Tikrindami šunį ar katę, daugiausia dėmesio skirkite jo ausims, pažastims ir papilvei. Jei nepastebėjote nieko įtartino – puiku, tačiau jei aptikote erkę, teks imtis priemonių. Jei šių aštuoniakojų pabaisų paniškai bijo visa Jūsų artimieji ir niekas nedrįs erkės traukti lauk, greičiausiai teks važiuoti pas veterinarą. Jei nesate tokie jautrūs, erkės atsikratyti galite patys. Svarbu ją ištraukti kuo greičiau – paprastai jei ji turi kokį nors užkratą, perduoda jį per pirmas 24 – 48 valandas.

Erkės traukimui naudojami pincetai ar specialūs aparačiukai (pastarieji itin palengvina šią procedūrą). Jei augintinis neramus, tegul jį kas nors palaiko ir nuramina.

Ant siurbikės, kad ši lengviau pasišalintų, negalima tepti aliejaus. Įsisiurbusi erkė nuo riebalų pradeda dusti, todėl išskiria beveik dvigubai daugiau nuodų. Specialistai pataria siurbikės kūnelį suimti steriliu pincetu kiek įmanoma arčiau galvutės, tačiau nedera jos stipriai suspausti. Tuomet staigiai patraukti savęs link. Nereiktų erkės bandyti pašalinti sukiojant pincetą į visas puses.

Ištrauktą erkę geriausia būtų sunaikinti, ją galite pačirškinti žvakės, žiebtuvėlio ar dujinės viryklės liepsnoje. Po erkės ištraukimo procedūros patepkite įsisiurbimo vietą dezinfekuojančia priemone. Jei norite ištirti, ar erkė nebus kuo nors užsikrėtusi, įkurdinkite ją sandariame stiklainyje ir gabenkite į laboratoriją. Po procedūros nusiplaukite rankas ir nepamirškite pagirti šuns ar katės už kantrybę ir supratimą.

Kartais atsitinka taip, kad erkės traukimas nepavyksta – jos menką ar jau išpurtusį kūnelį laikote rankoje, o galva lieka odoje. Klykti ir panikuoti neverta – kas atsitiko, tas atsitiko. Vėlgi turite porą variantų: vienas jų – lėkti pa veterinarą ir prašyti, kad jis pašalintų galvą, arba ramiai laukti, kol organizmas su pūliais pats pašalins svetimkūnį.

Išlupę erkę nepamirškite kada ji įsisegė. Jei po kurio laiko šuniui ar katei pablogės, erkės įsisiurbimo datos žinojimas gali palengvinti „įtariamųjų“ paieškas. Visada turite sunerimti, jei šuniui ar katei atsiranda niežulys ar skausmas, dingsta apetitas, jis darosi apatiškas, karščiuoja, šlubuoja ar šlapinasi su krauju.