta vieta. Specialistės teigimu, katėms labai svarbu, kad vieta, kurioje ji galėtų atlikti savo reikalus, būtų kuo ramesnė ir nuošalesnė, kadangi katės iš prigimties yra linkusios gamtinius reikalus atlikti pasislėpusios ir niekieno netrukdomos.

„Renkantis kraiko dėžutės vietą namuose, svarbu atkreipti dėmesį, kad katės tualetas būtų ne prie nuolat pereinamo koridoriaus, virtuvės ar kitos vietos, kurioje dažnai laiką leidžia ar vaikšto augintinio šeimininkai. Todėl bene geriausia vieta katės kraiko dėžutei – vonios kambarys, kuris lygiai taip pat kaip ir žmogui, gali tapti privačia katės erdve reikalams atlikti. Kitu atveju, dėl nuošalumo trūkumo, katės gali imtis ieškoti kitų vietų, pavyzdžiui, nuošaliai pastatytų kambarinių augalų ar kampuose patiestų durų kilimėlių“, – pasakoja I. Plungytė.

Anot specialistės, reikia atsižvelgti ir į tai, kad gyvūnas prie kraiko dėžutės galėtų nesudėtingai prieiti. Jeigu ji padėta atokiame kambaryje, į kurį nuolat užveriamos durys, augintinis gali paprasčiausiai fiziškai nepatekti į numatytą vietą ir nenoromis atlikti reikalus šeimininkams nepageidaujamoje vietoje.

Skirtingi dėžučių tipai

Nemažiau svarbu, pasak I. Plungytės, pasirinkti ir augintiniui tinkamiausią kraiko dėžutės tipą. Katės yra švarą mėgstantys gyvūnai, todėl dažnai šie augintinai yra linkę neatlikti savo reikalų dėžutėje, jei po paskutinio katės apsilankymo ji būna nešvari. Todėl turėdamos dvi dėžutes jos gali pasirinkti – į vieną dėžutę šlapintis, o į kitą tuštintis.

„Katės tualetas gali būti dviejų tipų – uždara arba atvira dėžutė. Jei namuose yra nedaug vietos, o judėjimas didelis – geriau rinktis uždarą dėžutę, kad katė turėtų privatesnę erdvę. Jeigu turint uždarą dėžutę katė į ją nelipa, rekomenduojama pradžioje išimti dureles ir palaukti kol augintinė pripras. Daugeliui kačių tinka tiek atvira, tiek uždara dėžutė, tačiau idealiu atveju, šeimininkams patartina įsigyti abiejų tipų tualetus ir leisti katei pačiai išsirinkti kuris jai labiau patinka. Tai gali tapti ypač aktualu, jei turite naują augintinį ir dar nežinote jo poreikių“, – dalinasi specialistė ir priduria, jog uždaros dėžutės gali būti naudingos ne tik augintiniui, bet ir patogesnės šeimininkams, kadangi jos leidžia lengviau sulaikyti nemalonius kvapus.

Kraikas pagal individualius katės poreikius

Skirtingoms katėms reikalingas ir skirtingas kraikas, todėl, anot veterinarės, lygiai taip pat kaip renkantis dėžutę, svarbu atsižvelgti ir į kraiką, kuriame augintinė atliks savo reikalus. Jis turėtų nekelti katei diskomforto, todėl kiekvienam augintiniui jį reikėtų pritaikyti individualiai, atsižvelgiant į gyvūno amžių, kailio tipą, turimas alergijas bei kitas aplinkybes.

„Jeigu namie auginama katė yra linkusi į alergijas, geriau rinktis kuo natūralesnį, hipoalerginį kraiką, kuris nesudirgins jos kvėpavimų takų. Auginant jauną kačiuką, svarbu, kad kraiko kvapas neerzintų jo uoslės, kitaip kačiukas gali vengti atlikinėti gamtinius reikalus kraiko dėžėje. Namuose laikant sterilizuotą katę, derėtų rinktis kraiką su antibakterinėmis savybėmis. Galop, jei laikoma ilgo plauko katė, rekomenduojama rinktis tokį kraiką, kuris nepriliptų prie jos plaukų ar pėdučių ir taip nesukeltų papildomų rūpesčių tiek augintiniui, tiek jo šeimininkui. Jautrias pėdutes turinčioms katėms reikėtų rinktis smulkesnį, 1.5 mm granulių kraiką“, – aiškina I. Plungytė.

KIKA specialistė įspėja, kad tiek šeimininkams, tiek katei norint išvengti diskomforto ir neprisidaryti papildomų rūpesčių, katės tualetą privalu reguliariai valyti kasdien, o visą dėžutėje esantį kraiką pakeisti kartą per mėnesį. Kraiko dėžutės priežiūra tampa paprastesnė naudojant suyrantį kraiką, kurį galima nuleisti į tualetą, taip pat – specialias valymo priemones, padedančias apsaugoti augintinio tualetą nuo bakterijų kaupimosi. Vis dėlto, jeigu net ir palaikant švarą dėžutėje, katė atliko reikalus netinkamoje vietoje, reikėtų įsivertinti, ar namuose esančių dėžučių pakanka arba pasinaudoti kvapus atbaidančiomis specialiomis priemonėmis.